La 50 de ani, Teatrul „Luceafărul” pledează pentru tinereţe

JUBILEU //  Luceferiştii vor lansa o nouă premieră, în pofida condiţiilor precare de activitate

Jubileul „Luceafărului” a fost sărbătorit pe 12 noiembrie în incinta teatrului cu participarea unor remarcabili oameni de cultură din R. Moldova şi din străinătate. Manifestarea s-a deschis cu lansarea cărţii „Evocări” a lui Grigore Rusu, unul dintre cei douăzeci de actori basarabeni care au absolvit în 1960 renumita Şcoală de Teatru „B. Şciukin” din Moscova. Acest grup a constituit prima trupă, tânără prin excelenţă, a Teatrului „Luceafărul”, fondat în acelaşi an de graţie, 1960.

Ion Ungureanu: „Luceafărul” a avut un repertoriu deosebit, vorbind o frumoasă limbă română”

Despre etapele evoluţiei „Luceafărului”, devenit o legendă în viaţa teatrală a spaţiului pruto-nistrean, rolul acestui teatru în promovarea limbii române în Moldova sovietică şi în trezirea conştiinţei naţionale, dar şi realizările actuale ale acestei echipe de artişti care depune eforturi pentru a se integra în circuitul teatral european s-a discutat la simpozionul internaţional „«Luceafărul» în contextul mişcării teatrale contemporane”. Au fost puse în evidenţă şi aspecte ale luptei ideologice şi estetice pe care au dus-o cei mai valoroşi luceferişti, fiind analizate montările de referinţă, semnate de regizorul vizionar Ion Ungureanu care afirmă: „Înfiinţarea Teatrului „Luceafărul” în 1960 la Chişinău, în perioada dezgheţului hruşciovist, a avut o importanţă decisivă pentru destinul artei în Basarabia pentru că teatrul, ca gen de artă, are calitatea de a atrage pe mulţi creatori în raza lui – dramaturgi, scriitori, scenografi, compozitori. E un întreg detaşament”.

În continuarea acţiunilor omagiale, vineri seara a avut loc lansarea cărţii „Amintiri în alb şi negru” de Dina Ghimpu, volumul incluzând interviuri cu artişti celebri şi cronici la spectacole antologice ale „Luceafărului”. „La vârsta de 5 ani, am văzut primul spectacol la „Luceafărul”, mai târziu am aflat că era „Nota zero la purtare”. Am început să iubesc teatrul datorită primei generaţii luceferiste”, a mărturisit Dina Ghimpu în faţa unui public numeros care, după premiera cărţii, a intrat în sala teatrului pentru a urmări o emoţionantă reprezentaţie, alcătuită din secvenţe video şi fragmente din actualele producţii luceferiste. Spectatorii au avut senzaţia unei miraculoase întoarceri în timp când pe un ecran au apărut imagini cu Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Ion Ungureanu, Dumitru Fusu, Valentina Izbeşciuc, Vasile Constantin, Nina Vodă Mocreac, Vladimir Zaiciuc, Maria Doni, Paulina Zavtoni, cu chipuri angelice, inspirate, strălucind de tinereţe.

„Luceafărul”, premiat la Festivalul Internaţional de Teatru Experimental din Cairo

În prezent, repertoriul teatrului conţine 25 de spectacole, „Luceafărul” având în palmares premii, menţiuni, obţinute la festivaluri internaţionale. Astfel, la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Teatru Experimental din Cairo, „Luceafărul” a câştigat premiul pentru cea mai bună regie şi premiul pentru cel mai bun ansamblu teatral, acordate pentru spectacolul „Omul cel bun din Sîchuan” după Bertolt Brecht, în regia lui Boris Focşa (coregrafie, Victoria Bucun, scenografie, Adrian Suruceanu).

În final precizăm că, deşi activează în condiţii precare, într-o clădire degradată (lucrările de renovare se tergiversează de ani şi ani), Teatrul „Luceafărul” va oferi publicului, în stagiunea jubiliară, o nouă premieră – „Câinele grădinarului” de Lope de Vega.

Irina Nechit