La 21 de ani, o mamă şi-a îngropat ambele fiice

Dacă nu şi-ar fi lăsat fiicele fără supraveghere, micuţele n-ar fi murit în chinuri de groază

La prima vedere, par a fi două păpuși ce stau neclintite… Deasupra lor însă plânge o mama îndoliată, care nu-şi poate ierta că şi-a lăsat fiicele fără supraveghere. „Am ieşit pentru cinci minute. Când am revenit în casă, era întuneric şi un miros înţepător. A explodat televizorul”, suspină femeia. Fiicele ei de nouă luni şi, respectiv, de patru ani au murit din cauza că s-au intoxicat cu gaze de ardere în urma unui incendiu izbucnit în camera în care se aflau.

„De fiecare dată când plecam undeva, chiar și pentru puţin timp, luam fetele cu mine. Acum nu ştiu ce s-a întâmplat, cred că a fost într-un ceas rău”, regretă Ludmila, mama micuţelor care, acum două zile, au fost petrecute pe ultimul drum. Părinţii consideră că tragedia ar putea fi legată de misterul din casa în care locuiesc: „E o casă blestemată. Aici a fost omorât un om, bunica s-a sinucis şi s-au mai întâmplat şi alte chestii”.

Salvatorii însă atenţionează că părinţii care îşi lasă copiii mici fără supraveghere, chiar pentru câteva clipe, le pun viaţa în pericol. „E al doilea caz în experienţa mea când văd cum plâng părinţii îndureraţi deasupra corpurilor fără suflare ale copiilor lor. Aici au decedat două fetiţe… Nici până în prezent nu pot uita incendiul din satul Zahoreni, acolo şi-au pierdut vieţile doi fraţi de trei şi, respectiv, patru ani”, îşi aminteşte Igor Pojar, şef al Unităţii Salvatori şi Pompieri a Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei.

Salvatorul a fost printre primii care a intrat în casa din Jeloboc, Orhei, unde, pe 28 ianuarie curent, şi-au găsit moartea fiicele Ludmilei. „Televizorul era foarte vechi. A început să ardă din interior, emanând gaze toxice. Televizoarele vechi trebuie aruncate!”, a menţionat Pojar. În ambele cazuri cu sfârşit tragic, copiii au fost lăsaţi singuri în casă.

„Era prea târziu. Fetele mele au murit

„Mami, să ai grijă de Diana să nu cadă din pat”, i-a spus Ludmila fiicei de patru ani înainte de a ieşi din casă. Femeia a tras o fugă până la vecină să ia câteva felii de pâine. „Fiica mai mare mi-a spus că îi este foame, dar eu nu aveam pâine în casă. Le-am lăsat în faţa televizorului”, îşi aminteşte Ludmila despre circumstanţele în care a avut loc tragedia.

Ţipetele de copii i-au alarmat pe vecini. Pesemne că strigau micuţele care s-au pomenit într-o cameră plină de fum. Între timp, s-a apropiat şi mama. „În casă era întuneric. Am chemat fetele şi nimic… tăcere. Am fugit repede în camera în care le-am lăsat şi le-am scos afară. Au venit vecinii. Eu plângeam, am chemat salvarea. Am încercat să le acord primul ajutor, dar era prea târziu”, ne-a spus mama copleşită de durere.

Sora Ludmilei are trei fii. După momentul dramatic a promis că nu-şi va mai lăsa copiii singuri în casă. „E o lecţie pentru toţi părinţii care au copii mici, o lecţie care a costat vieţile unor fetiţe cu adevărat minunate”, a menţionat Parascovia Negruţă, primarul comunei Piatra.

Salvaţi copiii, nu-i lăsaţi singuri!

Pompierii regretă cel mai mult atunci când nu ajung la timp. Anual, zeci de copii sunt salvaţi din locuinţele cuprinse de flăcări. Lăsaţi de capul lor, copiii încearcă să vadă ce va fi dacă vor aprinde chibrituri. E şi cazul a trei copii dintr-un sat din raionul Anenii Noi, care au scăpat ca prin minune de moarte. Părinţii au lăsat copiii de patru ani şi, respectiv, un an în grija fratelui de doar şapte ani. În lipsa părinţilor, micuţii erau cât pe ce să-şi piardă vieţile. Au avut noroc de o vecină care a anunţat pompierii.

„În caz de incendiu, persoanele trebuie în primul rând să apeleze la 901. Dacă încăperea este plină de fum, în niciun caz nu trebuie să deschideţi ferestrele, acest lucru va accelera incendiul. Pentru a nu inhala fum, persoanele trebuie să se târască pe jos şi să părăsească locuinţa”, recomandă Liliana Puşcaş, şefa serviciului de presă al Direcţiei Situaţii Excepţionale.

Dacă aveţi copii mici, imaginaţi-vă cum ar putea ei acţiona corect pentru a-şi salva viaţa. Copiii nu pot face faţă situaţiilor de criză şi cad cu uşurinţă pradă tragediilor. În 2012, cinci copii şi-au pierdut vieţile în incendii.

Test pentru mămici şi tătici

– Se întâmplă dați o fugăafară în timp ce copilul mic rămâne singur în casă?

E unul din cele mai periculoase comportamente ale părinților. Foarte multe tragedii în care au avut de suferit sau și-au pierdut viețile copiii s-au întâmplat anume atunci când adulții i-au lăsat singuri, „pentru scurt timp”;

– Când aveți o treabă urgentă, se întâmplă lăsați copilul mic în supravegherea altui copil mai mare cu câțiva ani?

Chiar dacă sunt mai măricei, și ei sunt copii! Nu lăsați copiii în supravegherea altor copii. Deşi sunt dezvoltați fizic, frații și surorile mai mari nu au capacitatea unui adult de a-și da seama că un obiect / o situație este periculoasă pentru copilul mic și pentru ei. Mai mult, aceştia nu știu cum să reacționeze într-o situație de pericol și pot cădea victime acestor situații. Dacă nu aveți cu cine lăsa copilul, luați-l cu Dvs. sau amânați lucrul până vine alt membru adult al familiei acasă.

Atunci când sunteți obosit(ă), flămând(ă), stresat(ă), bolnav(ă), atenția și vigilența scad. Deci, nu mai putem vorbi de o bună supraveghere a copilului mic. Luați măsuri ca supravegherea copilului să nu scadă în astfel de situații.

– Se întâmplă lăsați aparate electrice în priză în timp ce ieșiți din casă?

Renunțați la această deprindere periculoasă.

– Știați că în fiecare zi ar putea fi salvați de la moarte cel puțin 1000 de copii de pe glob, dacă părinții lor i-ar supraveghea mai atent? Dragi părinți, este mult mai ușor să previi decât să rezolvi o problemă. E mai ușor să urmezi câteva recomandări legate de prevenirea accidentelor la copii produse în condiții casnice decât să suportăm consecințe. Respectați regulile de comportament siguri, fără a le pune la îndoială eficiența. E mult prea dureros să le învățăm din propria experiență. 

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.