La 20 de ani de relaţii moldo-americane

William H. Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Vreau să ştiţi că Statele Unite vă sunt prieten şi partener”

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii moldo-americane, Ambasada Statelor Unite ale Americii a organizat o recepţie la care au fost invitaţi toţi preşedinţii R. Moldova, miniştri, ambasadori. Într-o atmosferă mai puţin formală, cei prezenţi au amintit despre începuturile relaţiilor moldo-americane şi au ciocnit o cupă de şampanie pentru continuitatea acestor relaţii.

Un scaun gol

Deşi a fost invitat şi Vladimir Voronin, scaunul pregătit pentru cel de-al treilea şef de stat al RM a rămas neocupat. „Regret faptul că Vladimir Voronin a refuzat invitaţia, fără a oferi explicaţii, dar totuşi vreau să menţionez că am avut unele discuţii productive din momentul în care am fost acreditat ca ambasador”, a menţionat William H. Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Referindu-se la cei 20 de ani de relaţii bilaterale între Washington şi Chişinău, acesta le-a calificat ca fiind „durabili”. „Vreau să ştiţi că Statele Unite vă sunt prieten şi partener, sperăm într-o colaborare viitoare pentru a continua realizarea mai multor reforme importante, care vor oferi moldovenilor beneficiile democraţiei şi ale prosperităţii economice. În această seară, celebrăm tot ce am reuşit să realizăm împreună în aceşti 20 de ani şi reconfirmăm ataşamentul nostru pentru principiile de care ne-am ghidat în aceşti ani”, a menţionat William Moser.

„Avem încredere”

În aceeaşi ordine de idei, Excelenţa sa a dat asigurări că SUA vor ajuta în continuare Republica Moldova să devină o ţară europeană „sigură, stabilă şi prosperă”. „Statele Unite au încredere în R. Moldova şi în poporul moldovenesc. Noi suntem gata să vă ajutăm în efortul de a construi o ţară democratică, prosperă din punct de vedere economic”, a spus ambasadorul SUA.

​​Prezent la eveniment, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a mulţumit guvernului american pentru suportul acordat pe parcursul celor 20 de ani. „Cred că cele realizate de către predecesorii mei şi popoarele noastre în bune relaţii se vor dezvolta mai departe. Eu ţin mult la relaţiile cu SUA. Ştiu că ajutorul vine nu doar în domeniul justiţiei, dar în toate domeniile legate de dezvoltarea societăţii noastre. Sper că noi în Republica Moldova vom ajunge la etapa când se va vorbi că avem o democraţie reală, că avem o societate în care se respectă drepturile omului, unde în capul mesei se află legea”, a menţionat Timofti, care a refuzat să citească discursul ce i-a fost pregătit de către Serviciul de presă şi a vorbit liber.

Odată încheiate spiciurile oficiale, William H. Moser a propus preşedinţilor R. Moldova să ciocnească o cupă de şampanie. „Propun acest toast pentru 20 de ani de cooperare foarte prodigioasă între ţările noastre. Acest toast este pentru oamenii din Moldova! Sunt mândru că marchez acest eveniment alături de dumneavoastră”, a declarat William Moser.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)