La 12 ani, Messi îşi făcea singur injecţiile cu hormoni!

DEZVĂLUIRI // Ce l-a făcut pe pitic să ajungă la potenţialul pe care l-a atins

Despre Leo Messi se ştiu multe. A câştigat trofee importante individuale, dar şi la echipa de club. Este considerat de mulţi cel mai bun jucător al momentului sau chiar din istorie. Puţini ştiu care au fost paşii care l-au făcut pe Messi să ajungă la potenţialul pe care l-a atins. Greutăţi ale junioratului, probleme medicale şi controversa creată în jurul lui, încă de la vârsta de 12 ani, l-au făcut pe argentinian jucătorul care, la 23 de ani, a bifat două „Baloane de Aur” consecutive.

„Cel Ales”

Povestea începe în Rosario, unde Leo juca pentru grupa de la ’86 a lui Grandoli. O echipă de juniori care atrăgea privirile scouterilor din întreaga lume. Contactul între Messi şi Barcelona l-a făcut Josep Minguella, agentul care îl dusese pe Maradona la clubul catalan. „Când am văzut casetele cu el, parcă îl prinsesem pe Dumnezeu de picioare. Era ca şi cum venea de pe altă planetă. Se vedea de departe că este unul dintre cei aleşi, care rămân în istorie”, îşi aminteşte Minguella pentru „Champions Magazine”. Imediat, a pus mâna pe telefon şi i-a alertat pe Joan Gaspart, Carles Rexach şi Anton Parera, şefii Barcelonei.

Agentul şi clubul au împărţit costurile deplasării pentru Leo, tatăl său şi fratele mai mare al fotbalistului. Messi a impresionat de la primul antrenament, dar era o problemă: copilului îi lipsea un hormon de creştere, iar costul acestuia era de 700 de lire sterline pe lună.

„Îl luăm sau nu?”

Contradicţia în ceea ce îl privea pe micuţul jucător a început în cadrul clubului. „Copilul acesta o să fie un fotbalist de duzină, nici să nu te gândeşti că va prinde prima echipă a Barcelonei!”, spunea un observator despre Leo. De partea cealaltă se aflau Rexach şi Joan Lacueva, care chiar cumpăraseră câteva doze injectabile de hormoni de creştere pentru tânărul jucător. În tot acest timp, Messi, împreună cu familia sa, erau blocaţi într-un hotel de lângă Camp Nou. Aşteptarea devenise apăsătoare pentru tatăl jucătorului, iar la urechile oamenilor din club ajunsese zvonul că, dacă nu se ia o decizie mai repede, există riscul ca juniorul să se întoarcă în Argentina sau să ajungă la Madrid.

Contract pe şerveţel

Messi continua să se antreneze alături de grupele de copii, dar situaţia sa rămăsese incertă. Îşi uimea colegii, dar nu şi pe conducătorii clubului: „Chiar dacă aveam deja o echipă senzaţională de juniori, Messi reuşea să iasă în evidenţă. Singura problemă a fost că era foarte mic de înălţime”, spune Pique despre colegul său.

O decizie trebuia luată destul de rapid. „Am organizat un meci al grupei lor contra unor copii mai mari. Era nevoie de un test foarte greu pentru Messi pentru că era un jucător străin şi avea probleme cu creşterea. Trebuia să ne asigurăm că merită să investim în el”, îşi aminteşte Rexach.

Charly Rexach continuă povestirea: „Eram la masă cu agentul jucătorului, Horacio Gaggioli, Josep Minguella şi tatăl jucătorului. Am luat un şerveţel şi am scris: Eu, Carles Rexach, în prezenţa tatălui şi agentului jucătorului îmi asum responsabilitatea termenilor menţionaţi în contractul lui Lionel Messi în ciuda opoziţiei din interiorul clubului”.

Transformarea dureroasă

La acea perioadă, Messi avea 13 ani, 1.47 m şi 39 de kilograme! Chinul a început pentru micuţul argentinian. Injecţii dureroase pe care şi le administra singur, dietă specială şi antrenamente fizice prelungite. „Nu puteam să las durerea să mă domine. Eram în faţa celui mai important moment din viaţa mea. Nu voiam să se vadă că mă dor injecţiile, datorez enorm acestui club care mi-a oferit şansa să joc aici şi a avut grijă de mine”, spune Messi. După trei ani de tratament, se vedeau şi rezultatele. Leo ajunsese la 1.65 m şi avea 64 de kilograme.

Singurul argentinian de la masa brazilienilor

Când a început să se antreneze cu prima echipă, Deco a anunţat presa: „Este un pitic la noi care ne bate rău la tenis de picior”. Acesta a fost momentul când vestiarul Barcelonei ştia ce poate deveni Leo. Sylvinho, Edmilson, Belletti şi Deco l-au primit bine şi l-au protejat, totul la îndemnul lui Ronaldinho: „Eşti singurul argentinian care are voie să mănânce la masa brazilienilor”, spuneau aceştia.

Are fizioterapeut personal

De-a lungul carierei, problemele medicale au fost principala grijă a lui Messi. În 2006 şi 2008 a suferit accidentări musculare în urma unor sprinturi. Din acest motiv a ratat şi o finală de Liga Campionilor din 2006 contra lui Arsenal. Şefii au simţit pericolul şi au angajat un fizioterapeut care să îl supravegheze tot timpul pe argentinian.

Pep scoate 100% din el

Venirea lui Guardiola la Barcelona coincide cu un nou capitol din cariera lui Messi. Acesta i-a schimbat dieta şi poziţia din teren. A avut o nouă abordare faţă de jucători: „Ţin minte că toată lumea din club îmi spunea că nu pot să mă duc la Olimpiadă şi să joc pentru Argentina. El a venit la mine şi mi-a spus să fac ce îmi doresc”, spune Messi. De când este Guardiola antrenorul Barcelonei, Messi a câştigat de două ori Balonul de Aur. „Mi-a spus că vrea să joc mai avansat, mai în gura porţii, iar această tactică a dat roade, marchez mai mult”, completează Leo.

Maradona: „Un argentinian este cel mai bun din istorie”

Performanţele lui Messi au atras diferite controverse, iar numele său a fost rostit în dezbaterea „Cine este cel mai bun din istorie?”. „I-am dat tot ce am putut, cariera mea s-a încheiat, dacă el va continua pe acest drum, va fi cel mai bun din istorie. Cert e un lucru, un argentinian va rămâne în istorie ca fiind cel mai bun, eu sau Messi”, spunea Maradona.