La „Şlagărul anului”, câştigătorii s-au votat pe ei înşişi

După spectacol, au apărut nemulţumiri şi chiar acuzaţii la adresa organizatorilor

Din 40 de piese, doar 25 au fost alese şlagăre ale anului. Printre acestea se află şi piesele organizatoarelor concursului, Nona Marian şi Aura, care s-au premiat reciproc, lucru ce a stârnit nemulţumiri printre participanţi. În plus, învingătorii au rămas nesatisfăcuţi de sonorizare şi de faptul că s-a cântat play-back.

Carolina CHIRILESCU

Săptămâna trecută a avut loc cea de-a patra ediţie a festivalului „Şlagărul anului 2011” în cadrul căruia au fost premiate 25 de piese cele mai ascultate ale anului. Imediat după spectacol, au apărut nemulţumiri şi chiar acuzaţii la adresa organizatorilor. Aceştia, la rândul lor, au rămas nesatisfăcuţi de sonorizare şi de faptul că au fost nevoiţi să cânte play-back. Chiar în culise, interpreţii şi-au manifestat nemulţumirea, acuzând învingătorii că s-au votat pe ei înşişi.

Una dintre cei indispuşi este Dana Marchitan (foto) care a participat în calitate de prezentatoare, piesa acesteia nu a acumulat niciun vot: „A fost un şoc pentru mine. Am participat la acest concurs cu piesa «Împreună», realizată cu Smally, dar nu am trecut. Dacă aş fi votat pentru mine, aş fi intrat cu siguranţă printre cei 25. Sunt absolut sigură că unii s-au votat pe ei înşişi, nu că sunt sigură, dar aşa e”.

Pasha Parfeni: „Şlagărul anului”, foarte slab în acest an

Deşi este unul dintre învingători, Pasha susţine că ediţia din acest an a fost foarte slabă, dar speră că cea din 2012 va fi organizată mult mai bine: „Ştiu că piesele câştigătoare au acumulat aproximativ 15 voturi, unele chiar 4,5 sau chiar unul, fapt ce le-a permis să intre în lista celor care au învins. Nimeni nu monitorizează aceste voturi, nici piesele care sunt difuzate la posturile de radio. Sunt sigur că interpreţii se votează pe înşişi, dacă în ţara asta nu are cine să îi voteze”.

În plus, cântăreţul nu este mulţumit nici de faptul că a fost nevoit să cânte play-back, dar speră că pe viitor organizatorii vor fi mai obiectivi şi vor crea un program computerizat care ar informa fiecare participant câte voturi are şi de câte ori este difuzată piesa sa la radio, „ca să nu se facă diverse şmecherii”.

Printre artiştii care au rămas nemulţumiţi de sonorizare şi de faptul că s-a făcut play-back se numără Nelly Ciobanu, Ionel Istrati, Cristina Croitoru, Anişoara Puică, invitatul special, Iurie Sadovnic ş.a. „Nu ştiu de ce s-a cântat play-back, cred că din cauza situaţiei financiare, se ştie că pentru pregătirea unui concert live, e nevoie de mult timp şi de mulţi bani. Cu toate acestea, la noi există tendinţa de a cânta live, iar publicul solicită asemenea spectacole”, precizează Dianna Rotaru.

Piese doar în română

Câştigătorii au fost selectaţi în urma unui televoting, printre aceştia se numără Pasha Parfeni, Flavy DeeJay, Max Kissaru, Andrei Tostogan, Ionel Istrati, Anişoara Puică, Geta Burlacu, Cristina Croitoru, Akord, Nelly Ciobanu ş.a.

Adrian Ursu crede că asemenea concursuri ar trebui organizate o dată la doi–trei ani, deoarece piesele în Republica Moldova sunt promovate foarte prost. Cum putem să numim hit o piesă, dacă aceasta a fost auzită de câteva ori la un post de radio. „Publicul poate numi şlagăre puţine din piesele înregistrate la acest concurs, pentru că, în primul rând, 50% din succesul şi capacitatea unui cântec de a ajunge hit depind de promovare. Restul 50% depind de popularitatea interpretului şi de posibilităţile sale financiare”, remarcă Adrian Ursu.

Potrivit compozitorului Marian Stârcea, toate piesele ce participă la acest concurs trebuie să fie în română, lucru care a ajuns şi la urechea organizatoarelor. Acestea au promis că, anul viitor, vor accepta piese doar în română. În ce priveşte nemulţumirile interpreţilor, Aura şi Nona Marian se aşteptau la asemenea discuţii şi, în opinia lor, lumea poate spune ce vrea. Organizarea acestui festival le-a costat pe cele două aproximativ 20 de mii de euro.

Pentru partea de sus a paginii

Pasha Parfeni: „Ediţia din acest an a fost foarte slabă. Nimeni nu monitorizează televotingul, sunt sigur că interpreţii se votează singuri pe ei dacă în ţara asta nu are cine să îi voteze”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)