L-am găsit pe Moş Crăciun!

Părinţii au plâns de bucurie. Copiii şi tinerii cu sindromul Down au avut parte de o sărbătoare de vis

Minunea a venit de unde se aşteptau mai puţin. Prima doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, a realizat visul copiilor şi tinerilor cu sindromul Down despre dorinţele cărora JURNAL a scris în ajunul sărbătorilor de iarnă. Nu au rămas indiferenţi şi studenţii Facultăţii de Jurnalism şi mai multe persoane cu inimă mare care au umplut sacul lui Moş Crăciun cu diverse daruri.

Svetlana Panţa

La intrarea în Teatrul „Licurici”, unul câte unul se adună copiii care se deosebesc de ceilalţi, dar aşteaptă şi ei cu sufletul la gură o minune de Crăciun. Se îmbrăţişează călduros, bucurându-se că îşi revăd prietenii. Părinţii însă sunt îngrijoraţi că gerul de afară le îngheaţă mâinile şi obrajii copiilor. Am încercat să intrăm în incinta teatrului, însă pesemne doamna de la intrare nu a fost înştiinţată că în scurt timp aici urmează să se întâmple o minune, să se realizeze visele a 20 de tineri şi copii cu sindromul Down.

„Nu puteţi intra. Aici sărbătoresc copiii procurorilor”, ne atenţionează doamna. „Asta e, suntem marginalizaţi şi de sărbători”, spun părinţii supăraţi. Nu durează mult şi iese administratorul teatrului care ne spune mult aşteptatele cuvinte: „Intraţi”. Femeia „de gardă” îşi cere scuze şi cu toţii păşim în holul teatrului împodobit cu luminiţe în care domină atmosfera de sărbătoare. „O! Cât e de frumos!”, exclamă copiii.

„Cunoaştem greutăţile prin care trec părinţii acestor copii”

La uşă însă rămâne un cuplu de tineri. Bărbatul încearcă să-şi calmeze soţia care nu a mai putut să-şi stăpânească lacrimile şi plânge în hohote. „Noi am făcut două colete cu jucării şi dulciuri. Vă rog să le transmiteţi copiilor”, ne spune bărbatul îndurerat. De la acesta aflăm că au citit articolul publicat în JURNAL „Urgent! Se caută un Moş Crăciun” şi nu au putut rămâne indiferenţi. „Ştim cât este de greu. Fiica noastră de trei ani are sindromul Down”, explică femeia. Văzând tinerii care sunt la fel ca şi micuţa ei, mama nu-şi poate imagina că îi sunt sortite greutăţile pe care le trăiesc de-a lungul anilor părinţii copiilor care se nasc cu acest sindrom. „Suntem tineri, este primul nostru copil…”, spune bărbatul ştergând lacrimile de pe faţa soţiei.

Multe greutăţi, mai puţine bucurii

„Toţi sunt prezenţi? Să înceapă sărbătoarea!”, îi îndeamnă pe copii şi tinerii Ecaterina Gaidarjî, preşedintele Asociaţiei ARIS DOWN, organizaţie care mai bine de 12 ani uneşte părinţi ai căror copii au sindromul Down. În câteva clipe, în hol se aude muzică de sărbătoare. Copiii şi tinerii au pregătit pentru părinţi un spectacol emoţionant. Fiecare îşi spune poezia. „Acum eu!”, exclamă nerăbdătoare Diana. Tânără cu o voce tare recită câteva versuri, iar în spatele ei stă tatăl pe faţa căruia se preling lacrimi de mândrie, dar şi de durere. Spectacolul culminează cu o colindă. O mamă suplă, îmbrăcată în negru, cu faţa pe care greutăţile şi-au lăsat amprenta, îşi ia fiica de mână şi începe să cânte. Toţi plâng… doar femeia care cântă îşi stăpâneşte emoţiile. A avut mult de suferit.

„Am avut cancer. Mi-a fost înlăturat un sân. Credinţa în Dumnezeu mă ajută să trec peste toate greutăţile vieţii”, ne spune mama. O altă femeie ne împărtăşeşte povestea ei de viaţă. „Am doi copiii, pe unul îl vedeţi aici. E Petrică. În fiecare zi trebuie să-l ducă cineva la şcoală, dar eu nu pot. Trec o cură de chimioterapie. Am cancer”, ne spune mama lui Petrică. Povestea fiecărei familii în care creşte un copil deosebit de ceilalţi nu te poate lăsa indiferent, părinţii lor împărtăşind un destin comun. Astăzi toţi se bucură alături de copiii lor, care cu sufletul la gură aşteaptă să vină Moş Crăciun.

Cel mai frumos cadou

„Moş Crăciun!”, strigă în repetate rânduri părinţii şi copiii. Moşul vine cu un sac plin de cadouri. „Moş Crăciun, până a venit, a îmbătrânit”, glumeşte Nadejda, o tânără de 27 de ani cu sindromul Down. „Bătrânul” scoate cadourile şi, ajutat de Petrică, le împarte copiilor şi tinerilor. Însă surprizele nu se termină aici. Copiii sunt surprinşi să audă numele lor şi să primească în dar câte un colet. Toţi s-au făcut cu câte o pijama şi o pereche de cipici. „Vrem să le mulţumim tuturor celor care ne-au făcut această minunată sărbătoare. Copiii sunt foarte fericiţi. În semn de recunoştinţă îi transmitem doamnei Timofti o felicitare pe care au făcut-o copiii cu mâinile lor”, spune spre final Ecaterina Gaidarjî.

Cu câte o felicitare se aleg şi cumnata primei doamne, Ecaterina Plugaru, şi violonista Diana Mustea, care au venit cu numeroase cadouri şi au rămas foarte emoţionate de spectacolul pregătit de copii şi tineri cu sindromul Down.

Mulţumiţi, copiii îşi iau rămas bun de la prietenii lor cu speranţa că, în scurt timp, se vor revedea. A doua zi, am fost contactaţi de Nadejda, mama Mariei: „Fiicei i-au plăcut foarte mult cadourile. A dormit dulce în pijamaua pe care a primit-o în dar”. Copiii şi tinerii cu sindromul Down ne-au spus că visează la o viaţă frumoasă, în care lumea ar fi bună şi nu le-ar spune cuvinte urâte, ci i-ar trata egal, căci ei sunt cu adevărat nişte copii deosebiţi.

The following two tabs change content below.