Cealaltă Basarabie // L-a antrenat pe cel mai mare biatlonist al lumii!

Povestea lui Ilie Oloieru, fost sportiv moldovean de performanţă, antrenor, actualmente antreprenor în Franţa

Biatlonistul Ilie Oloieru (50 de ani), fost sportiv de performanţă, s-a născut în satul Călugăr, r. Făleşti, dar de mai bine de două decenii locuieşte în Franţa, stat a cărui cetăţenie o deţine. Acolo, departe de locurile unde a copilărit el, dar şi soţia sa, li s-au născut cei trei copii: Laurenţia, Beatrice şi Teodor. În 2004 basarabeanul şi-a schimbat domeniul de activitate – şi-a deschis o societate de construcţii, dar nu a renunţat definitiv la sport.

Nina TOFAN

Basarabeanul Ilie Oloieru, absolvent al Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, a făcut biatlon în tinereţe, participând, alături de colegii săi din selecţionata R.Moldova, la competiții naţionale şi internaționale. Iar mai târziu, vreme de doi ani, a fost angajat în calitate de antrenor la Ministerul de Interne. Acum 22 de ani, împreună cu soţia sa, sportivul a emigrat în Franţa, ţara în care a rămas să locuiască până azi.

S-au stabilit în sudul Franţei

„Noi am plecat din Moldova în 1996. Pe atunci eu, biatlonist fiind, mergeam adesea pe la competiţii desfăşurate în străinătate. Şi într-o zi am decis să rămânem în Franţa. Am ajuns acolo legal. Pe atunci ştiam ceva franceză, căci o studiasem la şcoală şi la facultate, dar acele cunoştinţe s-au dovedit a fi insuficiente, mai ales că ne-am stabilit în sudul ţării, unde se vorbeşte o variantă regională a limbii franceze”, îşi aminteşte Ilie Oloieru.

Când li s-a născut primul copil, Laurenţia, acum în vârstă de 18 ani, soţii Oloieru se acomodaseră deja în Franţa. Peste doi ani, pe lume venea Beatrice, iar peste încă doi ani se „năştea” businessul lor – o societate de construcţii care se ocupă de renovarea caselor vechi, antrepriză despre care basarabeanul spune că merge ca pe roate.

În Franţa nu mai face sport de performanţă, dar Ilie Oloieru spune că nu a renunţat definitiv la această pasiune a sa.

„Nu, nu, eu de sport nu m-am lăsat – alerg, joc fotbal, schiez. De fapt, schiatul e o pasiune pe care o împărtăşesc şi membrii familiei mele. Şi dacă fetele fac şi hipism, atunci mezinul, Teodor, care are şase ani, e pasionat exclusiv de schi”, afirmă domnia sa, mândru că băiatul i-a moştenit pasiunea (biatlonul este o probă sportivă ce constă în parcurgerea a 20 de kilometri pe schiuri și tragerea la țintă a 20 de focuri în diverse puncte ale traseului – n.a.).

I-a fost antrenor lui Martin Fourcade

Deşi în Franţa nu mai practică biatlonul, basarabeanul a fost, acum 16 ani, antrenor pentru un sezon la un club de biatlon şi schi, unde în acea perioadă se antrena junele Martin Fourcade, devenit dublu campion olimpic, de cinci ori câștigătorul clasamentului general al Cupei mondiale de biatlon și de nouă ori campion mondial în perioada 2011–2016.

„Când l-am cunoscut eu, Martin avea doar 13 ani. Era un băiat foarte ascultător și executa toate indicaţiile mele, dar ca nivel de pregătire nu am observat vreo diferenţă între el şi ceilalţi colegi ai săi. Acum e evident că are şi talent, dar şi tărie de caracter, o dovedeşte la fiecare dintre competițiile la care participă. Noi doi ţinem în continuare legătura şi vorbim atunci când ne întâlnim pe la evenimente sportive. Chiar dacă e mândru de reuşitele sale, Martin Fourcade a rămas un băiat modest”, ne spune cel care i-a fost antrenor.

Mulţumit de rezultatele înregistrate de biatloniştii moldoveni

Şi pentru că Ilie Oloieru ne-a spus că nu ratează ocazia de a merge să vadă competiţiile de biatlon, atunci când acestea au loc în zona în care locuieşte el, ba chiar merge special ca să-i susţină pe sportivii moldoveni înscrişi în concurs, am ţinut să aflăm ce părere are despre succesele acestora.

„Specificul acestei probe e că sportivii care o practică se antrenează mai mult de sine stătător, deci rezultatele obţinute depind în totalitate de munca pe care o depun ei. Iarna, biatloniştii sunt mai mult pe la competiţii peste hotare, iar vara se antrenează pe schi role – aşa făceam şi noi, la vremea noastră. În Moldova, nu avem nici munte, nici pârtii de schi şi nici prea mulţi bani pentru finanţarea sportivilor. Totuşi, biatloniştii noştri sunt demni de laudă, căci reuşesc să se califice pentru Jocurile Olimpice. Iar anul trecut, de exemplu, Republica Moldova s-a clasat pe locul 16 între naţiuni la biatlon. Da, e adevărat, noi nu avem sportivi asemenea lui Martin Fourcade, dar ne mândrim că Natalia Levcenkova ne-a adus, în 2008, un titlu de campioană europeană. Înţelegeţi cât valorează un astfel de titlu? Înseamnă că atunci am lăsat în urmă toate celelalte naţiuni!”, exclamă domnia sa, entuziasmat.

„Îmi plac lucrurile simple”

După cum vă spuneam, toţi cei trei copii ai familiei Oloieru s-au născut şi au crescut pe pământ francez, de aceea Franţa e ţara lor. „Noi, acasă, le vorbim în română, aşa că ei o înţeleg, chiar dacă nu o vorbesc la perfecţie. De fapt, nici nu le-am cerut-o vreodată, căci suntem conştienţi că în acest caz şcoala, prietenii și mediul în care se dezvoltă au avut o influență mai mare asupra lor decât familia. Copiilor mei le place să-și petreacă vacanțele în Moldova, dar spun că nu ar putea să locuiască acolo – sunt prea multe lucruri pe care ei nu le înțeleg, iar eu nu li le pot explica, căci acestea pot fi înțelese doar de cei care s-au născut în Moldova”, consideră el.

Basarabeanul vine pe acasă cam de două ori pe an. A fost şi luna trecută, în perioada sărbătorilor pascale, iar atunci pagina lui de Facebook s-a „îmbogăţit” cu poze noi, spre bucuria prietenilor săi francezi.

„Când merg la mama, trec neapărat şi pe la Socii Noi, localitate învecinată cu Călugărul meu de baştină şi populată preponderent de ucraineni. Acolo sunt oameni care încă mai trăiesc ca pe timpuri, în case acoperite cu stuf, ceea ce mă impresionează de fiecare dată când trec prin acel sătuc. Căci dacă atunci când merg la Chișinău îmi place să văd și case frumoase, moderne, la țară îmi place ceea ce-i făcut doar de mâna omului, ceea ce-i simplu, autentic. Şi mie îmi plac lucrurile simple”, afirmă Ilie Oloieru, adăugând că, după părerea lui, locuitorii mai în vârstă ai R. Moldova sunt mulţumiţi de traiul pe care-l duc pe pământul lor – pentru ei, important e să fie sănătoşi şi să aibă strictul necesar, pe când tinerii nu se mulţumesc cu puţinul, ei vor schimbări şi un trai mai bun.

Chiar dacă de 12 ani e cetăţean francez cu acte în regulă, basarabeanul afirmă că îl interesează şi în continuare soarta Republicii Moldova.

„Merg şi la vot, dar rezultatele alegerilor mă dezamăgesc de fiecare dată, căci pe cei care vin la putere nu îi prea interesează soarta ţării… La ultimele prezidențiale am votat pentru Maia Sandu, speram la o schimbare pentru Moldova, dar n-a fost să fie… De fapt, după 1991 nu am mai văzut îmbunătăţiri pe plan politic, iar reformele se derulează foarte lent. Văzând în ce situaţie e statul nostru la ora actuală, nu cred că e în stare să iasă singur din criză. Ar fi binevenită integrarea în Uniunea Europeană, astfel s-ar respecta mai mult legile. Şi unirea cu România ar fi o ieșire din impas pentru Moldova”, consideră Ilie Oloieru.

Basarabenii au reputaţie bună în Franţa

Pentru majoritatea cunoscătorilor, dar nu numai, Franţa înseamnă vin bun, de calitate, iar francezii consideră că e de datoria lor să ştie a le aprecia, a le degusta şi a le potrivi la bucatele servite. Nici basarabeanul Ilie Oloieru nu se lasă mai prejos, căci îi place să deguste licoarea lui Bachus şi ştie să facă diferenţa între un vin bun şi altul mai puţin bun.

„Constat că în ultimul timp şi în Republica Moldova se fac vinuri foarte bune, la prețuri atractive. Calitatea acestora s-a îmbunătățit mult comparativ cu anii precedenţi. Chiar nu ţi-e ruşine să-i servești unui francez vin moldovenesc. Şi în general, e o mândrie să spui aici că vii din Moldova. Poate că rămânem în urmă la capitolul creştere economică, dar ştim să ne facem remarcaţi altfel: dansatorii de la ‚Codreanca’ adună trofee pe la competiţii internaţionale, artiştii plastici sunt apreciaţi în lume. Un coleg de-al meu e pictor la Paris, un prieten e chirurg la Montpellier, alți amici și-au demonstrat talentul în construcții și au demonstrat că pot lucra nu mai rău decât francezii. Cred că nu contează din ce ţară venim, contează cum ne manifestăm aptitudinile şi hărnicia în statul în care trăim. Iar mediul sănătos din Franța e prielnic dezvoltării noastre, ca specialişti”, ne-a mai spus Ilie Oloieru.