Kuzmin reia lecțiile de istorie la București

Crimele și violurile ostașilor sovietici au ajuns subiect pe agenda diplomaților ruși și români  

Ambasada Federaţiei Ruse în România a postat pe 22 ianuarie un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook în care ia atitudine față de „denigrarea” ostaşilor sovietici în presa din România. Ministerul Afacerilor Externe al României a sugerat reprezentanței diplomatice ruse de la București să lase problemele istorice pentru istorici.

Inițial, la 28 decembrie 2018, Ambasada Federației Ruse la București a publicat următorul comunicat: „Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, să scoată de la naftalină miturile despre “atrocitățile” soldaților sovietici – eliberatorilor Europei de fascism? Pe parcursul unei lungi perioade, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să îi denigreze pe ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale.”

„În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, criticii antisovietici și antiruși încearcă insistent să îi convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori, care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi, asistăm la o revitalizare a acestei campanii.”

 Ambasada Federației Ruse: „Berlinul a fost măturat de un val de sinucideri”

„Pentru început, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, s-a ajuns chiar la situația când, în etapa finală, propaganda s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveștile despre cruzimea rușilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns aproape de Berlin, orașul a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului, cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30.000-40.000.”

„Totuși, toți acești “experți” în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile – viol și jaf – au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin “Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație”:

“Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați.”

„Aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la români. Stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, nu ştiu cum faceţi, dar reuşiţi să îi iritaţi periodic pe români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată”, a comentat ambasadorul României la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe al României: „Regretăm seria episoadelor istorice”

După publicarea acestui text de către Ambasada Federației Ruse la București, Ministerul Afacerilor Externe al României a publicat următorul comunicat:

„În legătură cu informațiile publicate recent pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă, este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general.”

„Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm că Ambasada Federației Ruse continuă seria episoadelor istorice.”

„Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații și opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale.”

„Amintim și pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria comună a relațiilor dintre România și Federația Rusă.”

 Ambasadorul României la Moscova: „Aţi cam dat cu bâta în baltă”

„Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la „incursiunile istorice” ale Ambasadei Federației Ruse în România. Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune.”

De asemenea, ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a reacționat dur față de mesajul provocator al Ambasadei Rusiei la București: „Mda… aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la români. Stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, nu ştiu cum faceţi, dar reuşiţi să îi iritaţi periodic pe români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată”.

„Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani? Ca diplomaţi la Bucureşti, ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu “eliberarea”… Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi…Lăsaţi-o baltă!”, a scris diplomatul român.

 Stalin: „Sunt elemente vicioase contra cărora luptăm”

În paralel cu aceste reacții, Ion Cristoiu a publicat la 4 ianuarie o stenogramă a Întâlnirii din februarie 1946 dintre Stalin și o delegație a Asociației Române pentru strângerea legăturilor cu Uniunea Sovietică.

În cadrul acestei întâlniri, Iosif Stalin a declarat: „Armata Roșie a provocat dezordine în România? Pentru că disciplina este foarte mare într-o armată în război, dar e mai greu să păstrezi aceeași disciplină când războiul s-a sfârșit”.

„Trebuie să știți că avem 11 milioane de oameni sub arme și că nu sunt sfinți. Sunt elemente vicioase contra cărora luptăm. Am pus această întrebare spre a putea lua măsuri împotriva acestor elemente vicioase”.

 Ambasada Federației Ruse a reacționat la articolul lui Cristoiu

După publicarea acestui comentariu, Ambasada Federației Ruse la București a adresat o scrisoare ziarului „Evenimentul Zilei” cu următorul conținut:

„Ideea principală a comentariului ambasadei din 28 decembrie 2018 nu a fost o încercare de a nega faptele de tâlhărie și violență. Astfel de fapte apar în timpul războiului, în ciuda faptului că comandamentul sovietic a luptat împotriva lor. Acțiunile comandamentului au fost decisive și cu succes”.

Ambasada deține copii ale sentințelor tribunalelor militare pentru pedepsirea militarilor care au încălcat disciplina, inclusiv până la execuție.

„În ce privește argumentele precum “ne-au spus bunicii și bunicile”, putem asigura că memoria istorică despre atrocitățile și jafurile în masă ale Armatei române condusă de Ion Antonescu (cel mai mare aliat al Germaniei naziste) în Moldova, Ucraina și Rusia modernă nu este mai puțin reușit predată de către “bunici” generației actuale a acestor țări”, subliniază scrisoarea deschisă.

„În ciuda acestui fapt, ambasada nu vede aici un motiv pentru lansarea unor campanii sistematice neprietenoase în presă pentru a crea o imagine a inamicului istoric în raport cu statele vecine.”

The following two tabs change content below.