Kroll și Ionesco

MIRCEA-V.-CIOBANU

“Dna Smith: Nu mușca de undeva! Dl Martin: Nu mișca de undeva! Dl Smith: Nu mușca de unde miști, nu mișca de unde muști! Dna Martin: Musca mișcă! Dna Smith: Mișcă musca! Dl Martin: Muști mișcați! Dl Smith: Muștele mușcă mușcata! Dna Martin: Musca mușcă mușcata ta! Dna Smith: Mușca-ți-ar musca mușchiul! Dl Martin: Domnule Smith, ești mușchiul mușcat! Dl Smith: Domnule Martin, mustul mustește! Dna Martin: Doamnă Smith, muștele mustesc în mușchiul mușcat. Dna Smith: Doamnă Martin, mușcă musca mușcată, mușchiul mustește”.

Cam acesta e (şi) rezumatul raportului Kroll şi al „audierilor parlamentare” la acelaşi subiect. Cam complicat, cu senzaţia de repetare şi rotire în cerc, dar pentru cine a citit până la capăt, de trei ori, e limpede. Dacă e să fim sinceri, acesta este şi rezumatul comentariilor care au urmat pe bloguri şi pe la talk-show-urile televizate. Există şi o versiune oral-folclorică a stenogramei parlamentare (şi a comentariilor ce au urmat în mass-media): „În tâmplăria unui tâmplar s-a întâmplat o întâmplare. Alt tâmplar, care, din întâmplare, auzise de întâmplarea întâmplată tâmplarului… etc.”

Compania Kroll şi-a onorat obligaţiile, în limitele parametrilor solicitaţi, operând cu datele care i-au fost puse la dispoziţie. Lucrurile erau însă atât de bine ştiute şi până la audit, încât nu putea să nu apară senzaţia de gratuitate. Chiar dacă (sau: mai ales că) expertiza a costat. Ani de zile nimeni nu reacţiona adecvat. Unii cufundaţi în somnul letargic al viteazului din poveste, alţii participând inert, leneş (şi lacom) la jocurile piramidale. Parcă erau drogaţi ori hipnotizaţi, toţi, de la foşti şi actuali prim-miniştri, la foşti şi actuali preşedinţi de ţară. Când din cele trei bănci cu pricina începură a se evapora sume exorbitante, prin culoare se zvonea că mogulul ăl mai mare ştia de năzdrăvăniile mogulului ălui mai mic, dar îl lăsa în pace, adunând material compromiţător. Pentru zile potrivite. Iar când presa a început să dea alarma, guvernul s-a alertat… Cum? Asigurând acoperire financiară şi politică hoţilor faliţi! Pentru că asta e crima, nu falimentul unor bănci iresponsabil (recte: criminal) administrate.

Când lucrurile nu mai puteau fi ascunse, a fost chemată să facă lumină compania americană. După necesara pauză teatrală, rezultatele auditului au fost date publicităţii. Prima surpriză a fost că nu există surprize! CNA nu că nu ar fi avut dreptul să folosească datele din raport (ori să le prezinte ca dovezi, cum explica cineva), ci nici nu se poate inspira sau documenta din el: informaţia le este de mult cunoscută anchetatorilor! Ca un fals denunţ al unui dublu agent, raportul comisiei a comunicat doar atât cât se ştia şi fără el! Nici BNM, nici organele de urmărire penală nu au beneficiat în niciun fel de acest raport.

Atunci cine? Spectatorul. Ce putea fi mai bun decât tăcerea? Corect: vorbăria! Excesul verbal. Or, „audierile parlamentare” ce au urmat au fost nişte interpretări virtuoase, pe o singură coardă (deputaţii, fie majoritari, fie „opozanţi”, chiar s-au amuzat), la o „temă cu variaţii”. „Audierile”, ca şi „auditul” companiei americane – cu „secretizarea” şi „desecretizarea” raportului – erau parte a spectacolului absurd. Pentru naivi. Săritoare la nevoie, lumea se gândeşte acum… cum să salveze onoarea şi banii băncilor jefuite, cu care cetăţeanul nostru chiar nu are nimic în comun! Nimeni nu se revoltă că acolo au ajuns (acum, de când cu operaţia de salvare!) banii din vistieria statului (aşadar, banii noştri comuni), că, din acest motiv, s-a depreciat leul şi au sărit în aer preţurile. Repetarea până la supralicitare a unor banalităţi şi frânturi de limbă a deconectat creierul şi a tâmpit lumea, care nu-și mai pune întrebări. E suficient însă să ieşi până la prima prăvălie şi să citeşti, pe etichetele de preţ, adevăratul raport al Companiei Kroll.

P.S. Începusem acest text cu o secevenţă din piesa lui Eugen Ionescu Englezește fără profesor. Scrisă în limba română, din ea s-a născut apoi Cântăreaţa cheală. Şi tot teatrul absurdului.

The following two tabs change content below.
Mircea V. Ciobanu

Mircea V. Ciobanu