Krasnoselski MINTE jurnaliştii ucraineni despre ilegalităţile pe care le comite în Transnistria

„Nu a fost adresată nicio reclamaţie preşedintelui despre încălcarea drepturilor de proprietate a fermierilor care deţin pământuri peste drumul Râbniţa-Tiraspol”, a declarat pretinsul preşedinte al Transnistriei în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti din Ucraina, vineri, 21 iulie. Locuitori ai satului Doroţcaia, Dubăsari, ne-au declarat că nu au acces în continuare la pământurile lor, mai mult, aceştia nu pot să-şi dea vitele la păscut pe loturile lor rămase pârloagă.

Agenţia de ştiri „Unian” l-a întrebat pe Krasnoselski despre rezultatele întâlnirilor cu preşedintele R. Moldova Igor Dodon, temele acestora fiind problemele cu caracter social-economic şi umanitar. Krasnoselski a informat presa despre paşii pe care i-ar fi întreprins Tiraspolul în raport cu Chişinăul şi despre disponibilitatea de a se înţelege cu R. Moldova în problemele privind viaţa cetăţenilor ale „ambelor state”, subliniind că nici Моldоva, şi nici Transnistria nu sunt pregătite pentru agenda politică. „Au fost întreprinse următoarele acţiuni: a fost stabilizată situaţia privind accesul fermierilor RM pentru lucrarea pământului din raionul Dubăsari, a unor sate care se află temporar sub controlul administraţiei moldoveneşti. „Nu a fost adresată nicio reclamaţie preşedintelui despre încălcarea drepturilor de proprietate”, a subliniat Krasnoselski.

Cu totul altceva ne-au declarat locuitori ai satului Doroţcaia, Dubăsari. De exemplu, fermiera Vera Simionov ne-a spus că oamenii nu mai au acces la pământ. Potrivit antreprenoarei, chiar dacă, în mare parte, cele peste 3000 de ha, ce aparţin doroţcănenilor acaparate de separatişti stau pârloagă, oamenii nu au dreptul să pască nici vitele acolo. În caz contrar riscă să-şi piardă animalul. „Când era în funcţie Şevciuk, am tot scris scrisori, au avut loc întâlniri, dar au continuat să-şi bată joc de noi. Acum toată lumea se întreabă cum e posibil ca noi să completăm declaraţii la intrarea şi ieşirea în localităţile ocupate, iar el să traverseze râul şi să stea nestingherit la Chişinău? După ce ne-a creat atâtea impedimente, procurorii şi poliţia spun că nu poartă nicio vină”, se revoltă femeia.

La rândul său, primarul de Doroţcaia, Valeriu Berzan, ne-a informat că au fost depuse nenumărate plângeri la poliţie legate de intimidările la care au fost şi sunt supuşi oamenii. Ultima plângere vizează păşunile. „Oamenii sunt constrânşi din toate părţile. Numărul vitelor a scăzut. La indicaţia lui Şevciuk, am fost închişi ca într-o rezervaţie, trebuie să completăm de fiecare dată declaraţii la vama nerecunoscută, iar noi îl găzduim”, afirmă dezamăgit alesul local.

The following two tabs change content below.