Krasnoselski: „Fluxurile de valută, inclusiv dolari, vor intra în Transnistria după ce Chişinăul a reluat procurarea de curent electric de la Cuciurgan”

Un rol important în decizia Chişinăului de a cumpăra energie electrică de la Cuciurgan, potrivit aşa-numitului preşedinte al Transnistriei, l-a avut vicepremierul rus Dmitri Rogozin. „Evident, reluarea furnizării de curent electric pentru R. Moldova va avea urmări benefice pentru Transnistria. Peste o lună, valuta va începe să vină în republică. Fluxurile de valută, în anumite proporţii şi dolari SUA, şi lei, vor intra în Transnistria”, a subliniat Krasnoselski (foto).

„I-am mulţumit lui Dmitri Olegovici Rogozin pentru contribuţia sa la restabilirea contractului între Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (МГРЭС) şi Moldova. Când a fost suspendat contractul în martie, toată informaţia a fost trimisă reprezentantului special al preşedintelui Rusiei în Transnistria, dl Rogozin, şi s-a dispus intensificarea discuţiilor pentru identificarea de soluţii. Şi a fost găsită rezolvarea. Noi ştiam din timp despre încheierea contractului, dar nu am vrut să grăbim evenimentele şi să aşteptăm reluarea furnizării curentului electric. Furnizarea de curent electric RM a avut loc în această noapte, de 5 spre 6 iunie; contractul funcţionează”, a declarat Vadim Krasnoselski pentru presa din stânga Nistrului.

Acesta a subliniat că cea mai mare realizare a acestui contract este faptul că contractul actual exclude intermediarii. „Evident, reluarea furnizării de curent electric pentru R. Moldova va avea urmări benefice pentru Transnistria. Peste o lună, valuta va începe să vină în republică. Fluxurile de valută, în anumite proporţii şi dolari SUA, şi lei vor intra în Transnitria”, a subliniat Krasnoselski.

Amintim că R. Moldova a decis să procure energie electrică şi de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de compania rusească „Inter Rao”. Societatea pe Acţiuni „Energocom” a anunţat marţi că a mai semnat un contract de furnizare a curentului electric, cu această centrală, care a oferit un preţ cu 10 la sută mai mic decât cel solicitat până acum.

„Prin cumpărarea de energie electrică din Transnistria, RM contribuie direct, în primul rând, la finanţarea regimului separatist de la Tiraspol şi, în al doilea rând, la acumularea datoriei R. Moldova pentru gaz faţă de Gazprom. Deoarece energia era produsă din gaz, gaz pe care îl livra întreprinderea moldo-rusă „Moldova-Gaz”. Această întreprindere, „Moldova-Gaz”, rămânea datoare faţă de Gazprom şi RM, când achita pentru energie Tiraspolului, plătea de fapt energia produsă pe gazul nostru. Banii mergeau, deci, la finanţarea regimului separatist”, a menţionat anterior pentru jc.md expertul în energetică Sergiu Tofilat.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)