Kovesi pentru The New York Times: „Dacă independența procurorului dispare, lucrul nu devine mai dificil, ci imposibil”

Foto: Business-Review.eu.

Președintele României a revocat șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), subliniind că magistrații nu i-au lăsat nicio alegere. Această decizie, prevăzută de mult timp, ridică semne de întrebare privind independența judecătorească într-un stat situat printre cele mai corupte din Europa, scrie nytimes.com.

Formațiunea care guvernează România, Partidul Social-Democrat (PSD), și aliații săi voiau de mult să o destituie pe șefa DNA, Laura Codruta-Kovesi, în timp ce președintele Klaus Iohannis a sprijin public lupta anticorupție. El s-a aflat sub o presiune în creștere după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a recomandat destituirea lui Kovesi în februarie curent, acuzând-o, printre altele, de faptul că și-ar fi extins autoritatea și ar dăuna imaginii României de afară.

În mai curent, Curtea Constituțională a decis că Iohannis nu are dreptul să respingă cererea ministrului Justiției și i s-a cerut să o demită pe Kovesi. Chiar și așa, el a tergiversat să ia decizia pentru aproape o lună jumătate.
Vineri, PSD a spus că va discuta ideea privind suspendarea șefului statului din cauza refuzului său de a o demite pe șefa DNA, care i-a forțat lui Iohannis această decizie. „Într-un stat guvernat de domnia legii, deciziile Curții Constituționale trebuie respectate”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, ofițerul de presă al președintelui.

România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, a avut o luptă lungă împotriva corupției înrădăcinate, însă a reușit să țină în frâu corupția la nivel înalt, obținând sprijinul popular și recunoașterea Bruxelles-ului.
Kovesi a devenit procuror-șef al DNA în 2013, agenția a reușit să ducă în fața instanței dosarele a mii de oficiali, legiutori și oameni de afaceri.

„Președintele a făcut tot ce stă în puterile sale pentru a preveni revocarea”, a spus Sergiu Miscoiu, profesor de științe politice la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj. El a spus că Iohannis a făcut o alegere corectă pentru a evita delegitimarea sistemului de guvernare.

Într-un interviu acordat recent pentru The New York Times, Kovesi a spus că dacă independența procurorului dispare, „după cum și s-a întâmplat, lucrul nu devine mai dificil, ci imposibil”.