Kovesi, apreciată de presa internațională și atacată de penali

„Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, titrează cotidianul francez „Le Monde” într-un editorial. „Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”, mai arată editorialul „Le Monde”.

Este a doua mare publicație cu circulație internațională, după „Financial Times”, care cere printr-un editorial numirea lui Kovesi ca șef al Parchetului European. În cazul „Le Monde”, poziționarea editorială e cu atât mai importantă cu cât contracandidatul lui Kovesi este un francez – procurorul-șef din Reims, Jean – Francois Bohnert.

Aprecierile de care se bucură Kovesi în presa internațională vin pe fondul atacurilor constante la adresa ei din partea PSD, ALDE și a guvernului, precum și a secției pentru anchetarea magistraților, care a deschis un dosar penal în care fosta șefă a DNA e suspectă, scrie G4Media.ro.

„Această mică revoluție se anunță sensibilă din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni (ei înșiși sau membrii familiilor) – Viktor Orban, Andrej Babis și Liviu Dragnea – sunt implicați în dosare de fraudare a fondurilor europene”, mai scrie „Le Monde”.

Ziarul francez trece în revistă reușitele lui Kovesi ca șefă a DNA, precum și eforturile PSD și ale Guvernului României de a o împiedica să câștige postul.

Cât despre Jean-François Bohnert, „Le Monde” îi elogiază experiența, echilibrul și angajamentul pro-european, dar scrie că „viitorul procuror european va avea ca sarcină supravegherea condițiilor de urilizare a fondurilor europene, în momentul în care se observă o derivă preocupantă în mai multe state ale Europei Centrale. Valoarea politică a acestui post judiciar e deci importantă. Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”.