Kovesi, apreciată de presa internațională și atacată de penali

„Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, titrează cotidianul francez „Le Monde” într-un editorial. „Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”, mai arată editorialul „Le Monde”.

Este a doua mare publicație cu circulație internațională, după „Financial Times”, care cere printr-un editorial numirea lui Kovesi ca șef al Parchetului European. În cazul „Le Monde”, poziționarea editorială e cu atât mai importantă cu cât contracandidatul lui Kovesi este un francez – procurorul-șef din Reims, Jean – Francois Bohnert.

Aprecierile de care se bucură Kovesi în presa internațională vin pe fondul atacurilor constante la adresa ei din partea PSD, ALDE și a guvernului, precum și a secției pentru anchetarea magistraților, care a deschis un dosar penal în care fosta șefă a DNA e suspectă, scrie G4Media.ro.

„Această mică revoluție se anunță sensibilă din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni (ei înșiși sau membrii familiilor) – Viktor Orban, Andrej Babis și Liviu Dragnea – sunt implicați în dosare de fraudare a fondurilor europene”, mai scrie „Le Monde”.

Ziarul francez trece în revistă reușitele lui Kovesi ca șefă a DNA, precum și eforturile PSD și ale Guvernului României de a o împiedica să câștige postul.

Cât despre Jean-François Bohnert, „Le Monde” îi elogiază experiența, echilibrul și angajamentul pro-european, dar scrie că „viitorul procuror european va avea ca sarcină supravegherea condițiilor de urilizare a fondurilor europene, în momentul în care se observă o derivă preocupantă în mai multe state ale Europei Centrale. Valoarea politică a acestui post judiciar e deci importantă. Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)