Kosovo accede la „suveranitate deplină” // Lumi paralele

Kosovo a acces luni la „suveranitate deplină” odată cu anunţul de la Priştina al Grupului de orientare privind Kosovo (ISG) privind dizolvarea sa. O sărbătoare a fost  prevăzută în capitala kosovară la patru ani şi jumătate de la proclamarea unilaterală a independenţei de Serbia.

ISG (International Steering Group) a anunţat că dizolvarea sa va fi pronunţată luni, spre sfârşitul după-amiezii, ceea ce înseamnă „accesul la o suveranitate deplină a Kosovo”.

Încheierea „supravegherii internaţionale” a Kosovo a fost decisă la începutul lui iulie de ISG, în cadrul unei reuniuni organizate la Viena.

ISG, format din 25 de ţări, între care Statele Unite şi Turcia, a susţinut, în pofida opoziţiei categorice a Serbiei, independenţa fostei provincii sârbe, a cărei populaţie majoritară este de origine albaneză, la 17 februarie 2008, după războiul din 1998-1999 dintre gherila separatistă kosovară albaneză şi forţele sârbe.

În primăvara lui 1999, NATO a desfăşurat, fără acordul Consiliului de Securitate al ONU, raiduri aeriene în Kosovo şi Serbia împotriva unor ţinte militare şi civile, între care capitala sârbă Belgrad, în urma cărora forţele sârbe s-au retras din Kosovo.

Ulterior, mediatorul ONU, finlandezul Martti Ahtisaari, a obţinut adoptarea unui proces de accedere la independenţă a Kosovo „sub supraveghere internaţională” (ISG), în special cu o administraţie a ONU, proces respins de Belgrad.

Din cauza ostilităţii Belgradului, acest proces nu a fost pus în aplicare în nordul Kosovo, unde locuieşte o importantă minoritate sârbă, ce reprezintă 10 la sută din cei 1,8 milioane de kosovari, restul populaţiei fiind de origine albaneză.

Ameliorarea relaţiilor cu Kosovo este principala condiţie pe care Serbia trebuie să o îndeplinească pentru a deschide negocierile cu UE, după ce a primit statutul de ţară candidată în martie.

Totuşi decizia ISG nu va schimba nimic din acţiunile în curs ale misiunii europene EULEX de poliţie şi justiţie, al cărei mandat a fost prelungit la 12 iunie până în 2014, şi ale forţei NATO în Kosovo, KFOR. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)