Kommersant: Autorităţile ruse l-au anunţat în urmărire internaţională pe Plahotniuc în urma unei reclamaţii a lui Renato Usatîi

Foto: Nadea Roșcovanu

Judecătoria de sector Basmannîi din Moscova l-a anunţat miercuri, 6 decembrie, pe preşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, în urmărire internaţională pentru organizarea omorului a două sau mai multe persoane. Potrivit unor informaţii, notează kommersant.ru, este vorba în principal de un atentat la viaţa lui Renato Usatîi. Serviciul de presă al PD a calificat acțiunile structurilor de anchetă de la Moscova drept un act de „hărțuire și persecuție politică”.

Reprezentantul oficial al Judecătoriei Basmannîi, Iunona Ţariova, a declarat pentru JURNAL TV că solicitarea Comitetului de Anchetă din Rusia privind arestarea lui Plahotniuc, în lipsa acestuia, a fost satisfăcută de către magistraţii acestei instanţe. După spusele acesteia, Vladimir Plahotniuc are dosar penal pentru organizarea unui omor din motive meschine sau ură politică, ideologică, rasială, naţională sau religioasă; duşmănie sau ură faţă de un anumit grup social (Partea 1, art. 30, punctele „J”, „Z”, „L”, Partea 2, art. 105 ale Codului Penal al Federaţiei Ruse). Atât magistraţii, cât şi procurorii ruşi au refuzat să vorbească despre esenţa acestor acuzaţii aduse la adresa politicianului moldovean.

„Condiţii independente de voinţa acuzatului

După unele informaţii, susţine kommersant.ru, acuzaţiile formulate de Comitetul de anchetă din Rusia sunt legate anume de organizarea atentatului la viaţa lui Renato Usatîi. Acesta a confirmat versiunea respectivă prin publicarea unui mesaj video la 5 decembrie în reţelele de socializare, în care l-a numit pe Vladimir Plahotniuc drept organizator al înlăturării sale fizice. După spusele lui Usatîi, liderul PD i-ar fi ordonat omului său de încredere – ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Alexandru Jizdan, să-l aducă la Chişinău viu sau mort.

Magistraţii ruşi au declarat doar că decizia privind arestarea în contumacie a lui Plahotniuc a fost atacată de către avocaţii acestuia în Judecătoria de Apel Moscova, însă data examinării cererii apărării nu a fost încă stabilită.

Însăşi formularea privind organizarea infracţiunii conţinută în demersul acuzării relevă detaliul că faptul/ omorul nu s-a produs din pricina unor „condiţii independente de persoana acuzată”, însă au fost constatate alte elemente ale infracţiunii: conspiraţia, căutarea altor participanţi şi a armelor infracţiunii sau „identificarea intenţionată a unor condiţii”.

Astfel, atentatul la viaţa bancherului Gherman Gorbunţov la Londra este incompatibil cu această categorie de infracţiuni. Gorbunţov a fost rănit grav şi a supravieţuit doar datorită ajutorului medical acordat la timp.

Usatîi şi Gorbunţov nu au putut împărţi Universalbank

Amintim că, la începutul lui noiembrie, killerul Vitalie Proca, care îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare din România, a declarat că, în 2012, la Londra, a tras în bancherul rus Gherman Gorbunţov la comanda lui Vladimir Plahotniuc. Această declaraţie contravine versiunii oficiale a Procuraturii moldoveneşti, care consideră că cel care a comandat omorul lui Gorbunţov este liderul Partidului Nostru şi primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care stă de mai mult de un an la Moscova din cauza urmăririi penale în R. Moldova.

Aceeaşi versiune este susţinută şi de Gorbunţov, care a supravieţuit atentatului şi care continuă să stea în capitala britanică. După interviul acordat de Proca, Gherman Gorbunţov a fost la Chişinău şi s-a întâlnit cu Vladimir Plahotniuc, susţinând din nou că, în pofida declaraţiilor lui Proca, consideră că cel care a organizat atentatul împotriva sa este Renato Usatîi, cu care nu ar fi putut împărţi Universalbank.

Ameninţările lui Usatîi

După unele informaţii, susţine kommersant.ru, acuzaţiile formulate de Comitetul de anchetă din Rusia sunt legate anume de organizarea atentatului la viaţa lui Renato Usatîi. Acesta a confirmat versiunea respectivă prin publicarea unui mesaj video la 5 decembrie în reţelele de socializare, în care l-a numit pe Vladimir Plahotniuc drept organizator al înlăturării sale fizice. După spusele lui Usatîi, liderul PD i-ar fi ordonat omului său de încredere – ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Alexandru Jizdan, să-l aducă la Chişinău viu sau mort.

Usatîi a spus pe şleau că aducerea sa la Chişinău „trebuie rezolvată până la 10 ianuarie”. „Nu mai târziu de această dată, Renato Usatîi trebuie adus în Moldova, viu sau mort. Acesta a fost ordinul dat lui Saşa Jizdan”, a subliniat Renato Usatîi.

El a ameninţat toţi membrii grupei lui Jizdan că „vor ajunge la închisoare sau la un cimitir de lângă Moscova”. El nu a demonstrat acuzaţiile pe care le-a adus lui Plahotniuc, subliniind că informaţiile pe care le-a făcut publice le-a obţinut din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Relevăm că atât Vladimir Plahotniuc, cât şi victima sa presupusă, ar deţine cetăţenia rusă. De aceea, conform art. 12 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, chiar şi pentru faptele comise în afara acestui stat, oricare dintre ei poate să fie supus răspunderii penale după legislaţia rusească, dacă nu au un dosar deschis în acest caz într-un alt stat.

PDM: Atacuri îndreptate împotriva Moldovei

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Armen Zadoian, a refuzat categoric să facă declaraţii despre decizia judecătorească adoptată în cazul clientului său. „Pot doar să spun că decizia instanţei a fost atacată la Judecătoria de Apel Moscova, în celelalte cazuri nu am competenţa să fac declaraţii”, a spus juristul, relevând că nu are o reacţie din partea clientului său.

Vitalie Gamurari, reprezentantul PDM, a declarat în legătură cu acest caz: „Mai curând, acesta este unul dintre atacurile numeroase care au loc în ultimul timp asupra liderul Partidului Democrat. Aceste atacuri au originea la Moscova şi sunt legate direct cu activitatea politică. Aceasta nu este prima dată când împotriva unor persoane oficiale din Chişinău se fabrică dosare. Este o încercare de a influenţa vectorul extern al Chişinăului”, a declarat Vitalie Gamurari.

The following two tabs change content below.