Know-how: bloggerul căpșunar

Maxim Lupașcu, un tânăr de 24 de ani din Rezina, planifică să elaboreze un brand „dulce”

A schimbat viața din lumina reflectoarelor pe cea de fermier aflat permanent sub razele arzătoare ale soarelui. Mergem în satul Saharna, raionul Rezina, unde îl găsim pe fermierul Maxim Lupașcu pe o plantație de jumătate de hectar de căpșuni.

„Gustați”, ne îndeamnă emoționat Maxim, întinzându-ne o mână de căpșuni proaspăt culese. Acum un an, tânărul a decis să se facă antreprenor, la fel ca tatăl său, care, de mai bine de 20 de ani, este în acest domeniu. Maxim a deschis o afacere: cultivă căpșuni. A ales anume căpșunile pentru că se asociază cu aceste fructe dulci. Dincolo de glume, înțelege că, pentru a iniția o afacere de succes, trebuie în primul rând să întocmești un plan de afaceri. Aşa a făcut. După ce a studiat piața și a estimat riscurile, a venit la cel care știe cum e viața de agricultor. „Când eşti începător, este foarte important să ai de la cine auzi un sfat”, menționează Maxim. Cel care l-a ajutat nu doar cu sfaturi, dar și cu un capital inițial a fost nimeni altul decât tatăl său.

Aventurile lui Maxim

La 14 ani, Maxim a primit un cadou care i-a marcat viitorul, un aparat de fotografiat de la tata. Astfel, a început să imortalizeze cele mai frumoase clipe din viața oamenilor. În căutarea de noi emoții și personaje pentru fotografiile sale, a cutreierat în lung și în lat America, Croația, Olanda, India, lista continuă. Atunci când se părea că totul era pus la punct, avea un salariu de invidiat, era tânăr și plin de idei, ceva în interior i-a spus: „Te cheamă pământul”. A revenit acasă, în satul de pe malul Nistrului. „Eram departe de părinţi şi am decis să mă întorc acasă. Familia trebuie să fie unită, trebuie să ne susţinem reciproc”, consideră tânărul.

Fermier și blogger

Astăzi, Maxim poate spune ferm: „Sunt fermier”. Are în gestiune un grup de angajaţi care muncesc de zor pe plantația de căpșuni. Mai mult, tânărul și-a „altoit” pasiunile și și-a deschis un blog pe care plasează materiale video gen reality-show unde personajul principal este el și alți pasionați de agricultură. „Sunt o persoană care are nevoie de motivaţie. Blogul mă obligă să demonstrez că facem un lucru de calitate”.

Pentru realizarea acestei idei, crearea unui blog dedicat totalmente agriculturii, inovatorul Maxim Lupașcu a primit un grant din partea federaţiei de fermieri din Moldova.

Acum înțelegem de ce Maxim a scris în unul din subiectele sale de pe blog: „Să fie clar. Tu n-o să poți desena ca fata ceea de pe youtube sau să fii campion într-un sport atât timp cât pierzi timpul admirând viețile altora. Ai viața ta!”

Primele roade, noi planuri

Maxim recunoaște că viața lui de fermier nu este deloc ușoară. Până a vedea căpșunile numai bune de cules, a avut de înfruntat numeroase probleme, cea mai dureroasă fiind îmbolnăvirea plantelor. Când căpșunile erau în floare, fermierul a descoperit că 20% din plante aveau frunzele afectate. Tânărul a descoperit că plantația a fost atacată de niște gândaci negri.

Filmează toate aceste momente din viața de agricultor cu telefonul mobil, după care plasează imaginile video pe blogul său, venind și cu o serie de recomandări pentru fermierii începători. Fermierul consideră că în era tehnologiilor informaționale, când mai toți tinerii nu-și mai scot nasul din calculator, prin intermediul blogului său va reuși să promoveze practicarea agriculturii și în rândul semenilor săi.

Maxim a cules deja prima roadă. „Sunt cele mai dulci căpșuni pe care le-am gustat anul acesta”, îi spunem tânărului după ce gustăm câteva fructe. Maxim zâmbește mulțumit și se grăbește să ne povestească ce planifică să mai planteze. „Îmi voi extinde afacerea. Vreau să cultiv și alte culturi: afine, zmeură, agriș etc. și să elaborez un brand dulce”, spune visător Maxim. Dacă va reuși sau nu, urmează să vedem pe blogul fermierului, între timp, tânărul studiază noile culturi și elaborează un nou plan de afaceri.

Cristina Movilă, stagiară

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)