Klaus Iohannis și-a contramandat vizita în Ucraina din cauza legii educației. Un funcționar de stat ucrainean: „Partea română nu vrea să dialogheze”

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat că vizita șefului statului român, Klaus Iohannis, a fost anulată. „Suntem dezamăgiți că partea română nu vrea ca reprezentanții celor două state să aibă un dialog”, a declarat funcționarul ucrainean pentru AFP.

Proiectul de lege a fost aprobat de către Rada Supremă de la Kiev, însă președintele Petro Poroșenko nu a semnat-o pe moment. Conform acestei legi, începând cu 1 septembrie 2020, limba de predare pentru elevii ucraineni va limba ucraineană până în clasa V (art. 7).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că şi-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în octombrie în Ucraina ca urmare a adoptării Legii educaţiei, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenţii reciproce şi limitează drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă.

„În consecinţă, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina şi am contramandat şi primirea preşedintelui Parlamentului, care se anunţase pentru sfârşitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice”, a declarat Iohannis.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)