Kievul efectuează noi arestări în cazul violenţelor de luni


Un ostaş al gărzii naţionale ucrainene a fost omorât şi alţii aproximativ 100 au fost răniţi de către grenade aruncate dintr-un grup de protestatari luni în timpul unei manifestaţii din faţa Radei Supreme de la Kiev, provocată de adoptarea de către legislativul ucrainean a unei hotărâri privind adoptarea unei decizii care acordă o autonomie mai largă rebelilor din Est. Aruncătorul a fost arestat, scrie www.pravda.com.ua.

Violenţa cu care guvernul a aruncat vina asupra principalului partid naţionalist şi şi dezbinarea în tabăra prooccidentală din parlament sugerează că preşedintele Petro Poroşenko intenţionează să impună părţilor cheie pacea şubredă încheiată în februarie curent în estul Ucrainei. Poroşenko a sărit în apărarea reformelor constituţionale după violenţele din faţa legislativului, unde deputaţii loiali acestuia vor să impună pentru prima lectură proiectul legii descentralizării, cu condiţia unei verificări critice din partea unora dintre aliaţii lor.

În cadrul unui mesaj către naţiune, el a declarat că dacă parlamentul nu va aproba proiectul de lege în funcţie de angajamentele Kievului asumate în cadrul negocierilor de la Minsk, Belarus, Ucraina ar putea fi ameninţată de pericolul de a rămâne fără suportul aliaţilor săi din Vest. „Există posibilitatea reală de a rămâne singur cu agresorul”, a spus el. Violenţa a fost provocată după ce 265 de deputaţi din Radă au votat în favoarea legii, în timp ce 39 împotrivă, strigând „Ruşine!”.

Potrivit www.pravda.com.ua, grenada a fost aruncată de către Igor Gumeniuk, luptător în cadrul batalionului de voluntari „Sici / Сич”, potrivit ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Аrsen Аvаkov. „A fost reţinut bărbatul care a aruncat grenada. Cel reţinut este Igor Gumeniuk, care a folosit o grenadă RGO. El avea două, pe una a aruncat-o, iar pe cealaltă a păstrat-o”, a spus Аvаkov.

Potrivit lui Avakov, au fost arestaţi aproximativ 30 de oameni, însă poliţia planifică să efectueze noi arestări, deoarece deţine informaţia despre participanţii la actele de violenţă.

The following two tabs change content below.