Kazahstanul renunţă la alfabetul rusesc

Autorităţile kazahe au adoptat decizia de a trece la alfabetul latin. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a anunţat că guvernului îi va reveni sarcina de a elabora un program de trecere la alfabetul latin, scrie meduza.io. Un standard unic al noului alfabet kazah în grafie latină, scrie Nazarbaev într-un articol publicat în ziarul „Егемен Казахстан”, va fi elaborat până la sfârşitul anului 2017.

„Din 2018 trebuie instruiţi specialişti pentru învăţarea noului alfabet şi editarea manualelor pentru învăţământul secundar. În următorii doi ani, e necesar să fie efectuate în acest sens lucrări metodice şi organizatorice”, a adăugat şeful statului. Pentru început, a anunţat Nazarbaev, grafia latină va fi folosită în paralel cu cea rusească.

Au mai renunţat la alfabetul rusesc Azerbaidjanul, R. Moldova, Turkmenistanul şi Uzbekistanul, care au făcut parte din URSS. În aceeaşi perioadă, Kazahstanul îşi anunţase intenţia de a trece la grafia latină, însă atunci se avea în vedere o perspectivă mai îndepărtată. Din fostele republici din Asia Mijlocie au păstrat alfabetul rusesc Kârgâzstanul şi Tadjikistanul.