Kate cea discretă a şters-o pe Diana cea zănatică

Ducesa de Cambridge, prin umilinţă şi discreţie, n-a făcut niciun pas greşit şi a ştiut să se facă adoptată de către familia regală

Kate a ales acelaşi spital ca şi Diana pentru a naşte. Se va muta cu William şi copilul lor într-un vast apartament refăcut ca nou din Kensington Palace, unde Diana îşi găsise refugiu după separarea sa de Charles. Ca şi mama soţului său, va fi fără îndoială foarte aproape de primul său copil. Ca şi Diana, Kate a devenit un simbol al modei şi un patron al acţiunilor de caritate, de ajutorare a copiilor. Şi chiar dacă sunt multe puncte de comparaţie între defuncta prinţesă de Walles şi ducesa de Cambridge, Kate a reuşit totuşi să se demarce de tragica traiectorie a prinţesei pe care n-a cunoscut-o.

A cultivat discreţia

Contrar mamei lui William, ducesa de Cambridge a ştiut abil să se facă adoptată de către familia regală şi să controleze cu grijă imaginea sa mediatică cultivând discreţia.

Copilul soseşte în sânul unui cuplu unit, care se cunoaşte de 11 ani. Căsătoria lor, de acum doi ani, consfinţea uniunea unui cuplu de îndrăgostiţi, spre deosebire de cea a părinţilor lui William, Charles întreţinând o pasiune atunci secretă pentru Camilla.

Gurile rele i-au putut bănui pe Middleton că au făcut totul pentru a înlesni ascensiunea unui om de rând în sânul familiei regale trimiţând-o la desen la Universitatea din St Andrews, unde se înscrisese şi prinţul William.

„A sedus firma”

Kate a ştiut să gestioneze această relaţie cu umilinţă şi discreţie, pentru a seduce „firma”. Chiar în decursul despărţirii lor de câteva luni în 2007, n-a acordat interviuri şi n-a făcut declaraţii pentru mass-media, înainte de a recuceri inima prinţului său. Contrar surorii sale, Pippa, căreia îi reproşează abaterile de comportament, rămâne în afara cluburilor de noapte, duce o viaţă serioasă încercând cât mai mult posibil să evite obiectivele paparazzilor.

Când au apărut fotografiile cu sânii goi în Franţa, la finele verii trecute, greşeala sa fusese că s-a crezut protejată de privirile indiscrete în casa prietenilor în Provence. N-a pozat pe o plajă din Caraibe sau pe prora unui iaht. Dar nici nu le-a luat!

Începuturile ducesei de Cambridge în lume de la căsătoria sa au încântat regina. A decis să patroneze trei organizaţii de caritate şi National Portrait Gallery. N-a făcut niciun pas greşit în timpul rarelor sale apariţii publice solo. Restul timpului, duce până acum o viaţă de prinţesă în cottage-ul cuplului, pe insula Anglesey, Ţara Galilor, unde este stabilită unitatea lui William.

N-a făcut niciun pas greşit

După anturajul lor, Kate făcea singură plimbări în supermarketul Waitrose de la colţ şi veghea lucrurile casnice cu ajutorul unei femei de serviciu. Totul se va schimba cu sosirea moştenitorului şi instalarea, fără îndoială, permanentă la Londra.

În capitală, ducesa de Cambridge urmăreşte pasiunea shoppingului. Responsabilii buticurilor din Chelsea s-au obişnuit cu vizitele sale aproape inopinate, sub supravegherea discretă a unei gărzi de corp. „Ea duce o viaţă foarte ascunsă. I se trimit rochii pentru a le alege în palatul Kensington, retrimite ceea ce nu vrea să păstreze, plăteşte până la ultimul bănuţ şi nu acceptă cadouri”, povesteşte Cécile Reinaud, directoarea mărcii de îmbrăcămite pentru însărcinate „Séraphine”.

Factura la cumpărăturile sale, 32.870 de lire (38.000 de euro) pentru şase luni, este cam piperată. Însă aceasta este de zece ori mai puţin decât ceea ce cheltuia Diana. Şi Kate amestecă atent mărci gen „Zara” cu etichete mai luxoase, ca „Burberry”.

Între „Zara” şi „Burberry”

Dincolo de asta, nu se ştie nimic despre ceea ce gândeşte, ceea ce îi place, stările sale de spirit. Pentru scriitoarea Hillary Mantel, specialista Tudorilor, „Kate pare să fie aleasă pentru rolul său de prinţesă deoarece e ireproşabilă: este de o supleţe greu de imaginat, fără pretenţii şi bizarerii şi fără riscul de a ieşi în evidenţă. Ea pare a fi modelată printr-o mecanică de precizie: atât de diferită de Diana, a cărei neîndemânare umană şi incontinență emoţională transpărea din manifestările şi gesturile sale.”

Comparaţia scriitoarei cu un „manechin de vitrină pe care se pun haine”, „o prinţesă din plastic destinată în mod unic de a naşte”, a suscitat acum câteva luni o furtună mediatică. Însă, departe de a o blama pe Kate, analiza sa nu viza decât conturarea unei imagini publice a femeilor familiei regale, de la Anne Boleyn la Diana. Astfel, după neînsemnătatea sa de faţadă, Kate a arătat că înţelege bine exigenţele cerute de statutul său şi pericolele care o pasc.

După lefigaro.fr, în română de I.G.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca