Kaminski îi promite lui Şevciuk funcţia de prim-ministru

Comisia electorală centrală (cec) de la Tiraspol a validat alegerile prezidențiale din autoproclamata republică nistreană și a anunțat rezultatele finale ale scrutinului. Astfel, în turul doi, bătălia pentru şefia teritoriului din stânga Nistrului se va da între Anatoli Kaminski și Evgheni Șevciuk. Potrivit cec, Șevciuk a acumulat 38,88% din voturi, și Kaminiski – 26,30%. Alegerile vor avea loc pe data de 25 decembrie curent.

Svetlana Panța

Deşi a acumulat un procent mai mic de voturi decât contracandidatul Evgheni Şevciuk, Kaminski este sigur pe sine şi are temei să presupună că în turul doi el va fi ales preşedinte. Mai mult ca atât, acesta a declarat pentru presă că, în cazul în care presupunerile sale vor avea sorţi de izbândă şi locuitorii din stânga Nistrului vor face alegerea în favoarea lui, Kaminski este gata să-i ofere lui Şevciuk postul de prim-ministru al autoproclamatei republici. „Dacă voi fi ales preşedinte, sunt dispus să-i ofer lui Şevciuk cel mai important portofoliu în guvernarea care urmează”, a declarat ieri Kaminski în cadrul unei conferinţe de presă.

Şevciuk nu a comentat deocamdată declaraţiile făcute de oponentul său, doar a menţionat că rămâne şi el ferm convins că în turul doi el va fi câştigătorul. Supărat a rămas pesemne doar Igor Smirnov, care, după patru mandate câştigate, a fost scos din joc. Încercările sale de a demonstra că aşa-zisele alegeri s-au desfăşurat cu mai multe încălcări şi, prin urmare, rezultatele ar trebui anulate, au trecut neobservate. Cec-ul tiraspolean a validat alegerile şi a prezentat rezultatele finale, cu o întârziere de câteva zile din motiv că buletinele de vot din Râbniţa nu au putut fi transportate din cauza ceţii.

Turul doi al alegerilor prezidenţiale în autoproclamata republică nistreană vor avea loc duminică, pe data de 25 decembrie. Conform legislaţiei  nerecunoscutei republici, noul şef va fi cel care va acumula un număr mai mare din voturile alegătorilor. „Sunt sigur, de această dată mai multe persoane vor face alegerea în favoarea mea”, a declarat Kaminski.

Amintim că primul scrutin al alegerilor pe teritoriul separatist s-a desfăşurat la 11 decembrie curent. Smirnov nu a trecut în turul doi deoarece a acumulat un număr insuficient de voturi, plasându-se pe locul trei.

Publicaţia rusăNezavisimaia Gazeta” scrie că cel mai important lucru în prezent este faptul că Igor Smirnov a fost înlăturat de la conducerea regiunii transnistrene. Potrivit acesteia, acest subiect este chiar mai important decât nealegerea din 16 decembrie a preşedintelui R. Moldova. Sursa scrie că R. Moldova va avea într-un final un președinte ales, însă calea pentru soluţionarea conflictului transnistrean s-a scurtat considerabil odată cu scoaterea lui Smirnov din cursă.

The following two tabs change content below.