Kaminski – noul om al Rusiei în stânga Nistrului?

 

 

 

 

DIFEREND // Deşi este susţinut de „Edinaia Rossia” („Rusia unită”), Smirnov îi pune beţe în roate lui Kaminski

Pe 17 iulie curent, la congresul partidului „Obnovlenie” din auto-proclamata republică nistreană a fost înaintată candidatura lui Anatoli Kaminski pentru prezidenţialele din 11 decembrie 2011, din stânga Nistrului. La congres au participat doi reprezentanţi ai partidului „Edinaia Rossia” care au susţinut candidatura propusă. Ulterior, miliţia lui Smirnov a confiscat în repetate rânduri corturile partidului care îl susţine pe Kaminski şi a reţinut agitatorii.

Vadim VASILIU

La congresul partidului „Obnovlenie” din 17 iulie, Anatoli Kaminski, preşedintele partidului, a spus că este mândru de faptul că a fost propus pentru postul de preşedinte al autoproclamatei republici nistrene (rmn). El conştientizează că acest fapt înseamnă asumarea responsabilităţii, însă răspunsul definitv îl va da pe 17 septembrie, după cel de-al IV-lea congres al partidului „Obnovlenie”.

Un alt partid din stânga Nistrului, partidul popular-democrat „Prorîv”, a început deja campania de susţinere a candidaturii lui Anatoli Kaminski. Dmitri Soin, preşedintele partidului „Prorîv”, a declarat pentru JURNAL că a decis să susţină candidatura din partea partidului „Obnovlenie” fiindcă se aşteaptă ca Anatoli Kaminski să formeze o coaliţie de guvernare mai largă dintre cele două partide. Contactat de JURNAL, analistul politic Oazu Nantoi a spus că Moscova a decis să susţină un alt candidat decât Igor Smirnov, fiindcă este deranjată de proporţiile fraudelor acestuia. Totodată, analistul susţine că în stânga Nistrului nu există precedente de concurenţă politică deschisă, iar alegerile din autoproclamata republică nistreană sunt mimate.

Cine sunt contracandidaţii lui Smirnov?   

Oazu Nantoi este convins că în spatele lui Anatoli Kaminski, candidat din partea partidului „Obnovlenie”, se află compania „Sheriff” şi Rusia.  „Moscova, probabil deranjată de volumul furturilor lui Igor Smirnov, a decis să susţină un alt candidat pentru preşedinţia autoproclamatei republici nistrene la alegerile care se vor desfăşura pe 11 decembrie curent. Deocamdată, Igor Smirnov nu a renunţat la ideea de a rămâne în această funcţie. Pe de altă parte, partidul „Obnovlenie”, mai bine zis compania „Sheriff”, care este singurul sponsor al acestei formaţiuni politice, şi-a declarat deschis intenţiile de a participa la acest scrutin cu candidatul său, Anatoli Kaminski. Un alt contracandidat este Evgheni Şevciuk, ex-spicherul aşa-numitului soviet suprem al regimului din stânga Nistrului, care a fost în opoziţie deschisă faţă de Igor Smirnov, acuzându-l de delapidări de bani acumulaţi de la agenţii economici pentru gazul consumat”, ne-a comunicat Oazu Nantoi.

Rusia Unită pentru Anatoli Kaminski

Contactat de JURNAL, Dmitri Soin, preşedintele partidului popular-democrat „Prorîv”, formaţiune care face agitaţie pentru Anatoli Kaminski, a spus că pe moment unicul candidat susţinut de către Rusia este Kaminski. Acest lucru l-a demonstrat şi vizita a doi deputaţi ai Dumei de Stat din Federaţia Rusă, Valeri Bogomolov şi Ghenadi Bukaev, membri ai partidului „Edinaia Rossia”, la congresul al III-lea al partidului „Obnovlenie” din 17 iulie, când a fost promovată candidatura lui Kaminski.

JURNAL precizează că „Edinaia Rossia” este în prezent cel mai puternic partid din Rusia. La alegerile prezidenţiale din 2008, „Edinaia Rossia” l-a susţinut pe Dmitri Medvedev în cursa pentru funcţia de preşedinte, pe care acesta, ulterior, a şi câştigat-o. Fostul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, este acum lider al partidului.

Miliţia luptă cu opoziţia

Chiar dacă Anatoli Kaminski este susţinut oficial de partidul de guvernare de la Moscova, partidul „Prorîv” din stânga Nistrului întâmpină rezistenţă din partea miliţiei nistrene. Dmitri Soin a spus pentru JURNAL că miliţia nistreană a confiscat în câteva rânduri corturile instalate pentru susţinerea candidaturii lui Kaminski. „În luna iulie, în oraşul Bender a fost reţinut un activist de-al nostru, confiscându-i-se cortul. Săptămâna trecută, grupul nostru de agitaţie a fost reţinut de patru ori în oraşele Grigoriopol, Dubăsari şi Râbniţa. Au fost reţinuţi membri ai partidului nostru şi li s-au confiscat corturile, de asemenea, în oraşul Dnestrovsk. Ducem o luptă destul de complicată. Săptămâna trecută, a fost o altercaţie la Tiraspol, unde trebuia să înfrunt miliţienii pentru a apăra corturile noastre”, a punctat Dmitri Soin.

Nu se va schimba nimic

Totodată, Oazu Nantoi nu crede că odată cu venirea la Tiraspol a unui nou lider, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol se vor schimba. „Relaţia dintre cele două părţi se va schimba atunci când Chişinăul va demonstra potenţă în raport cu acest regim. Atâta timp cât noi suntem impotenţi, poate să vină orice dement şi să fie declarat preşedinte, iar Chişinăul nu va fi în stare să profite de acest lucru. Să nu uităm că în stânga Nistrului a fost modificată aşa-numita lor constituţie şi urmează să apară noţiunea de ministru şi prim-ministru. Nu este exclus că Rusia va trimite de la Moscova pe acel prim-ministru. Situaţia din stânga Nistrului creează oportunităţi pentru intervenţii din partea Chişinăului, însă, dacă Chişinăul va manifesta în continuare indiferenţă faţă de această situaţie, nimeni nu va fi obligat să aibă grijă de reîntregirea Republicii Moldova”, a conchis Oazu Nantoi.

Moscova va decide

Dmitri Soin a declarat pentru JURNAL că Anatoli Kaminski va câştiga alegerile doar dacă va şti să profite la maxim de legăturile sale cu Moscova. Soin spune că Transnistria trece printr-o criză social-economică foarte grea, iar preşedintele Smirnov este un politician al crizei. „El a fost bun în etapa de apărare a statalităţii Transnistriei. Dar nu poţi sta toată viaţa în tranşee! Pe moment, cea mai mare susţinere din partea Moscovei o are Anatoli Kaminski. Luând în consideraţie că noi suntem dependenţi de Moscova, şi economic şi politic, el are toate şansele să ia preşedinţia. În cazul în care Kaminski îşi va prezenta corect campania şi va pune în funcţiune un instrument ca „legătura cu Rusia”, cred că va avea toate şansele să câştige”, s-a arătat convins Dmitri Soin. La rândul său, Oazu Nantoi a opinat că chiar dacă Anatoli Kaminski va câştiga alegerile din stânga Nistrului, acest lucru nu se va întâmpla în urma unor alegeri democratice, transparente. Potrivit lui Oazu Nantoi, „fiecare concurent din stânga Nistrului încearcă să demonstreze în faţa alegătorilor, care sunt pasivi şi preocupaţi de problema supravieţuirii individuale, că anume el este susţinut de partea rusă, el este omul Rusiei şi merită să fie preşedinte. Este un spectacol de doi bani, dacă ne uităm la dimensiunile acestui regim sub toate aspectele – geografic, demografic, economic, politic”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)