Înghesuială la Procuratură

JUSTIŢIE // Ex-preşedintele Vladimir Voronin urmează să dea explicaţii despre 7 aprilie
Foşti şi actuali demnitari se înghesuie să dea declaraţii la procuratură în dosarul „7 aprilie”. După ce a fost audiat de către procurori fostul ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, săptămâna aceasta şi-a făcut drum la procuratură şi Vladimir Botnari, fostul comisar general al oraşului Chişinău. În acelaşi timp, procurorul general, Valeriu Zubco, susţine că în scurt timp vor fi audiate şi alte persoane publice, printre care ex-preşedintele comunist, Vladimir Voronin, prim-ministrul Vlad Filat, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.
Audierea celui de-al doilea general
După ce acum o săptămână a apărut în faţa procurorilor generalul Gheorghe Papuc, a fost chemat la Procuratură ex-comisarul general al capitalei, generalul Vladimir Botnari. Acesta a venit pe 19 ianuarie la procuratură, fără avocaţi. Botnari s-a prezentat mai devreme decât ora la care a fost citat. Fostul comisar general este acuzat de neglijenţă în serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie şi, dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la şapte ani de închisoare.
După trei ore de declaraţii, acesta a ieşit din biroul procurorilor şi a declarat presei că este nevinovat şi va prezenta probe în acest sens. Totodată, fostul comisar a menţionat că cei care au maltratat persoanele în comisariate trebuie să fie traşi la răspundere, iar pe aceste dosare să fie pus punct. „Toate deciziile au fost luate de conducerea Ministerului de Interne de atunci, iar eu am îndeplinit aceste ordine”, a spus Botnari.
Şeful Direcţiei Exercitare a Urmăririi Penale, Sergiu Garabagiu, susţine că atât în privinţa lui Botnari, cât şi a lui Papuc nu a fost decisă o nouă măsură. „Procurorii vor decide dacă va fi nevoie ca aceştia să fie arestaţi”, a spus Garabagiu.
„Papuc nu a întreprins nimic de sine stătător”
În aceeaşi zi, pe 19 ianuarie, fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, prezent la serviciul divin de sfinţire a agheazmei la Catedrala Naşterea Domnului din centrul capitalei, a declarat că aşteaptă invitaţie de la Procuratura Generală. „Sunt gata să depun mărturii la Procuratură în orice timp. Am mai spus anterior că voi veni primul să ofer explicaţii. Însă comisia nu are nevoie de acest lucru, precum nu au nevoie de acest lucru cei care au venit la putere”, a spus Voronin.
Acesta a reconfirmat că ex-ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, nu a întreprins nimic de sine stătător. “Toate acţiunile au fost coordonate cu conducerea de vârf a ţării. S-a făcut totul pentru a evita vărsare de sânge”, a spus Vladimir Voronin.
Filat şi Tănase la procuratură
Este gata să dea declaraţii în dosarul „7 aprilie” şi premierul Vlad Filat. „Împotriva mea a fost intentat un dosar penal imediat după evenimentele din 7 aprilie, atunci când eram în opoziţie, iar la putere se aflau comuniştii”, spune Filat, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit premierului, acesta nu a fost chemat încă la procuratură şi aşteaptă să fie audiat ca martor în acest caz.
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, susţine că a văzut pe 10 aprilie 2009 o ordonanţă de începere a urmăririi penale în care figura numele său, al liderului PLDM, Vlad Filat, şi ale mai multor personalităţi politice. „Ieri (19 ianuarie – n.a.), am aflat de la procuratura că, de fapt, nu a fost intentat niciodată un dosar penal, ci doar au fost investigate faptele”, a spus ministrul. Tănase menţionează că nu a fost chemat pentru audieri, dar că este în aşteptare.
Procuratura Generală anunţă că în faţa procurorilor vor mai compărea ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, deputatul Mihai Godea, consilierul municipal, Oleg Cernei, liderului PNL, Vitalia Pavlicenco, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de atunci, Artur Reşetnicov.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)