Justiţiarul de la Cricova

În fiecare zi de serviciu, Andrei Avram perchiziţionează zeci de condamnaţi, printre ei se numără şi infractorul pe care l-a reţinut chiar el

A reuşit să reţină un criminal deosebit de periculos ce a înspăimântat localitatea

La prima vedere pare un tânăr obişnuit care te cucereşte prin sinceritatea sa. Recunoaşte că nu s-a gândit niciodată că va reuşi să reţină un criminal, însă atunci când a aflat că în Cricova bântuie un infractor care a atacat cu un cuţit trei persoane, a deteriorat şase maşini şi intenţiona să mai facă victime, n-a stat mult pe gânduri şi-a pornit pe urmele asasinului.

Reţinerea infractorului pare o secvenţă dintr-un film de acţiune în care eroul principal este un simplu locuitor al orăşelului. Faceţi cunoştinţă cu Andrei Avram, un tânăr de 23 de ani care a menţionat din start: „Mama nu ştie încă despre experienţa mea, sper să nu-şi facă griji după ce va citi acest articol”.

Poliţiştii salută acţiunile acestui tânăr, dar atenţionează că fapta eroică a lui Andrei ar fi putut lua altă întorsătură dacă criminalul n-ar fi aruncat cuţitul înainte de a fi reţinut. „Un bărbat de aproape doi metri, narcoman, cu un obiect tăios în mână atacă tot ce îi apare în cale”, această veste a străbătut în câteva clipe Cricova.

Poliţiştii înarmaţi au pornit la „vânătoare”, iar locuitorii s-au ascuns pe la casele lor, nu însă şi Andrei Avram. „Un prieten mi-a descris cum arată infractorul care a deteriorat deja mai multe maşini şi a intrat în casa unei familii unde a atacat cu cuţitul un bărbat şi soţia acestuia”, îşi aminteşte Andrei.

N-a ezitat. A pornit în căutarea agresorului, care, conform informaţiilor operative, era în stare de ebrietate narcotică profundă. „Nu-mi era frică. Mă gândeam doar la faptul că ar putea să mai facă victime şi că trebuie oprit”, ne explică tânărul ce l-a motivat să pornească în căutarea individului deosebit de periculos.

Pe urmele criminalului

„Criminalul este aproape”, îşi spunea tânărul când, lângă biserica din localitate, a descoperit un bărbat, zăcând după ce a fost atacat cu un cuţit de infractor. A chemat urgenţa şi a mers mai departe, pe urmele agresorului. Ajungând la o staţie PECO, vânzătoarea i-a spus că, în urmă cu câteva minute, fusese ameninţată cu un cuţit de un bărbat de vreo doi metri care i-a cerut băuturi alcoolice şi s-a îndreptat spre o plantaţie de viţă-de-vie. Acolo l-a şi găsit pe infractor.

„I-am strigat să stea locului. Avea hainele pline de sânge, a încercat să fugă, dar n-a reuşit”, ne povesteşte Andrei. Abilităţile de fotbalist de performanţă ale lui Andrei au putut fi etalate în circumstanţe mai puţin obişnuite. Preţ de câteva clipe a pus mâna pe umărul criminalului şi l-a doborât.

Ceea ce n-au reuşit zeci de poliţişti antrenaţi în reţinerea infractorului a reuşit un tânăr simplu locuitor al orăşelului Cricova.

„Am sunat poliţiştii şi i-am anunţat că l-am prins”, îşi aminteşte Avram. În timpul reţinerii, bărbatul însetat de sânge a opus rezistenţă. „Spunea că trebuie să ajungă în satul Codreanca unde intenţiona să omoare două persoane”, ne-a relatat tânărul.

Faţă-n faţă cu infractorul

Andrei Avram este student la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport, la absolvirea căreia ar putea să devină manager sau antrenor al unei echipe de fotbal. Deşi a avut mai multe oferte din partea unor cluburi de fotbal din România, a ales o altă cale. „Un prieten care lucrează la penitenciarul din Cricova m-a întrebat dacă vreau să lucrez la închisoare”, spune Andrei zâmbind.

Tânărul a spus „da” acestei provocări şi, în prezent, prin mâinile lui trec zilnic zeci de colete destinate deţinuţilor, el fiind supraveghetor la Penitenciarul nr. 15 din Cricova, responsabil de colete şi întrevederi. Însă, făcând această alegere, nu i-a trecut prin minte că ar putea să se pomenească faţă în faţă cu infractorul pe care l-a reţinut acum doi ani.

„Sunt responsabil de primirea deţinuţilor aduşi din alte penitenciare. Iniţial, nu m-a recunoscut, apoi şi-a amintit. Dacă îmi este frică? Nu. Eu îmi fac serviciul. Atunci când l-am reţinut pe infractor, cred că n-am făcut o faptă eroică, pur şi simplu, mi-am îndeplinit datoria civică”, ne-a comunicat Andrei.

Atunci, poliţiştii i-au spus lui Andrei Avram „mulţumesc”, tatăl i-a spus „Bravo!”, iar mama tânărului, până în prezent, nu ştie că fiul său ar putea fi numit erou.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în ultimii zece ani, n-a fost înregistrat niciun caz în care un cetăţean să reţină un infractor, mai ales atât de periculos. Reţinerea criminalului de la Cricova pesemne că şi-au asumat-o „bravii” poliţişti.

Svetlana Panţa

 

 

 

 

The following two tabs change content below.