Justiţia neprietenoasă pentru victimele traficului de fiinţe umane

În 2015, în R. Moldova s-au înregistrat 50 de cazuri noi de copii traficaţi şi abuzaţi sexual

CENTRAL Novac_Irina_psiholog_1

În ţara noastră victimelor traficului de fiinţe umane li se încalcă drepturile în instanţele de judecată, acestea nu beneficiază de un program de consiliere din cauză lipsei finanţelor. Fiind marginalizaţi, aceşti copii de ce le mai multe ori recurg la sinucidere sau la izolare de societate.

Carolina Chirilescu

Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” condamnă justiţia din R. Moldova ca fiind una neprietenoasă pentru copii. Natalia Bayram, avocată, a declarat într-o conferinţă de presă că victimele abuzului sexual au parte de injustiţie. „La o judecătorie din capitală se află pe rol două cauze penale, art. 206 Cod penal, în care părţii vătămate i se încalcă drepturile de a da declaraţii. În primul caz este vorba despre o minoră care la 14 ani a fost recrutată şi implicată în prostituţie. În acest moment, fata are 16 ani şi este însărcinată, în tot acest timp a suferit violenţă fizică şi psihică. În cadrul şedinţei de judecată din 29.04.2016, magistraţii au respins cererea de audiere a copilului în absenţa persoanelor inculpate. Demers susţinut de acuzator, tutorele părţii vătămate şi de psiholog în scopul excluderii revictimizării acesteia, deoarece victima este însărcinată şi contactul vizual cu inculpaţii poate avea efecte negative asupra fătului. După mai multe dezbateri instanţa de judecată a insistat ca victima să se prezinte în sala de şedinţe”, remarcă Natalia Bayram. Avocata susţine că astfel i s-a încălcat dreptul, conform art. 3 din Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, potrivit căruia, „în toate acţiunile care îi privesc pe copii, întreprinse de instituţiile publice sau private de protecţie socială, de instanţele judecătoreşti, de autorităţile administrative sau de organele legislative, interesul superior al copilului va avea o importanţă prioritară”.

De 15 ani RM a ratificat Protocolul de la Palermo privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special al femeilor şi copiilor, adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transfrontaliere organizate. În RM s-au investit sute de mii de euro şi de dolari pentru şcolarizarea specialiştilor în domeniu. Însă, conform ultimelor date din rapoartele internaţionale de monitorizare a sistemului judecătoresc, se menţionează că în sectorul justiţiei corupţia sporeşte, îndeosebi corupţia sistemului judecătoresc împiedică urmărirea în instanţă a traficantului, afectând negativ rezultatele actului de justiţie.

Articole în Codul penal avem, dar nu le respectăm

Din păcate, acest caz nu este unicul. În pofida faptului că în legislaţie se conţin toate măsurile indicate în actele internaţionale menţionate de natură să protejeze viaţa privată a victimei traficului de fiinţe umane, instanţa de judecată le-a ignorat şi, contrar acestora, nu s-a pronunţat pe marginea cererii depuse, insistând asupra prezenţei părţii vătămate în sală, fapt care duce la intimidarea acesteia. „Copilul nu a beneficiat de un program de consiliere, care, în mod normal are menirea să reducă trauma trăită. Lipsa serviciilor sociale de asistenţă şi reabilitare în acest caz instituţiile statului le-au argumentat prin lipsa mijloacelor financiare”, spune Natalia Bayram. „Rolul unei justiţii prietenoase este de a contribui la bunăstarea psihoemoţională a victimei”, adaugă avocata. În legislaţia naţională, potrivit art. 58. alin.(8) al Codului penal, victima este obligată să se prezinte la citarea organului de urmărire penală şi să dea explicaţii, cu excepţia victimei traficului de fiinţe umane. Numai în 2015 s-au înregistrat 50 de cazuri noi de copii traficaţi şi abuzaţi sexual. Majoritatea din aceşti copii provin din familii sărace.

A crescut numărul de cazuri de suicid în rândul copiilor

Conform Inspectoratului General de Poliţie, în primele trei luni ale anului 2016, s-au înregistrat 49 de infracţiuni de trafic de persoane. Dintre acestea fac parte cinci minore cu vârsta de 15-17 ani, care au fost exploatate sexual pe teritoriul RM, în locuințe private. Alarmant este faptul că cresc cazurile de tentativă de suicid în rândul copiilor. În primele trei luni ale lui 2016, pe teritoriul RM s-au înregistrat 30 de cazuri de suicid, mai mult decât în perioada anului trecut (26). De cele mai multe ori recurg la asemenea gesturi copii cu vârstă cuprinsă între 13 şi 16 ani. Cele mai frecvente metode aplicate la comiterea tentativelor de suicid sunt folosirea pastilelor, aruncarea de la înălţime, strangularea. Săptămâna aceasta, un copil de 12 ani din raionul Glodeni a fost găsit spânzurat în curtea locuinţei sale. Psihologii susţin că frica este principala cauză care duce la suicid, dar şi lipsa atenţiei şi susţinerii din partea celor din jur.

Opinie

Irina Novac, psiholog-consilier:

„Suicidul este o formă de fugă, iar moartea este percepută ca fiind o formă foarte uşoară de a scăpa de frică şi probleme. Copiii recurg la suicid fiind dominaţi de emoţii. Ei nu realizează că mor, considerând că aşa vor trece peste problemele cu care se confruntă. Principala cauză a suicidului este frica de a se confrunta cu realitatea, care este de cele mai multe ori foarte dură, atât pentru copii, cât şi pentru maturi. Copilul victimă este cel mai slab din punctul de vedere al apărării, iar o traumă trăită şi nedepăşită va persista pe tot parcursul vieţii.”

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)