Justiţia favorizează ucigaşii // Achitat în 2010 pentru omor, în 2013 este acuzat pentru o crimă similară

Inculpaţii învinuiţi pentru omorul lui Andrei Bulancea

Inculpaţii învinuiţi pentru omorul lui Andrei Bulancea

Bărbatul acuzat că a omorât în august 2013 un tânăr pentru a nu-i restitui datoria a fost achitat în 2010 de Curtea de Apel pentru o crimă similară

„Dacă Gheorghe Puţuntică ar fi fost condamnat pentru omorul din 2009, când a omorât cu sânge rece un bătrân din Călăraşi, nu ar fi comis o crimă în circumstanţe izbitor de asemănătoare”, susţine procurorul Igor Chiriac. Mai multe încălcări procesuale, care au avut loc în cadrul urmării penale în cazul omorului din 2009, i-au făcut pe judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău să califice drept nule probele aduse de procurori şi să-l elibereze pe inculpatul Gheorghe Puţuntică, chiar dacă ultimul şi-a recunoscut iniţial vina.

Rudele au amenajat locul din pădure unde a fost găsit îngropat corpul neînsufleţit al lui Andrei Bulancea

Rudele au amenajat locul din pădure unde a fost găsit îngropat corpul neînsufleţit al lui Andrei Bulancea

„Andrei Bulancea a dispărut de mai bine de o lună, nimeni nu ştie ce i s-a întâmplat. Cei care pot să ne ajute cu orice informaţie sau sfat îi rugăm să ne anunţe. Mulţumim” – anunţ plasat în septembrie curent pe o reţea de socializare de Victoria Bulancea, soţia bărbatului dispărut. În octombrie, corpul neînsufleţit al lui Andrei a fost găsit îngropat într-o fâşie forestieră din apropierea oraşului Călăraşi.

„Cel care a început să vorbească primul a fost complicele. El a povestit cu lux de amănunte circumstanţele în care a fost comisă crima”, a declarat pentru JURNAL Renata Anici, procuror din cadrul Procuraturii Ciocana, procuror ce gestionează cazul.

Pe banca de acuzaţi au ajuns doi bărbaţi, de 34 şi, respectiv, de 29 de ani. Cel din urmă a fost judecat în 2010 pentru o crimă similară. Potrivit procurorilor din Călăraşi, în decembrie 2009, Puţuntică i-a aplicat unui bătrân o lovitură fatală cu toporul în regiunea capului. Judecătorii din cadrul Judecătoriei Călăraşi l-au condamnat pe Gheorghe Puţuntică la şase ani de închisoare, însă avocatul inculpatului a contestat decizia la Curtea de Apel. „Am transmis dosarul în judecată cu toate probele. Am dovedit motivul crimei. În timpul cercetărilor, la domiciliul victimei, am găsit vreo 15 cereri scrise de bătrân la adresa poliţiei. Două dintre acestea a reuşit să le depună. Fiind audiat de anchetatori, Puţuntică şi-a recunoscut vina. A scris cu mâna lui. Doar o persoană care a comis crima poate să descrie atât de amănunţit circumstanţele omorului.

În timpul activităţii mele de procuror, am văzut mulţi ucigaşi, Puţuntică a fost unicul ce şi-a regretat fapta. Curtea de Apel a ignorat dovezile aduse de procurori şi l-a achitat în 2010 pe Gheorghe Puţuntică”, îşi aminteşte procurorul din Călăraşi Igor Chiriac. Omul legii nu exclude faptul că familia inculpatului ar fi avut pile la Curtea de Apel.

Andrei Bulancea

Andrei Bulancea

Al cui e sângele?

Printre motivele luate în calcul de către judecătorii Curţii de Apel a fost şi faptul că, potrivit lui Puţuntică, în 2009, atunci când şi-a recunoscut vina, a fost, chipurile, constrâns psihologic. Prin urmare, a fost „determinat să se autoincrimineze” în lipsa avocatului.

JURNAL l-a contactat pe primul avocat al lui Puţuntică. „Ştiu că în şedinţa de judecată s-a invocat faptul că inculpatul a fost audiat în lipsa mea. Eu însă am fost prezent şi Puţuntică a recunoscut că a omorât bătrânul cu toporul. Apoi şi-a schimbat opinia, odată cu schimbarea avocatului. Este un procedeu cunoscut”, a menţionat Leonid Cazacu, primul avocat al lui Puţuntică.

Judecătorii au trecut cu vederea şi faptul că expertiza ADN realizată în cadrul anchetei a arătat că sângele de pe încălţămintea inculpatului este de aceeaşi grupă ca sângele victimei. Cel de-al doilea apărător al lui Puţuntică, Sergiu Artene, a solicitat efectuarea unei contraexpertize biologice, unde să fie folosită metoda genetică de stabilire a apartenenței sângelui, în care experţii să răspundă concret la întrebarea dacă sângele depistat pe adidasul drept al lui Puţuntică Gheorghe aparţine victimei Coropceanu Nicolae.

Victoria, soţia bărbatului omorât: „Dacă îl condamnau pe Puţuntică în 2010, soţul meu era în viaţă”

Victoria, soţia bărbatului omorât: „Dacă îl condamnau pe Puţuntică în 2010, soţul meu era în viaţă”

Răspunsul Centrului de expertize medico-legale din Chişinău i-a uşurat soarta inculpatului: „Laboratorul biologic nu dispune de aparataj tehnic necesar pentru efectuarea expertizei genetice. Astfel, un răspuns concret privind provenienţa sângelui, utilizând metoda dactiloscopiei genomului în baza cercetării ADN, nu poate fi dat”.

Chiar şi acuzatorul de stat, reprezentat de procurorul din Călăraşi, Taisia Goncear, a luat în calcul abaterile procedurale care ar fi fost făcute în timpul anchetei şi a solicitat primei instanţe condamnarea inculpatului la o pedeapsă minimă (!) de opt ani şi şase luni de închisoare. Ar fi o coincidenţă, dar fiul procurorului care a gestionat cazul a fost vecin de birou cu ambii avocaţi ai inculpatului. „Nu vă gândiţi la ea. Nu poartă nicio vină. În prima instanţă, a obţinut o sentinţă de condamnare pe care a contesta-o la Curtea de Apel pentru că i s-a părut prea blândă. La Curtea de Apel e problema”, a subliniat Igor Chiriac, fostul şef al procurorului Taisia Goncear.

Potrivit acestuia, Goncear nu mai lucrează de mai bine de un an la Procuratura Călăraşi. De menţionat că fiul lui Goncear, fiind avocat la Călăraşi, în iulie 2012, a fost reţinut în flagrant de ofiţerii CNA pentru că ar fi pretins 90 de mii de lei de la un bărbat cercetat într-un dosar instrumentat de mama sa. Banii urmau să o convingă pe femeie să înceteze urmărirea penală în privinţa acestuia.

Potrivit lui Chiriac, în cazul Puţuntică, procurorul Taisia Goncear şi-a format obiectiv acuzarea şi, deşi există o sentinţă definitivă a Curţii Supreme de Justiţie, cazul se află la reexaminare. „E opinia separată a unui judecător de la CSM care nu este de acord cu sentinţa de achitare a lui Puţintică”, ne-a comunicat procurorul Igor Chiriac.

A refuzat să-l mai apere

În octombrie 2013, Gheorghe Puţuntică a apelat iarăşi la serviciile avocatului Sergiu Artene. Şi de această dată bărbatul este acuzat pentru omor comis pentru a nu restitui o datorie. Pe 10 iulie curent, Andrei Bulancea a mers la notar împreună cu un fost angajat al său Gheorghe Puţuntică pentru a notifica faptul că îi dă în împrumut de 25 de mii de lei pentru o lună. Andrei nici nu putea să-şi închipuie că semnează un contract cu moartea. În octombrie, corpul neînsufleţit al lui Bulancea a fost găsit îngropat într-o fâşie forestieră din apropierea oraşului Călăraşi.

„În cazul din 2009 a fost pronunţată o sentinţă de achitare, este epuizată orice discuţie. Întrebaţi-i pe procurori de ce s-a admis o astfel de situaţie. Eu mi-am făcut lucrul meu de avocat. În cazul din 2013, în virtutea funcţiei, mă abţin, pentru a nu defavoriza clientul, o să-mi expun poziţia în judecată. Da, el şi-a recunoscut vina”, a declarat pentru JURNAL Artene. La procesul de judecată însă, apărătorul nu s-a prezentat.

În ajun, avocatul le-a comunicat magistraţilor de la Judecătoria Ciocana că refuză să-l mai apere pe Puţuntică, lucru ce l-a luat prin surprindere pe inculpat. „Nu am ştiut despre asta”, a spus nedumerit învinuitul. În lipsa unui avocat, Puţuntică a refuzat să facă alte declaraţii.

La şedinţa de judecată au fost prezente şi rudele îndurerate ale victimei. Printre acestea am întâlnit-o şi pe soţia bărbatului omorât, Victoria Bulancea. „Ultima dată am vorbit cu soţul pe 16 august. El mi-a spus că nu va veni acasă în acea noapte”, îşi aminteşte femeia. Ulterior s-a aflat că bărbatul a fost constrâns să-i spună soţiei aceste cuvinte, fiind ameninţat cu cuţitul la gât.

Mama lui Andrei Bulancea, Ecaterina: „am rămas singură. Aştept să mă ia Domnul, să fiu alături de soţ şi de fiu”

Mama lui Andrei Bulancea, Ecaterina: „am rămas singură. Aştept să mă ia Domnul, să fiu alături de soţ şi de fiu”

„Ambii au săpat groapa”

Potrivit descifrărilor telefonice luate de pe telefonul mobil al victimei, începând cu 10 august curent, victima îl suna pe Gheorghe. Intenţiona să plece cu familia peste hotare şi avea nevoie de bani. Pe 16 august, Puţuntică i-a dat întâlnire bărbatului căruia îi datora 25 de mii de lei. Ajunşi la faţa locului, o pădure din apropierea oraşului Călăraşi, datornicul, însoţit de un amic, în loc să vorbească despre condiţiile unei pretinse afaceri, l-au legat pe Andrei de un copac şi au început să lovească în el cu cruzime. Ameninţându-l cu moartea, indivizii i-au pus cuţitul la gât şi l-au constrâns pe Andrei să semneze recipisa conform căreia i-a fost restituită suma împrumutată. Acţiunile lor nu s-au oprit aici. Cu un ciocan, l-au lovit în cap până când victima şi-a dat ultima suflare, după care l-au îngropat. „Pe 20 august, Puţintică a adus maşina soţului acasă. El mi-a spus că Andrei e probabil la Ungheni”, îşi aminteşte Victoria.

Potrivit procurorului Renata Anici, Puţuntică nu şi-a recunoscut vina până când n-a fost găsit cadavrul. „Acum îşi ia toată vina asupra sa, încercând astfel să-şi apere complicele. Intenţia lor a fost unică, ambii au săpat groapa”, a menţionat Anici.

Cunoscând despre cazul din 2009, rudele lui Andrei Bulancea şi-au dorit cu tot dinadinsul ca Gheorghe Puţuntică să nu mai fie dat pe mâna oamenilor legii din Călăraşi. Însă n-a fost să fie, magistraţii de la Judecătoria Ciocana au decis ca judecătorii din Călăraşi să-i hotărască soarta de mai departe a inculpatului.

„Atâta băiat am avut şi mi l-au omorât. Trei ani în urmă, pe 16 august, a murit soţul meu, tot pe 16 august, mi-au ucis feciorul. Nu ştiu de ce Dumnezeu mă pedepseşte. Ucigaşii trebuie să putrezească în puşcărie, aşa cum zace în pământ fecioraşul meu”, ne spune printre lacrimi mama lui Andrei. Soţia bărbatului omorât, rămasă de una singură să crească un copil de doar un an, este gata să meargă până în pânzele albe ca să-i vadă pe asasini condamnaţi pe viaţă.

The following two tabs change content below.