JURNALUL a oprit gazificarea Horodiştei?

GAZ // S-au săturat să fie duşi de nas

Deşi li s-a promis că cei care au achitat toată suma vor avea gaz, în urma unui articol publicat în JURNAL despre nemulţumirile locuitorilor satului Horodişte, Călăraşi, acestora li s-a spus că nu se ştie când vor mai fi conectaţi la sursă.

Un grup de 19 persoane din satul Horodişte, raionul Călăraşi, aşteaptă să fie conectaţi la reţeaua de alimentare cu GAZ  natural. Un articol la această temă, intitulat „Fără bani şi fără gaze naturale”, semnat de Marina Liţă, a apărut în JURNAL de Chişinău pe 24 iunie 2011. În urma acestui articol, în care persoane din satul Horodişte se plâng pe firma „Polimer Gaz Construcţii” pentru faptul că au achitat sume enorme pentru care nu au primit cecuri şi nici nu au fost conectaţi la sursa de gaz, conectarea la gaze a fost amânată pe un termen nedefinit.

Articolul buclucaş

Un reprezentant al firmei executoare le-a spus horodiştenilor că dacă nu ar fi apărut articolul, aceştia ar fi fost conectaţi deja la sursa de gaz. Contactat de JURNAL, Vasile Şişcaşu, persoana responsabilă pentru lucrările de instalare a reţelelor de infrastructură pe acel sector, a declarat că, la un moment dat, a promis verbal că vor fi conectaţi la sursa de gaz cei care au achitat suma integral, însă după ce a apărut articolul în ziar vor fi conectaţi numai după ce toate cele 19 gospodării vor plăti suma în întregime.

Potrivit lui Vasile Şişcaşu, din cei circa 90 mii de lei stipulaţi în contract au fost achitate circa 65 de mii. „Aş fi putut face ca cei care au achitat sumele integral să primească gaz, dar din cauza omului care a contactat ziarul, aceştia vor primi gaz doar după ce vor achita banii integral”, le-a spus Vasile Şişcaşu oamenilor din Horodişte.

Banii fără cecuri

Alexandru Ciocan, directorul firmei „Polimer Gaz Construcţii”, a spus că nu ştie câte persoane sunt implicate în acel proiect. Firma sa nu încheie contracte cu fiecare persoană în parte, ci cu un lider al unei asociaţii obşteşti. Liderul semnează contractul, colectează banii de la oameni şi primeşte bonurile fiscale.

Contractul de prestare a serviciilor nu este întocmit în numele tuturor beneficiarilor, ci doar în numele aşa-zisului lider. Din acest punct de vedere, oamenii nu au nicio dovadă că au achitat anumite servicii.

Alexandru Ciocan a ţinut să menţioneze că accentele din articolul menţionat nu au fost puse corect: „Nu am contract cu persoanele fizice din acel sat. Am contract cu liderii de asociaţii. Nu ştiu pentru ce ei strâng bani, eu le-am dat o factură cu suma care trebuie achitată. Nu ştiu de ce oamenii din Horodişte ar fi nemulţumiţi. Ei exprimă nemulţumiri faţă de mine sau faţă de liderul asociaţiei?”.

Legea: beneficiarii trebuie să aibă contracte

Legislaţia însă spune altceva. Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea Instrucţiunilor metodice privind implementarea Modului de formare a preţurilor pentru proiectarea şi construcţia sistemelor de alimentare cu gaze naturale şi apă potabilă nr. 123 din 07. 02. 2007, capitolul II, punctul 10, stipulează clar: lucrările de executare a reţelelor de distribuţie şi instalaţiilor interne de alimentare cu gaze naturale se efectuează de către organizaţiile de antrepriză numai după încheierea contractului cu fiecare consumator”. Aceasta înseamnă că fiecare beneficiar în parte trebuie să aibă un contract şi un deviz de cheltuieli, condiţie care nu a fost respectată de firma „Polimer Gaz Construcţii”.

65 mii lei au fost achitaţi deja

Veronica Chicu, responsabila pentru colectarea banilor de la oamenii care doresc să se conecteze la conducta de gaz, spune că din cei 90 de mii de lei, sumă stipulată în contract, au fost achitaţi 65650 de lei. Deşi administraţia firmei „Polimer Gaz Construcţii” a promis verbal că în cazul în care va încasa jumătate din bani, va da gaz gospodăriilor care s-au achitat integral. Însă după ce a apărut articolul, oamenilor li s-a adus la cunoştinţă că nu vor vedea gaz până nu vor plăti toţi banii. Deocamdată, 13 gospodării sunt lăsate să aştepte o perioadă nedefinită până vor fi conectate la gaz. Veronica Chicu a declarat pentru JURNAL că li s-a dat de înţeles că articolul apărut în ziar a avut un rol decisiv în problema alimentării cu gaz.

„Eu colectez banii, fiindcă „Polimer Gaz Construcţii” a încheiat contractul cu mine. Ceilalţi nu au primit cecuri ori contracte”, spune Veronica Chicu. Horodiştenii au încheiat un contract pentru lucrările la conductă şi un contract privind lucrările din interiorul gospodăriilor. Pentru lucrările la conductă fiecare beneficiar a plătit câte trei mii de lei. Apoi a fost făcut un recalcul, conform căruia urma să fie colectaţi  câte 1700 de lei de la fiecare persoană. Atunci sătenii s-au arătat nemulţumiţi şi au apelat la ziar.

Alexei Hâncu, locuitor al satului Horodişte, spune că nu a ştiut că există un contract colectiv. El nici nu a văzut până în prezent vreo hârtie oficială în care să fie stipulate sumele pe care le-a achitat până în prezent. Totodată, Alexei Hâncu nu mai vrea să dea 1700 de lei, în afară de cei circa 8000 de lei pe care i-a plătit până în prezent, fiindcă, zice, nu mai vrea să fie dus de nas.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)