JURNALUL a identificat un potenţial torţionar

În atenţia Procuraturii!!!

Acum două săptămâni, în ediţia de vineri a ziarului, JURNAL a publicat mai multe poze cu persoane suspecte surprinse pe 7 aprilie în preajma Parlamentului şi Preşedinţiei, rugând Procuratura Generală (PG), Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi toate persoanele care ştiu ceva despre indivizii din poze să ne comunice date despre aceştia. Graţie ajutorului câtorva persoane şi al MAI, am reuşit să identificăm doi bărbaţi dintre cei care apar în poze.
Bătăuşul
Este vorba despre unul dintre poliţiştii care pe 8 aprilie au arestat ilegal tinerii în stradă, i-au bătut şi i-au trimis la comisariat. Chiar şi în poza publicată de JURNAL Vitalie Burlacu este surprins lovind cu piciorul un tânăr. Poliţistul, cunoscut de colegi mai mult ca „Vitas”, deţinea în acel moment funcţia de ajutor al şefului Departamentului servicii operative, Ghenadie Cosovan. Este deţinător al ordinului „Crucea pentru merit”, clasa a doua, şi, potrivit unor surse, se bucura de o situaţie privilegiată în cadrul MAI. Sursele noastre afirmă că Burlacu se afla nemijlocit sub ocrotirea ministrului Papuc. Şeful centrului de presă al MAI, Chiril Moţpan, ne-a declarat că Burlacu nu mai activează în cadrul ministerului, iar sursele noastre ne-au spus că cel mai probabil acesta nici nu mai este în republică, plecând îndată după schimbarea conducerii ministerului.
Contactat de JURNAL, Cosovan ne-a declarat că Burlacu activa la MAI în calitate de specialist în tehnologii informaţionale. „Băiatul e credincios. Nu era agresiv şi nu bea deloc alcool. Nu înţeleg cum de a putut el să lovească pe cineva”, ne-a spus fostul său şef, care nu mai ştie ce face acum Burlacu.
Încă un fost poliţist
O altă persoană identificată de cititorii JURNALULUI este tot un fost poliţist (!). Aureliu Matei a fost surprins în mai multe poze făcute pe 7 aprilie ba în anturajul poliţiştilor, ba în cel al provocatorilor. Potrivit informaţiilor oferite de MAI, Aureliu a activat în cadrul brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” din 1991 şi până în 1993, când a fost concediat pentru săvârşirea unor crime în afara orelor de serviciu.
Bărbatul, împreună cu alţi colegi de-ai săi, a fost arestat şi judecat pentru jaf armat pe şoseaua Poltava. Potrivit unor persoane care au venit la redacţie, Aureliu nu dirija acţiunile protestatarilor pe 7 aprilie, ci mai degrabă încerca să ajute poliţiştii.
Rugăm cititorii care cunosc mai multe informaţii despre aceste două persoane sau altele, care fie au arestat tineri după 7 aprilie, fie au făcut parte din grupul de provocatori, să sesizeze redacţia.