Jurnaliştii ucraineni acuză regimul Ianukovici de cenzură

O organizaţie a jurnaliştilor ucraineni, „Nu cenzurii”, a avertizat că ar putea apela la o grevă naţională în cazul în care condiţiile de lucru ale presei, sub regimul Ianukovici, vor continua să se degradeze. Aceste avertizări vin după ce canalele de televiziune apropiate opoziţiei prooccidentale – TVi, 5 Kanal şi Tchornomorska – au fost ameninţate cu închiderea. Sâmbătă, aceste trei canale de televiziune au protestat în mod simbolic, timp de o oră, scrie mediafax.ro.

„Autorităţile ucrainene, în persoana preşedintelui Ianukovici, au afirmat că susţin libertatea presei, dar în realitate ignoră problemele, drepturile şi revendicările jurnaliştilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei jurnaliştilor ucraineni. „Numărul de subiecte despre care jurnaliştii nu au voie să scrie, cazurile de cenzură şi de presiune la adresa jurnaliştilor şi redacţiilor pentru care lucrează sunt în creştere”, se mai specifică în acelaşi comunicat.

Luni, un tribunal din Kiev trebuie să examineze dacă posturile de televiziune TVi şi Kanal 5 şi-au obţinut legal licenţele de funcţionare. De asemenea, canalul Tchornomorska este vizat de mai multe controale de audit. Reprezentanţii Uniunii Europene şi cei ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-au exprimat recent îngrijorarea în ceea ce priveşte libertatea presei în Ucraina.

Totodată, jurnaliştii ucraineni au acuzat, în mai multe rânduri, impunerea unui sistem de cenzură de guvernarea Ianukovici, aflată la putere de la începutul anului. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)