Jurnaliştii de la „Jurnal Trust Media”, cei mai buni

Merele de aur le-au fost oferite de Centrul pentru Jurnalism Independent

Oleg Brega, cameraman la „Jurnal TV” şi Rodica Mahu, redactor-şef la ziarul „Jurnal de Chişinău” au fost desemnaţi doi dintre cei zece cei mai buni jurnalişti ai anului 2009.

Colegii noştri au primit premiul „Mărul de aur”, oferit de Clubul de presă din Chişinău – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei – în cadrul tradiţionalei gale de decernare a premiilor „10 jurnalişti ai anului”. „Jurnal Trust Media” a primit premiul „Evoluţia anului”. Selectarea laureaţilor acestor premii a fost efectuată de membrii Senatului Centrului pentru Jurnalism Independent. La desemnarea premianţilor s-a ţinut cont de  profesionalism, obiectivitate şi respectarea normelor deontologice. Câştigătorii au fost stabiliţi cu majoritatea voturilor membrilor Senatului CJI.

Reţinuţi în perioada protestelor

Amintim că jurnaliştii Rodica Mahu şi Oleg Brega au fost reţinuţi abuziv în perioada protestelor din aprilie în timp ce-şi exercitau funcţia. Redactorul şef al ziarului „Jurnal de Chişinău”, Rodica Mahu, a fost reţinută în mod abuziv la 10 aprilie în preajma clădirii Guvernului, de unde relata pentru ediţia on-line a JURNALULUI. Jurnalista a fost înşfăcată din spate, fără avertisment, de nişte persoane în civil, care au început s-o îmbrâncească în direcţia intrării de serviciu a Palatului Naţional. A încercat să se împotrivească şi să strige chemând în ajutor, dar a fost împinsă cu brutalitate, astupându-i-se gura, într-un automobil.  În instanţă, poliţiştii au motivat că în acel moment ar fi suspectat-o pe jurnalistă că ar fi spionat poliţiştii şi că ar fi furnizat informaţii unor persoane implicate în organizarea protestelor.
Instanţa de judecată a recunoscut vinovăţia celor doi poliţişti, Lilian Pântea şi Arcadie Catlabuga. Cu toate acestea, ei n-au fost pedepsiţi din cauza că a fost depăşit termenul de prescripţie de trei luni din momentul comiterii contravenţiei.

În noaptea de 8 spre 9 aprilie, Oleg Brega, cameraman la „JURNAL TV”, a fost mai întâi buzunărit, fiindu-i sustrasă o cameră personală, dar şi cea a „JURNAL TV”. După aceasta, el a fost bătut crunt de aşa-zişii voluntari şi câţiva poliţişti.
După decernarea premiilor, Oleg Brega ne-a comunicat că a intrat în posesia unui „Măr” similar acum şapte ani, după care au urmat mai mulţi ani în care s-a simţit marginalizat de breasla jurnalistică. „Anul acesta premiul „Mărul de aur” semnifică pentru mine o reabilitare pentru mai mulţi ani în care am fost marginalizat de colegi, dar şi hărţuit de autorităţi. Voi continua să reclam cazurile de abuz şi dictatură atunci când mă voi confrunta cu acestea şi sper că şi colegii vor reacţiona mai prompt şi mai curajos, pentru că, până la urmă, aceasta face parte din jurnalism”, a spus laureatul.

Topul celor 10 jurnalişti ai anului

Cei 10 jurnalişti ai anului 2009 sunt Rodica Mahu, „Jurnal de Chişinău”, Oleg Brega, „Jurnal TV”, Valentina Baciu, „Timpul”, Vasile Botnaru, Radio „Europa Liberă”, Angela Gonţa, „Pro TV Chişinău”, Ruslan Mihalevski, „SP”, Marina Parfionova, „Teleradio-Găgăuzia”, Alina Radu, „Ziarul de Gardă”, Corneliu Rusnac, „Associated Press şi Imedia” şi Aleksandr Taki, „Ekonomiceskoe Obozrenie Logos-Press”.

În cadrul galei, de asemenea, au fost acordate şapte premii speciale. „Premiul de excelenţă pentru longevitate jurnalistică” a fost acordat scriitorului Serafim Saka; „Speranţa anului” – Tatianei Zabulica, „Sor TV”; „Premiul special al CJI pentru promovarea diversităţii în mass-media” – Angelicăi Jelnova, „Radio Jelannoe”, Râbniţa. „OWH TV Studio” a fost premiat pentru filmul documentar „Capcana”, portalului de ştiri „Unimedia” i s-a oferit „Premiul pentru abordare inovativă în presa online”, iar lui Dumitru Lazur – un premiu special pentru investigaţia „Ministrul Baldovici îşi ascunde interesele, minte”.

Gala este organizată anual în cadrul Clubului de presă din Chişinău, care a fost lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei în 1995.

„Jurnal de Chişinău”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)