Jurnaliştii cer demisia lui Muruianu

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a declarat că „mass-media s-a transformat în câini turbaţi”

Un grup de jurnalişti cere demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, după ce acesta a declarat sâmbătă în cadrul adunării generale a judecătorilor că mass-media prin modul în care reflectă fenomenul condamnării statului la CEDO joacă „un rol diabolic şi distructiv”. „Mass-media, care, fiind prin definiţie dulăii de gardă ai societăţii, se transformă uneori, să-mi fie scuzată expresia, în câini turbaţi, care devin periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc şi prin intoxicarea cu dezinformaţii a opiniei publice”, a spus el.

Muruianu a specificat că pe marginea fenomenului condamnărilor statului la CEDO „se fac diverse speculaţii şi insinuaţii neghioabe, unele mai şocante decât altele, dar ele toate, laolaltă, urmăresc minimum trei ţeluri: 1) reclamă (publicitate) pentru unii avocaţi; 2) lustruirea fariseică a imaginii unora şi ponegrirea, cu orice preţ, a altor magistraţi; 3) defăimarea premeditată a întregului sistem judiciar şi a statului în consecinţă”.

„Presa nu poartă nicio vină pentru eşecurile justiţiei”

În replică la declaraţiile lui Ion Muruianu, un grup de jurnalişti au cerut demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie. „O asemenea atitudine a unui înalt demnitar din sfera jurisprudenţei asupra mass-media arată că este ceva putred în sânul breslei judecătorilor”, a declarat Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, potrivit căruia Muruianu este un om depăşit şi un jurist anacronic. Ion Pleşca, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, e de părere că preşedintele CSJ, Ion Muruianu, lansând astfel de acuzaţii la adresa presei, a comis o greşeală tactică. „I-am telefonat imediat după acea adunare. Nu ştiu de ce a făcut acele declaraţii, dar mi se pare că nu a făcut-o intenţionat”, a declarat deputatul pentru Jurnal TV.

„Reprezentanţii sistemului judiciar ar trebui să aibă mai mult respect pentru mass-media. Putem să fim nemulţumiţi, dar nu ne putem permite o asemenea atitudine”, a spus directorul Radioului Naţional, Alexandru Dorogan, ca reacţie la declaraţia lui Ion Muruianu.

La rândul său, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a declarat în legătură cu acest caz că presa nu poartă nicio vină pentru eşecurile înregistrate de justiţia noastră. „Etichetări de tipul „câine turbat al societăţii” sunt inacceptabile. Probabil, Muruianu îşi va găsi curajul să-şi ceară scuze de la presă, iar presa – să-l ierte”, a declarat Urechean.

Potrivit ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie poate fi demis doar de Parlament. Deputatul nu a precizat dacă vor fi făcute astfel de propuneri la una dintre şedinţele următoare ale legislativului.

Jurnaliştii au protestat

Duminică şi în prima jumătate a zilei de luni, jurnaliştii de la Jurnal Trust Media au protestat în faţa sediului CSJ. Totodată, jurnaliştii de la JurnalTV, Jurnal md, Jurnal FM, Jurnal de Chişinău, Apropo, Economist au înaintat o scrisoare de protest adresată preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, în care şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu declaraţiile sale defăimătoare şi calomnioase la adresa presei. Acţiunea are drept scop atragerea atenţiei opiniei publice asupra faptului că fără o presă liberă, care şi-ar exercita fără presiuni obligaţiile, democraţia într-un stat independent este imposibilă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu