Jurnalişti atacaţi la proteste anti-Plahotniuc

casa lui plahotniuc

O echipă de filmare a Jurnal TV şi echipa portalului de ştiri „Omega” au fost supuse agresiunii fizice şi morale din partea a şapte oameni îmbrăcaţi în civil, în timpul unui protest de vineri, 24 iulie 2015, organizat de Partidul „Casa Noastră-Moldova”, în faţa locuinţei prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Cameramanul Jurnal TV a fost lovit în piept, în urma loviturii, camera i-a fost aruncată la câţiva metri distanţă, iar reporterul Jurnal TV a fost insultat. Forţele de ordine care se aflau la câţiva metri nu au reacţionat. În opinia avocatului „Promo-Lex”, persoanele care au atacat echipa Jurnal TV şi echipa de la „Omega” riscă o amendă de la 400 la 1000 de unităţi convenţionale şi închisoare până la cinci ani de zile. ONG-urile media aşteaptă explicaţii publice de la MAI, „de ce poliția nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnaliști au fost agresate la protestul din fața locuinței lui Vlad Plahotniuc”.

Membrii şi simpatizanţii Partidului „Casa Noastră-Moldova” în frunte cu fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, au protestat vineri, 24 iulie 2015, la sediul ANRE fiind nemulţumiţi de ultimele majorări la electricitate şi gazele naturale. Ei au cerut anularea majorării tarifelor la curent şi gaz.

Protestele au început la sediul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, apoi protestatarii au mărşăluit până la hotelul “Nobil”, care îi aparţine democratului Vladimir Plahotniuc. De la hotelul „Nobil”, manifestanţii au mărşăluit până la casa prim-vicepreședintelui PD, Vladimir Plahotniuc, considerând că acesta se face vinovat de ultimele scumpiri la gaze şi electricitate, prin firme intermediare.

Mulţimea care s-a îndreptat spre casa lui Plahotniuc nu a putut intra în curtea blocului deoarece imobilul era încercuit de zeci de poliţişti şi agenţi de pază. Manifestanţii scandau: “Jos Plahotniuc!” şi spuneau că în spatele scumpirii curentului electric şi a gazelor naturale ar sta omul de afaceri, Vlad Plahotniuc.
Protestul a ajuns până la sediul Partidului Democrat, situat pe strada Tighina, din sectorul Centru al capitalei. Aici, manifestanţii au adus cu ei becuri pe care au imprimat sugestiv fotografia prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, cameramanul de la Jurnal TV nu a dorit să ofere detalii despre incident, sugerându-ne că filmarea difuzată spune totul. El se simte neprotejat.

ONG-urile media aşteaptă explicaţii de la MAI

În apărarea jurnaliştilor agresaţi fizic şi moral au venit mai multe ONG-uri de media. „ONG-urile de media cer ca ministrul de Interne să explice public de ce poliția nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnaliști au fost agresate la protestul din fața locuinței lui Vlad Plahotniuc. Suntem profund îngrijorați de cazurile tot mai dese de agresări fizice și verbale la adresa jurnaliștilor, în timp ce aceștia își fac meseria, fiind prezenți la manifestații de interes public. Constatăm cu regret că, în pofida apelurilor pe care le lansăm permanent la adresa forțelor de ordine ca acestea să manifeste corectitudine față de reprezentanții presei și să le ofere protecție atunci când se află în exercițiul funcțiunii, jurnaliștii continuă să fie amenințați, agresați verbal și fizic chiar sub ochii polițiștilor. Reamintim că împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnaliștilor este o faptă penală și se pedepsește conform articolului 180 prim al Codului Penal al Republicii Moldova. Cerem Ministerului de Interne, personal ministrului în exercițiu Oleg Balan, să investigheze operativ acest caz și să explice public de ce subalternii săi au preferat să privească pasiv scenele de agresare a jurnaliștilor, în loc să le asigure protecția necesară. Totodată, cerem să fie identificate și pedepsite în conformitate cu legislația în vigoare persoanele în civil care au agresat cele două echipe de jurnaliști”, scrie în Declaraţia redactată de ONG-urile de media.

Referindu-se la cazul respectiv, avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, spune că incidentul trebuie să fie calificat de către forţele de ordine, „Din imagini video se vede că jurnaliştii au fost bruscaţi în public, atacaţi, li s-a aplicat violenţa. În cazul dat poate fi şi o componenţă de huliganism, art. 287, Cod Penal al RM.
Privitor la comportamentul poliţiştilor, Vadim Vieru spune că „nu este conform obligaţiilor pe care le aveau ei, cel puţin în baza Legii cu privire la activitatea poliţiei. Trebuia să depună eforturi ca să se documenteze despre persoanele care au aplicat forţa. Cel puţin trebuia să încerce. Din materialul video se vede că poliţiştii n-au încercat să depună eforturi să intervină. Dacă le era frică pentru viaţa lor, acest argument nu e valabil, pentru că ei sunt poliţişti, reprezentanţi ai statului, fiind dotaţi cu arme. În cazuri grave, puteau chema ajutoare. Respectiv, comportamentul poliţiştilor este de neexplicat şi aici trebuie să fie aplicată o sancţiune disciplinară, cel puţin”.

Potrivit lui Vadim Vieru, cei care au aplicat violenţa pot fi uşor depistaţi din imaginile video, identificaţi cu ajutorul unor portrete-robot şi apoi traşi la răspundere.

În opinia avocatului „Promo-Lex”, persoanele care au atacat echipa Jurnal TV şi echipa de la „Omega” riscă o amendă de la 400 la 1000 de unităţi convenţionale (o unitate convenţională – 20 de lei) şi închisoare până la 5 ani de zile. Menţionăm că simpatizanţii Partidului „Casa Noastră-Moldova” continuă să protesteze şi azi în „curtea” casei vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Ei au instalat corturi în strada Bulgară nr. 41.
Amintim că, săptămâna trecută, ANRE a majorat cu 36 la sută tariful la electricitate şi cu 15% la gazele naturale.

 

The following two tabs change content below.