„Jurnal TV este un business media care trebuie să facă şi profit”

Interviu cu George Orbean, manager Proiect Jurnal TV

George Orbean, omul care a pus pe picioare mai multe televiziuni din România – Naţional TV, Neptun TV Constanţa, reţeaua de staţii teritoriale Realitatea TV, în prezent este directorul de proiect al primei televiziuni de ştiri din R. Moldova, Jurnal TV.

– Unde este mai greu să faci televiziune – în R. Moldova sau în România?

– Televiziunea este un lucru care se face la fel la Chişinău, la New York, Amsterdam sau Tokio. Nicăieri nu este uşor să faci televiziune. Este un efort foarte mare care rareori este răsplătit după merite.

– Ce i-aţi învăţat pe jurnaliştii de aici?

– Le-am dat oamenilor răspunsuri la întrebările pe care ei le ştiau dinainte. Le-am vorbit despre cum se face un jurnal de ştiri, cum se organizează o redacţie de ştiri, despre cum este abordat un eveniment… Ingredientul principal în această profesiune numită jurnalism este logica. Atâta vreme cât spui o poveste în mod logic şi o abordezi din perspectivă logică este pur şi simplu modalitatea cea mai fericită de a face o ştire. O ştire este ceea ce facem în fiecare zi în timp ce vorbim cu prietenii, ajungem acasă, stând de vorbă la telefon, dăm sau primim ştiri. Atunci când facem treaba asta la TV, radio sau internet, lucrurile par mai sofisticate, dar de fapt nu este aşa. Cu cât le abordăm şi le facem mai simplu cu atât mai meseriaşi suntem.

– Sunteţi mulţumit de echipa Jurnal TV şi ce îi lipseşte pe moment?

– Sunt foarte mulţumit de echipă şi unicul lucru care-i lipseşte este emisia. Este exact ca o echipă de fotbal, care a avut un antrenament lung şi istovitor şi, cum spun fotbaliştii, le lipseşte mingea sau le lipseşte terenul.

– Nu vă este frică să nu fiţi primii, doar se mai lansează o televiziune?

– Să vă spun o poveste. Dacă te duci la examen şi ai luat nota zece, probabil că nu vei fi singurul de pe locul întâi, dar în mod cert nu vei ieşi niciodată pe locul doi. În al doilea rând, într-o ţară unde este de muncit pe rupte pentru următorii 50 de ani ca să se exploateze toate resursele, conceptul de concurenţă poate fi lăsat pe locul 25 sau 39. Atâta vreme cât îţi cauţi un concurent în afara capului tău începi să ai probleme. Principalul concurent al fiecărui individ trebuie să fie el însuşi.

– Care a fost mobilul apariţiei Jurnal TV?

– Jurnal TV este conceput ca o afacere adevărată. Adică este privit ca un business media care trebuie să facă şi profit. Investitorii au văzut în acest proiect un semn de oportunitate, o televiziune de ştiri pentru R. Moldova. Atunci când crezi cu adevărat într-un lucru, reuşeşti. Dacă încerci să crezi cu adevărat că o să construieşti o scară până la lună, singura problemă pe care o mai ai de trecut este în ce culoare să o vopseşti.

– Cui se adresează Jurnal TV?

– Pentru oamenii care vor să-şi trăiască viaţa într-un mod civilizat, pentru cei care cred în ziua de mâine şi oameni care au planuri legate de ziua de mâine. Este pentru bătrânii care văd în copiii lor viitorul acestei ţări şi al lumii şi este pentru cei care înţeleg că munca este un lucru care te poate duce oriunde.

– De cât timp are nevoie Jurnal TV ca să se afirme pe piaţa media?

– Răspunsul îl găsiţi pe site-ul www.jurnaltv.md . În momentul de faţă, noi suntem cel mai credibil şi complet furnizor de ştiri din Moldova.

Care a fost parcursul dvs. profesional? Consideraţi că sunteţi omul potrivit la locul potrivit?

Da. Până la urmă, cea mai fericită ipostază a unui om este să aibă aceeaşi dimensiune pe care o are pielea lui. În momentul în care îţi ieşi din piele, este o problemă, iar dacă pielea este mai voluminoasă decât corpul, iarăşi e o problemă.

Am fost reporter de ştiri la radio, am fost reporter de ştiri la televiziune, producător, editor, producător executiv, editor general. Am făcut, într-un fel sau altul, toate meseriile care se practică în televiziune. Ştiu câte puţin din toate şi asta mă ajută să înţeleg foarte bine cum funcţionează un sistem.

– De ce Jurnal TV se axează anume pe ştiri?

– Dincolo de tot ceea ce oferă televiziunile pe care le pot vedea moldovenii la momentul de faţă, cea mai mare necesitate este cea legată de corecta informare. Şi, într-o perioadă în care R. Moldova şi lumea întreagă sunt în plină transformare, este esenţial ca oamenii să aibă acces în timp real la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Interviu realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.