Jurnal Infracţional // Încă un taximetrist ucis

Mai mulţi taximetrişti au refuzat la turele de noapte ca urmare a cazurilor în care şoferii de taxi au fost atacaţi de pasageri

Mai mulţi taximetrişti au refuzat la turele de noapte ca urmare a cazurilor în care şoferii de taxi au fost atacaţi de pasageri

Pe mâna poliţiei au încăput doi tineri suspectaţi că au omorât un taximetrist

„Îmi recunosc vina. Am comis omorul împreună cu un prieten”, a declarat în cadrul anchetei un tânăr de 20 de ani din oraşul Donduşeni. Prietenul despre care a menţionat este un băiat de doar 17 ani din aceeaşi localitate. Tinerii sunt acuzaţi de omor comis cu o deosebită cruzime. Amicii, pentru a nu achita serviciile unui taximetrist care s-a oferit să-i transporte de la Bălţi la Donduşeni, au decis să-i pună capăt zilelor. Infractorii au lipsit o femeie de soţ şi au lăsat un copil orfan de tată.

Potrivit ofiţerilor de urmărire penală, tinerii au fost ultimii clienţi ai taximetristului. În noaptea de 24 spre 25 noiembrie, aproximativ la ora unu noaptea, tinerii au solicitat să fie duşi cu taxiul până acasă, de la Bălţi la Donduşeni. Însă nu au ajuns la destinaţie, în drum, între suspecţi şi taximetrist s-a iscat o ceartă, pentru că pasagerii au refuzat în ruptul capului să achite taxa pe care le-a anunţat-o şoferul.

Când s-au apropiat de satul Răcăria, raionul Râşcani, clienţii l-au luat la pumni pe taximetrist, după care au scos un cuţit şi i-au aplicat mai multe lovituri în regiunea gâtului şi a cutiei toracice. Victima a decedat pe loc, iar agresorii au fugit de la faţa locului. Maşina a fost abandonată, la marginea iazului din satul Răcăria a fost găsit sistemul GPS al automobilului.

Potrivit poliţiştilor, corpul neînsufleţit al şoferului de 28 de ani a fost descoperit pe bancheta din faţă, locul pentru pasager. A doua zi, ofiţerii au reţinut suspecţii. Aceştia s-au dovedit a fi doi locuitori ai oraşului Donduşeni, de 20, şi, respectiv, 17 ani. Tipii şi-au recunoscut vina riscând până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

Corp delict: foarfecele cu care a fost rănit un şofer de taxi

Corp delict: foarfecele cu care a fost rănit un şofer de taxi

Au renunţat la turele de noapte

De la începutul anului curent se înregistrează al cincilea caz în care pasagerii atacă şoferii de taxi. Printre victime se numără şi Valeriu, un taximetrist din Bălţi, care a avut parte de o cursă de coşmar după ce a luat pe bancheta din spate doi clienţi în stare avansată de ebrietate. Când i-a adus acasă, în satul Corlăteni, în loc să-i fie achitate serviciile, şoferul a simţit o lovitură puternică în spate. „L-am lovit cu o rangă după cap şi l-am pus în portbagaj. Vanea, narcomanul ăla, e de vină”, a încercat să dea vina pe complicele său unul dintre cei doi pasageri agresori.

Taximetristul a scăpat ca prin minune, reuşind să deschidă din interior portbagajul şi să sară din maşina care i-a fost răpită de suspecţi. Poliţiştii au reţinut ambii infractori.

Un alt taximetrist din Chişinău a văzut moartea cu ochii. Bărbatul de 61 de ani a alertat poliţia după ce a fost agresat de doi adolescenţi. Şoferul a declarat la audieri că a luat doi tineri din capitală până în la Porumbeni, Criuleni, după care aceştia au schimbat destinaţia, spunând că le trebuie să ajungă în satul Molovata Veche, Dubăsari.

Însă, în apropiere de Măgdăceşti, pasagerii au atacat şoferul, i-au luat banii; unul dintre ei a urcat la volanul maşinii de taxi în timp ce celălalt îl ţinea ostatic pe taximetrist. Bătrânul a reuşit să se rupă din braţele agresorului şi să evadeze. Ambii suspecţi au fost reţinuţi la scurt timp după ce victima a anunţat poliţia.

Un alt agresor de 50 de ani din satul Tăura Nouă, Sângerei, a fost arestat după ce a atacat cu un foarfece un taximetrist pentru că nu avea suma necesară de bani pentru a achita călătoria. Toate cazurile enumerate mai sus au avut loc pe timp de noapte, lucru ce i-a făcut pe mai mulţi taximetrişti să renunţe la turele de noapte.

În aşteptarea unui verdict de condamnare pentru asasinii fiicei sale este şi Nina Proca, mama taximetristei care, pe 26 iunie 2012, a fost găsită fără suflare într-o vie din preajma localităţii Pojăreni, Ialoveni. La câteva zile după comiterea infracţiunii, au fost reţinute două persoane – o tânără de 27 şi un bărbat de 33 de ani cu antecedente penale. Aceştia au povestit cu lux de amănunte cum au comis crima odioasă, însă, până în prezent, instanţa de fond nu a anunţat sentinţa. Inculpata pledează nevinovată, declarând pentru JURNAL că a fost ameninţată cu moartea de amicul ei pentru a-l ajuta să ascundă urmele crimei.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)