JURNAL i-a conferit Premiul Libertăţii lui Alexandru Bejan

Tânărul supus torturii de către autorităţile de la Tiraspol este acuzat de „terorism

JURNAL de Chişinău conferă în acest an Premiul Libertăţii lui Alexandru Bejan, elev în clasa a XI-a, LiceulLucian Blagadin Tiraspol, pentru curajul de a rezista în condiţii ostile şi demnitatea cu care îşi apără drepturile cetăţeneşti.

Alexandru Bejan este supus torturii, de mai bine de un an, de către autorităţile de la Tiraspol, care îl acuză de „terorism”. În urma presiunilor şi ameninţărilor cu ani grei de închisoare, Alexandru a cedat nervos. Pe moment, tânărul este internat pentru o lună în secţia de psihiatrie a spitalului orăşenesc din Tiraspol. Directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, ne-a informat că Alexandru este foarte stresat, au început să-i tremure mâinile şi picioarele. Acesta a avut şi o tentativă de suicid.

Svetlana COROBCEANU

Lui Alexandru Bejan i s-a fabricat un dosar în aprilie 2011, în baza unei scrisori anonime adresate şefului aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol. Autorul scrisorii cerea să i se restituie 2300 de dolari care i-ar fi fost sustraşi de angajaţii miliţiei transnistrene, în caz contrar ameninţa că va împrăştia mercur în grădiniţele de la Tiraspol.

Supus presiunilor

La secţia miliţiei orăşeneşti au fost aduşi mai mulţi minori care au fost obligaţi să copieze de mai multe ori scrisoarea. Printre aceştia se numără şi Alexandru, anterior ajuns în evidenţa miliţiei pentru un act de huliganism, deşi fusese doar martor la bătaie. „În primul caz, Alexandru a fost reţinut timp de trei zile, a fost maltratat şi nu i s-a permis cel puţin să dea un telefon acasă. A doua oară, el a fost ridicat de către două persoane, chiar din curtea liceului, fără a fi anunţată administraţia liceului sau familia încotro este dus”, a declarat directorul liceului, Ion Iovcev.

Ulterior, autorităţile transnistrene au declarat că expertiza grafologică a demonstrat că Alexandru ar fi autorul scrisorii anonime. Reprezentanţii kgb-ului i-au cerut să scrie un autodenunţ. A fost intimidat timp de şase ore, după care i s-a pus condiţia: ori îşi recunoaşte vina, ori va fi încarcerat. „M-au ţinut de la ora 9.00 până la 15.00 şi m-au constrâns psihologic să-mi recunosc vina. Îmi ziceau că o să mă închidă imediat şi voi sta acolo 16 ani”, a declarat Alexandru. Deşi a semnat autodenunţul, Alexandru Bejan susţine că nu este autorul scrisorii de ameninţare, pledând nevinovat.

Expertiza grafologică: scrisul lui Alexandru nu coincide cu cel din scrisoare

Cu două săptămâni în urmă, juriştii „Promo Lex” au declarat că au luat act de rezultatele expertizei grafologice efectuată la Odesa, ataşată la dosar. „Potrivit expertizei, solicitată de autorităţile de la Tiraspol, scrisoarea a fost scrisă de către două persoane de vârstă medie, care, cel mai probabil, au avut antecedente penale. Expertiza arată clar că scrisul nu coincide cu cel al lui Alexandru. Este clar că, pe această cale, autorităţile de la Tiraspol au dorit doar să discrediteze unicul liceu cu predare în limba română de la Tiraspol”, a declarat Pavel Postică de la „Promo Lex”.

Teroristla sfatul avocatului

În aceeaşi perioadă, avocatul lui Alexandru, Dmitri Dimitrov, pe care familia l-a plătit cu peste 700 de dolari, a renunţat la caz. În scrisoarea adresată judecătorului Judecătoriei orăşeneşti din Tiraspol, N. Klimiuk, acesta recunoaşte că, în calitate de apărător, l-a sfătuit pe Alexandru să-şi recunoască vina, chiar dacă tânărul îi spusese că nu este autorul scrisorii. I-am recomandat să-şi recunoască vina în cadrul anchetei, iar în instanţă, dacă va considera de cuviinţă, să-şi recunoască doar parţial vina. I-am mai spus că, începând din această toamnă, cel mai probabil, vor fi introduse modificări în codul penal al rmn şi recunoaşterea vinei va fi calificată ca circumstanţă atenuantă, astfel, s-ar putea alege cu o pedeapsă ispăşită condiţionat, se spune în cererea avocatului.

Anterior, înainte de o şedinţă de judecată, acest avocat a sfătuit-o pe mama tânărului să-l îmbrace mai gros, să-i dea ceai şi biscuiţi, pentru că, zicea cel care trebuia să-l apere pe Alexandru, „va fi închis”. Mama lui Alexandru, Tatiana Bejan, afirmă că niciun avocat din stânga Nistrului nu ar fi acceptat să-l apere pe Alexandru, ceea ce ar fi însemnat să lupte cu reprezentanţii kgb-ului, fapt ce explică şi „tactica” lui Dimitrov.

Visul lui Alexandru

Potrivit juriştilor „Promo Lex”, lui Alexandru i-au fost încălcate mai multe drepturi, printre care cel la un proces echitabil, la un recurs efectiv, dreptul la viaţa privată şi, totodată, acesta este judecat de o instituţie ilegală care nu întruneşte condiţiile unui tribunal independent.

Alexandru visează să absolvească liceul şi să-şi continue studiile la o instituţie europeană de învăţământ superior. Tânărul vrea să devină psiholog sau cosmetolog.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu