JURNAL de Chişinău – ziarul cu cea mai mare audienţă din Moldova

JURNAL de Chişinău, care conform Biroului de Audit al Tirajelor şi Internetului (BATI), are cel mai mare tiraj din ziarele naţionale, se dovedeşte a fi şi publicaţia care se bucură de cea mai mare popularitate printre cetăţenii Republicii Moldova. Acest lucru este confirmat de Studiul Naţional de Audienţă, realizat de IMAS Chişinău în perioada 6 martie – 2 aprilie, pe un eşantion naţional de 1739 persoane.

 

Potrivit studiului, fiecare număr al JURNALULUI este citit de cel puţin 132 de mii de moldoveni. Ziarul nostru ajunge în cele mai multe case atât în mediul urban, cât şi cel rural. Studiul Naţional de Audienţă arată că JURNAL de Chişinău este citit de 48 de mii de orăşeni, inclusiv 27 116 locuitori ai Chişinăului. De asemenea, JURNAL este cel mai citit ziar în satele din Republica Moldova. Nu mai puţin de 83 779 moldoveni din provincie citesc fiecare număr al JURNALULUI de marţi şi de vineri.

 

Astfel, cota de piaţă, care se calculează din numărul de persoane care au citit un anumit cotidian/săptămânal într-o perioadă determinată de timp, raportat la numărul de persoane din eşantion care au citit un cotidian/săptămânal în perioada respectivă x 100, este de 8,1 la sută.

 

De menţionat că eşantionul urban al Studiului Naţional de Audienţă are un volum de 1.130 de persoane, cu o eroare maximă de eşantionare de ±2.9%, iar eşantionul rural are un volum de 609 de persoane, cu o eroare maximă de eşantionare de ±4.0%. Eşantionul naţional de 1739 persoane are o marjă maximă de eşantionare de ±2.6%.

 

NOTĂ:

 

Average issue readership (AIR) sau cititori per apariţie (CpA)

 

Market Share (MS) (partea de piaţă/cota de piaţă) proporţia actelor de citire a unui cotidian/săptămânal raportat la totalul însumat al actelor de citire dintr-o zi.

 

 

Vitalie Hadei