Juristul nr. 1 se joacă cu legea? // Observator

A doua restabilire în funcţie a lui Ion Muruianu pune Alianţa, cu juristul ei de marcă, într-o situaţie jenantă. Să nu cunoască liderii AIE procedurile sau se cred deasupra legilor de îşi permit să le neglijeze?

Şi mai greu de crezut e că judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii au purces la demiterea lui Muruianu ignorând mai multe cerinţe procedurale. După cum se spune în decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a anulat, pe 29 septembrie, decizia CSM, „colegiul disciplinar n-a fost consultat, demersul trebuia să parvină de la minim trei membri CSM, nu de la unul singur, şi trebuia înregistrat la Cancelarie. De asemenea, trebuia desemnat un raportor şi prezentate probe”. Într-o instituţie care reprezintă crema jurisprudenţei moldoveneşti să nu se fi găsit măcar un judecător care să le atragă atenţia colegilor că ei procedează greşit? Sau magistraţii au executat în mod conştient, cu încălcări grosolane, o comandă politică cu gândul că Curtea Supremă de Justiţie va restabili dreptatea?

Ca produs al justiţiei sovietice, dl Ghimpu, căci el se consideră juristul nr. 1 al Alianţei, pare să aibă o atitudine dispreţuitoare faţă de legi, crezând că le poate înlocui cu aranjamente. El nu-şi dă seama, probabil, că se expune în felul acesta. Partenerii săi de ce nu-l trag de mânecă, de ce acceptă iniţiativele lui arbitrare, neconforme cu statul de drept? Îl lasă să se compromită? Să nu înţeleagă că se compromit împreună cu el, compromiţând astfel nu numai Alianţa, dar şi noţiunea de democraţie?

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)