Jungla televiziunilor

PIRATERIE // Radiodifuzorii locali înlocuiesc filmele piratate, cu pelicule de producţie rusească, de o calitate îndoielnică

Posturile de televiziune moldoveneşti se plâng că sunt prea sărace ca să achiziţioneze filme originale de la marii producători şi sunt nevoite să difuzeze pelicule piratate. Pe de altă parte, Vasile Năstase, preşedintele Asociaţiei pentru apărarea drepturilor de autor şi conexe „Apollo”, susţine că este un îndemn direct la furt. Aceşti radiodifuzori pot fi amendaţi cu 500 mii lei sau pot sta cinci ani la închisoare.

„Noi suntem un popor sărac şi nu putem să cumpărăm filme originale de la marile companii cinematografice”, a spus Leonid Smolniţchi, prezentatorul emisiunii „Lumea”, de la Euro TV Chişinău. Acesta e, potrivit lui Vasile Năstase, preşedintele Asociaţiei pentru apărarea drepturilor de autor şi conexe „Apollo”, un îndemn direct la furt. „Să înţelegem că, dacă în anii ’94 – ’95, Guvernul nu avea bani pentru achitarea salariilor, oamenii trebuia să fure din magazine, pentru că erau săraci?”, a opinat Năstase.

„Un produs ce nu le aparţine”

Acesta a menţionat că posturile de televiziune 2 Plus, Prime, Alt TV, Euro TV, TV 7 difuzează un produs care nu le aparţine. „Potrivit contractului semnat de Prime Moldova cu postul-mamă de la Moscova, subredacţia de la Chişinău urma să retransmită Prime Internaţional. În aceeaşi situaţie este şi TV 7”, opinează Năstase.

Pe de altă parte, directorul „Apollo” susţine că 2 Plus poate să transmită pe teritoriul Republicii Moldova doar unele emisiuni din grila TVR1, nu şi filmele. „Cel puţin aşa ne-a informat Cristian Tabără, şeful Departamentului Film al TVR, la demersul pe care organizaţia noastră a înaintat-o”, a comunicat Năstase.

Marian Pocaznoi, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), s-a arătat mirat de această prevedere. „Vom reexamina aceste contracte şi vom lua o hotărâre”, a spus Pocaznoi în cadrul unei emisiuni la JURNAL TV. Referindu-se la retransmiterea filmelor din grila de emisie a TVR-ului, acesta a menţionat că nu este nicio încălcare, iar unele pelicule din grila de emisie a postului românesc nu sunt difuzate de 2 Plus.

„Oameni neserioşi”

Vlad Ţurcanu, fost membru CCA, susţine că radiodifuzorii autohtoni nu au fost puşi în condiţii egale, în acest domeniu se funcţionează ca în junglă. „Dacă s-ar depista un depozit clandestin de marfă contrafăcută, s-ar intenta dosar penal”, a spus Ţurcanu.

Acesta a menţionat că, pe termen scurt, marile companii cinematografice nu sunt interesate de piaţa moldovenească de desfacere. „Pe termen mediu, acest lucru s-ar putea schimba, iar noi riscăm să apărem ca nişte oameni neserioşi”, susţine fostul angajat CCA.

Vasile Tănase ne-a declarat că circa 90% din filmele difuzate de posturile de televiziune sunt piratate. „Am reuşit să blocăm punerea pe post a circa 150 – 200 de filme scoase de pe internet, înlocuite cu pelicule de producţie rusească de o calitate îndoielnică”, a menţionat Tănase.

Politică de rusificare

Acesta spune că înlocuirea filmelor americane cu cele ruseşti i-a pus în dificultate. „Piaţa cinematografică rusească este ca o junglă şi aici noi nu ne putem descurca încă. Mai ales că Rusia are o politică la nivel de stat de rusificare a fostelor state componente ale URSS”, a opinat şeful „Apollo”.

Tănase crede că ar fi mai uşor de luptat cu pirateria dacă CCA nu ar proteja interesele şefilor unor trusturi media de la noi. „Marian Pocaznoi susţine că nu au pârghii de sancţionare a radiodifuzorilor. CCA poate însă să dea avertizări publice, amenzi, până la retragerea licenţei, sancţiuni care nu au fost aplicate până la data de 13 aprilie curent, când autoritatea a avertizat public Accent TV, pentru că a difuzat filme piratate”, a menţionat Tănase.

Cinci ani de închisoare

Preşedintele „Apollo” a susţinut de asemenea că radiodifuzorii locali mai pot fi sancţionaţi penal. Asta în cazul în care un post TV, care are dreptul exclusiv de a difuza anumite pelicule pe teritoriul R. Moldova, va sesiza Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura sau Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei despre acest fapt. „În conformitate cu Legea privind apărarea drepturilor de autor şi conexe, postului TV îi poate fi aplicată o amendă de 500 mii lei pentru fiecare drept încălcat sau până la cinci ani de închisoare. Instituţia vizată va mai achita venitul din publicitatea plasată pe timpul filmului.

Administraţia postului de televiziune JURNAL TV, unul din puţinii radiodifuzori care are contracte cu şase din marile companii cinematografice americane, ne-a declarat că analizează opţiunea de a acţiona în judecată posturile tv care se ocupă de piratarea filmelor. „În 2010, portalul unimedia.md a plasat pe site filmul „The Soviet Story”, peliculă asupra căreia JURNAL TV avea drepturi exclusive. Cu acest site am ajuns la o înţelegere amiabilă. De acum încolo, vom vedea cum vom proceda”, ne-a comunicat Gheorghe Stratan, juristul postului de televiziune JURNAL TV.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)