Judecătorul milionar

Deşi, potrivit legii, salariul lunar al unui judecător este de cel mult 8800 de lei, în declaraţia de avere pentru anul 2009 a judecătorului Ion Muruianu se precizează că acesta, împreună cu soţia sa, a câştigat pe parcursul anului trecut 763 de mii de lei de la locul de bază de muncă. Şi încă 89 de mii de lei din pensie. De două zile, presa se întreabă mirată de unde ridică Muruianu un salariu lunar de peste 70 de mii de lei?

Potrivit şefului Aparatului Curţii Supreme de Justiţie, Valentin Lastaveţchi, salariul lunar al lui Muruianu este de circa 8800 de lei, iar pensia acestuia este de aproape 8000 de lei (vârsta de pensionare pentru judecători este de 50 de ani – n.r. ). Adică, lunar, preşedintele CSJ are un venit de 16800 lei. Restul banilor, indicaţi în declaraţia pe venit, au fost câştigaţi de soţia judecătorului, un notar cunoscut la Chişinău. Potrivit aceleiaşi declaraţii de venit, Muruianu a mai câştigat anul trecut 356 de mii de lei din vânzarea unui lot de 5 ari din Chişinău şi a unui autoturism de marca GAZ. În pofida acestor venituri, magistratul nu-şi poate plăti de vreo doi ani restanţele la un credit de 57 de mii de lei, luat de la bancă.

În ciuda tuturor criticilor, Muruianu merită şi laude pentru faptul că este singurul judecător care îşi face publică anual declaraţia de avere pe site-ul CSJ.