Judecătorul milioanelor pierdute

FLAGRANT // Guvernul R. Moldova a plătit mai bine de 2,7 milioane de euro pentru opt dosare pierdute la CEDO în care figurează numele judecătorului Ion Muruianu

Mai bine de 2,7 milioane de euro a plătit Guvernul R. Moldova pentru opt dosare pierdute la CEDO în care figurează numele judecătorului Ion Muruianu, cel care zilele trecute sărise cu gura pe jurnalişti, numindu-i „câini turbaţi” pentru că îşi permit să scrie despre imperfecţiunile sistemului judecătoresc din republică. Cele mai răsunătoare cazuri din cele opt judecate de Muruianu sunt dosarele „Oferta Plus vs R. Moldova” şi „Eugenia şi Doina Duca vs R. Moldova”, pentru care Curtea de la Strasbourg a obligat statul nostru să plătească reclamanţilor 2,640 de milioane de euro. Pentru aceste „realizări”, în loc să fie demis, Muruianu a fost avansat din funcţia de judecător al Judecătoriei Buiucani în cea de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Potrivit Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Ion Muruianu se află pe locul patru în topul judecătorilor responsabili de condamnarea R. Moldova la CEDO. Cele opt dosare judecate de Muruianu în R. Moldova şi pierdute ulterior la CEDO sunt: „Străisteanu şi alţii vs R. Moldova”, „Roşca, Secăreanu ş.a. vs R. Moldova”, „Ţara şi Poiată vs R. Moldova”, „Eugenia şi Doina Duca vs R. Moldova”, „ Oferta Plus vs R. Moldova” şi trei dosare – „Flux vs R. Moldova ”. Dar să le luăm pe rând.

Refuzuri de zece mii de euro

În dosarul „Străisteanu şi alţii contra R. Moldova”, Ion Muruianu, împreună cu alţi judecători ai CSJ, se face vinovat de respingerea mai multor recursuri ale reclamanţilor care au cerut revizuirea deciziei instanţei anterioare cu privire la darea în arendă şi privatizarea unui teren. Ca urmare a refuzului acestor judecători de a examina cauza, R. Moldova a pierdut la CEDO 10 mii de euro. Alte opt mii de euro au fost plătite de guvernul moldovean lui Iurie Roşca şi Ştefan Secăreanu pentru că judecătorul Ion Muruianu, împreună cu un coleg de-al său de la Judecătoria Buiucani, i-au sancţionat administrativ pentru organizarea unor întruniri publice neautorizate.

Conflicte mai vechi cu jurnaliştii

Patru dosare pierdute la CEDO din cauza lui Muruianu ţin de încălcarea libertăţii de exprimare a jurnaliştilor de la „Flux” şi „Ţara”. Aceste două publicaţii şi-au permis să-l critice pe fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, iar acesta a cerut în instanţă să fie dezminţite informaţiile şi să i se plătească prejudiciul moral. De fiecare dată Muruianu a admis cererea lui Stepaniuc de chemare în judecată a ziarelor şi a emis hotărâri în favoarea fostului deputat comunist. Aceste acţiuni ale lui Muruianu şi alţi judecători care au judecat cazurile au costat bugetul de stat peste 20 de mii de euro.
Undă verde reclamaţiilor lui Stepaniuc

În cadrul unuia dintre aceste patru dosare (Flux (2) contra R. Moldova – n.r.), judecătorul Curţii de la Strasbourg Giovanni Bonello a exprimat o opinie separată în care îşi exprimă dubiile faţă de corectitudinea judecătorului Ion Muruianu. „Toate pretenţiile dlui Stepaniuc au fost admise întotdeauna de judecătorul Ion Muruianu, chiar şi în acele procese în care reclamantul în procedurile naţionale nu a plătit taxa de stat. Nici faptul că reclamantul în procedurile naţionale, în mod sistematic, nu s-a prezentat la şedinţele de judecată la care s-au examinat cauzele sale, nu a avut impact negativ asupra cauzelor sale – ele toate au fost examinate şi soluţionate de judecătorul Muruianu, de obicei, la prima şedinţă de judecată”, se arată în opinia separată semnată de Bonello.
Cazul Duca

Şi în dosarul „Eugenia şi Doina Duca versus R. Moldova”, Muruianu în calitatea sa de preşedinte al CSJ a adoptat o decizie care a dus la condamnarea R. Moldova la CEDO şi prejudicierea statului cu peste 145 mii de euro. Este vorba de acceptarea cererii soţilor Andoni de rejudecare a cauzei în care i se făcuse dreptate Eugenie Duca. Singurul argument pentru revizuirea deciziei irevocabile a CSJ, adoptată cu şanse ani în urmă, era o cerere depusă de soţii Andoni la CEDO. În hotărârea Curţii pe marginea acestui caz se precizează că prin admiterea cererii de revizuire depusă de soţii Andoni în procedurile naţionale, CSJ a încălcat principiul securităţii raporturilor juridice, „dreptul la o instanţă” al reclamanţilor şi dreptul reclamanţilor la un proces echitabil.

CEDO, îngrijorat de deciziile CSJ

Cel mai „scump” dosar pierdut la CEDO inclusiv din cauza lui Muruianu este „Oferta Plus vs R. Moldova”, pentru care s-au plătit 2,5 milioane de euro. Potrivit juriştilor, acest dosar este lider în topul dosarelor cu cele mai multe încălcări admise atât de judecători, cât şi forţele de ordine. Iar Curtea de la Strasbourg nota în hotărârea sa pe marginea acestui caz că îşi exprimă îngrijorarea serioasă faţă de modul în care a procedat CSJ condusă de Muruianu în acest dosar.
În pofida tuturor prejudiciilor aduse statului de către Muruianu, scaunul judecătorului nu s-a clătinat niciodată în ultimii ani.