„Judecătorul din iad”, tratat cu clemenţă

JUSTIŢIE // Sancţiunea aplicată de Colegiul Disciplinar judecătorului Dorin Popovici poartă un caracter formal şi poate încuraja alţi judecători să recurgă la fărădelegi similare

Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CMS) va emite astăzi o decizie în cazul judecătorului Dorin Popovici. Acesta a fost botezat de presă „judecătorul din iad”, pentru că a judecat 42 de persoane într-o zi în Comisariatul General de Poliţie din Chişinău (CGP). CSM i-a dat, pe 5 martie, o mustrare aspră, decizie care l-a nemulţumit pe ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. În viziunea domniei sale, sancţiunea aplicată de Colegiul Disciplinar judecătorului Dorin Popovici poartă un caracter formal şi poate încuraja alţi judecători să recurgă la fărădelegi similare. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului consideră că sancţiunea este una mult prea blândă în comparaţie cu faptele comise de acesta.

Patru plângeri pe numele lui Popovici

O parte de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului cer ca judecătorul Dorin Popovici să primească o pedeapsă pe măsura actelor comise. „Nimeni nu l-a obligat pe acesta să se deplaseze la CGP, ca să judece tinerii, cunosc mai multe cazuri când judecătorii au refuzat să plece din sala de judecată”, a declarat Ion Guzun, coordonator de proiect pentru Institutul pentru apărarea Drepturilor Omului (IDOM), în cadrul emisiunii „Ediţie specială”, difuzată de postul Jurnal TV.

Acesta a menţionat că, la ora actuală, pe numele acestui judecător au fost depuse patru plângeri, ceea ce constituie o cifră mare pentru un singur legiuitor. „Sunt două plângeri din partea surorilor Radu şi au mai parvenit altele de la Gheorghe Andronic şi Alexandru Cucu”, susţine Guzun.

Gheorghe Andronic, una din victime, născut în anul 1960 şi domiciliat în satul Brânza, raionul Cahul, s-a pornit în seara zilei de 7 aprilie la Chişinău pentru a rezolva unele probleme de ordin personal. „Acesta se afla în apropierea Pieţei Marii Adunări Naţionale, împreună cu alţi consăteni, când a fost ridicat şi dus la CGP din municipiul Chişinău”, a declarat, pentru JURNAL, Alexandru Postică, avocatul bărbatului. „Acesta a mai adăugat că oamenii au fost încărcaţi unul câte unul în maşina poliţiei, iar Gheorghe Andronic a fost printre primii care a fost aruncat în autoturism, deasupra lui mai zburând alte câteva persoane. „Două zile au fost ţinuţi fără apă şi fără mâncare în subsolul instituţiei, împreună cu alte zeci de persoane, după care a fost dus într-un birou din CGP, pentru a fi judecat”, spune Postică.

Potrivit avocatului, după ce a fost audiat câteva minute de către judecător, fără a lua în consideraţie faptul că Gheorghe Andronic are probleme cardiace, şi i-au dat o pedeapsă administrativă de zece zile.

Vom cere pagube materiale

În aceeaşi ordine de idei, Alexandru Postică spune că a preluat dosarul pe 13 martie şi se află la faza de acumulare a probelor, dar menţionează că în cazul în care Colegiul Disciplinar va emite o decizie asemănătoare, îl va acţiona pe Popovici în judecată şi va cere daune materiale. „Avem acest drept, mai ales că clientul meu a suferit o operaţie la inimă în luna decembrie 2009, după detenţia ilegală, stresul şi emoţiile negative prin care a trecut după evenimentele din aprilie 2009”, spune Alexandru Postică.

Cea de-a doua persoană care a ieşit din anonimat şi caută dreptate este Alexandru Cucu, student al Universităţii de Stat din Moldova, luat pe sus de poliţişti pe 8 aprilie. „Clientul meu se îndrepta spre Universitate, când a fost întors din drum şi dus la CGP, unde a fost ameninţat şi au fost făcute presiuni psihologice asupra lui, pentru ca acesta să recunoască în scris faptul că a insultat organele de ordine”, a declarat, pentru JURNAL, Alexei Croitoru, avocatul băiatului.

Acesta a menţionat că tânărul a fost ţinut o zi în comisariat, timp în care poliţiştii l-au maltratat şi şi-au bătut joc de acesta, obligându-l să semneze o declaraţie potrivit căreia ar fi participat la dezordinile în masă. „Tot în aceeaşi zi, după ce a fost maltratat, clientul meu a fost judecat într-un birou al CGP de către judecătorul Dorin Popovici care i-a aplicat arest preventiv pe un termen de 15 zile. „Alexandru Crudu a încercat să îi spună judecătorului că a fost forţat să semneze acea declaraţie, dar acesta doar a menţionat că vede ce este scris şi a adresat aceeaşi întrebare, dacă îi ajung 15 zile de arest preventiv”, povesteşte avocatul. Croitoru spune că aşteaptă ca CSM să ia azi o decizie înţeleaptă, după care va vedea care vor fi acţiunile ulterioare. „În ce priveşte daunele materiale, putem să le cerem doar de la poliţiştii care l-au bătut cu cruzime pe clientul meu”, a adăugat Croitoru.

Sprijinit de tată?

În acelaşi timp, Ion Guzun, coordonator de proiect pentru IDOM, spune că se aşteaptă să mai fie şi alte plângeri. „Fac un apel către persoanele care au fost reţinute abuziv de poliţişti să se adreseze organizaţiilor pentru protecţia omului ca să fie ajutate la întocmirea unei plângeri pe numele lui Dorin Popovici sau a altui judecător care a lăsat sala de judecată pentru a face legea în comisariate”, spune Guzun.

Pe de altă parte, Doina Ioana Străisteanu, jurist în cadrul Promo Lex, spune că un motiv pentru care judecătorul încalcă flagrant buchea legii este pentru că tatăl său, Tudor Popovici, este judecător la Curtea Supremă de Justiţie. „Dorin Popovici a încălcat de mai multe ori legislaţia şi s-a purtat urât cu ambele părţi implicate în proces, insultându-le, iar uneori îi spunea grefierei ce să scrie şi ce să nu scrie”, a declarat Doina Ioana Străisteanu, în cadrul emisiunii „Ediţie specială”, difuzată de Jurnal TV.
Experţii au menţionat că măsura impusă de CSM este diproporţionat de blândă, faţă de faptele comise de acesta. Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat prelungirea mandatului de judecător pentru alţi judecători care au lăsat sala de judecată, pentru a face leagea în comisariate, printre care Mihail Drosu şi Sergiu Crutco. Aceştia au fost privaţi de dreptul de a mai exercita funcţia respectivă. Ca gravitate şi impact social, abaterile comise de judecătorul Dorin Popovici sunt mult mai grave decât abaterile comise de ex-judecătorii Mihail Drosu şi Sergiu Crutco, consideră experţii.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)