„Judecătorul din iad” s-a ales cu o mustrare aspră

Victimele protestelor din 7 aprilie îşi exprimă dezamăgirea

Judecătorul care a semnat zeci de sentinţe în incinta Comisariatului General de Poliţie, în timpul protestelor anticomuniste din aprilie, cel care a semnat ordonanţa de reţinere în cazul Oxanei Radu, mamă care avea în întreţinere un copil minor, fără a preciza vârsta acestuia, s-a ales cu o mustrare aspră aplicată de Colegiul disciplinar al judecătorilor. Dorin Popovici, supranumit de presă „judecătorul din iad” a refuzat să comenteze decizia Colegiului disciplinar. Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, cel care a depus sesizarea la Colegiul disciplinar, a declarat pentru presă că e dispus să conteste această decizie.

Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii i-a aplicat judecătorului Dorin Popovici mustrare aspră, după ce a examinat plângerea surorilor Oxana şi Ludmila Radu, care au fost judecate în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP) la 9 aprilie 2009.

Popovici a declarat în cadrul şedinţei Colegiului disciplinar că în cea de-a doua jumătate a zilei de 9 aprilie dânsul a examinat 32 de dosare administrative şi a semnat 10 demersuri de aplicare a măsurii disciplinare. Potrivit afirmaţiilor sale, decizia de a se implica în examinarea unor dosare ale persoanelor reţinute în urma protestelor a fost luată în comun de trei judecători: Mihai Diaconu, Dorin Popovici şi Mihai Drosu întruniţi în biroul preşedintelui Judecătoriei Buiucani, fiind asiguraţi că CSM ar fi la curent cu aceasta. Toţi trei au mers să examineze dosarele în incinta comisariatelor de poliţie pe motiv că în instanţă nu putea fi asigurată securitatea judecătorului şi nu aveau numărul necesar de poliţişti judiciari, iar legislaţia în vigoare permite desfăşurarea şedinţelor şi în alt local decât sediul judecătoriei.

Afirmaţii contradictorii

Popovici a afirmat în faţa Colegiului disciplinar că fiecare caz, inclusiv cazul Oxanei şi Ludmilei Radu, ar fi fost examinat cu respectarea tuturor procedurilor, că ar fi enumerat drepturile persoanelor reţinute, că, la solicitarea acestora, dispuneau de serviciile unui avocat, că ar fi înlăturat poliţiştii din încăpere pentru a nu le intimida şi că acuzaţiile care i se aduc nu au suport probatoriu. La întrebarea membrilor Colegiului dacă s-a interesat ce vârstă ar fi avut copilul minor al Oxanei Radu, Popovici a spus că s-a interesat şi că a primit răspunsul că acesta ar fi în clasele mari şi că a rămas sub supravegherea unei rude.

La rândul lor, surorile Radu susţin că au fost aduse în biroul judecătorului şi că acesta le-a întrebat doar numele, după care a scos dosarul din teanc şi le-a anunţat sentinţa: „5 zile de arest”. Întâlnirea cu judecătorul a durat doar câteva minute. Ambele surori afirmă că au fost audiate în prezenţa poliţistului care le-a însoţit. Fetele au spus că nu au contestat sentinţele emise de Popovici, pentru că le-au fost aduse la cunoştinţă în aceeaşi zi după ora 22.00. „Ne-au adus aceste decizii şi ne-au pus să semnăm. După miezul nopţii, ne-au escortat la Drochia unde am stat închise încă trei zile. După ce-am fost eliberată, din cauza stresului prin care am trecut, n-am ieşit din casă timp de 15 zile. Avocatul, Lilia Prodan, cea care ne-a însoţit la Drochia, m-a asigurat că va întreprinde toate măsurile necesare, după care a dispărut”, a spus Oxana Radu.

Surorile Radu susţin că au fost reţinute la 7 aprilie în timp ce se deplasau cu microbuzul spre Cahul. În acea zi Oxana s-a deplasat la Chişinău pentru a transmite nişte acte la tren pentru fratele său, care se afla la Moscova. La întoarcere, microbuzul a fost oprit de poliţia rutieră, iar din alt microbuz au dat buzna mascaţii care le-au dus la CGP. Printre lucrurile ridicate Oxana avea buletinul de identitate şi alte acte care confirmau că este mamă a unui copil minor, iar din acest considerent, conform legislaţiei, în privinţa sa nu putea fi aplicată măsura de arest. În decizia de aplicare a arestului semnată de judecătorul Popovici este indicat alt loc şi alt timp al reţinerii.

„Mustrarea aspră este o măsură blândă”

Oxana Radu s-a arătat dezamăgită de decizia Consiliului disciplinar al CSM. „Este o decizie prea blândă. Popovici s-a plâns în faţa Colegiului că familia sa suferă. Ce ar fi să se pună în locul mamei, căreia într-un moment i-au dispărut fără urmă două fete? Ea şi în prezent are probleme de sănătate ce i se trag de atunci”, a spus Oxana.
Popovici nu a comentat în niciun fel decizia Colegiului disciplinar. Dânsul a remarcat însă în cadrul şedinţei că din cauza declaraţiilor victimelor apărute în presă are de suferit el şi familia sa. „Casa mea s-a transformat într-un mic penitenciar de lacrimi şi umilinţe”, a spus judecătorul sancţionat. Natalia Moloşag, avocatul surorilor Radu, a declarat pentru JURNAL că preconizează să depună o cerere la Judecătoria Buiucani prin care vor solicita revizuirea deciziei din 9 aprilie.

De remarcat că tatăl lui Dorin Popovici, Tudor Popovici, este membru al Colegiului Penal al Curţii Supreme de Justiţie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)