Judecătorul „borcanul de trei litri”, Ceaus, abia acum a fost dat afară de la lucru

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus. Foto: texty.org.ua

Consiliul Suprem al Magistraturii din Ucraina l-a revocat la 28 noiembrie pe Nicolai Ceaus din funcţia de judecător al Judecătoriei raionale Dnepr din Kiev, scrie texty.org.ua. Decizia privind demiterea lui Ceaus a fost adoptată în baza articolului art. 126 din Constituţia Ucrainei. Astfel, Ceaus a fost revocat „pentru absenţa îndelungată de la serviciu din motive necunoscute”. La 6 septembrie curent, Rada Supremă şi-a dat acordul pentru reţinerea şi tragerea la răspundere a lui Ceaus.

La 1 martie curent Ceauş a fost reţinut în Moldova. Ulterior, Ceauş a fost arestat în Moldova. La 6 octombrie curent, autorităţile moldoveneşti a refuzat să îi acorde lui Ceauş azil politic. Ca rezultat, judecătorul Nicolai Ceaus a acţionat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic. 

Decizia de a respinge cererea privind acordarea azilului politic a fost luată pe 5 octombrie, la una dintre ședințele Comisiei cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic, după ce solicitarea a stat în așteptare mai bine de jumătate de an.

Nemulțumit de refuz, Ceaus a atacat-o în instanță. Dosarul a ajuns pe masa magistratei Tatisia Pruteanu, iar prima ședință a fost amânată din motive tehnice. Următoarea a fost programată pentru anul viitor, pe 19 februarie 2018.

Maxim Lebedinschi, consilier al șefului statului pe probleme juridice, a precizat că acest pas ar avea doar scopul de tărăgănare a procedurii de eventuală extrădare la Kiev a cetățeanului ucrainean. „Spre deosebire de acordarea cetățeniei prin naturalizare, de exemplu, acordarea azilului politic este dreptul discreționar al dlui președinte și nu există criterii legale care l-ar obliga să acorde sau nu azilul. După mine, această acțiune ar fi doar una de tărăgănare a procedurii și nimic altceva”, a declarat juristul pentru anticoruptie.md.

Examinarea extrădării de către instanță, într-adevăr, bate pasul pe loc. Cele 13 ședințe care au avut loc până acum la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au fost amânate la solicitarea apărării. Nici cea din 24 noiembrie nu este o excepție. „A fost amânată pentru 5 martie 2018, anume din acest motiv – contestarea deciziei de respingere a cererii de acordare a azilului politic. În consecinţă, va mai dura”, a comentat Vladislav Guțan, șeful Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale.

Nicolai Ceaus, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie într-un apartament din Chişinău luat cu chirie. De atunci, cazul său bate pasul pe loc. La mijlocul toamnei el a scăpat de arest care, potrivit legii, nu poate dura în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie.

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care a anunţat pe neaşteptate o pauză.

Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.