Judecătorii vor fi judecaţi

Judecătorii care au judecat în comisariatele de poliţie tinerii reţinuţi în urma protestelor din 7 aprilie ar putea fi anchetaţi penal. Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase este de părerea că aceştia trebuie să ajungă în vizorul Procuraturii. Totodată, lista cu aceşti judecători va fi expediată Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) care îi va audia şi, în caz de necesitate, îi va pedepsi disciplinar.
Primul judecător care urmează a fi audiat de CSM este Dorin Popovici, care s-ar face vinovat de emiterea mandatelor de arestare pe numele surorilor Oxana şi Ludmila Radu din Cahul, reţinute după protestele din 7 aprilie. Ministrul Justiţiei solicită CSM să îl sancţioneze pe judecător, iar Procuraturii Generale – să înceapă cercetarea penală împotriva lui Popovici.
„Vom insista ca judecătorul Dorin Popovici să răspundă pentru încălcarea Codului Contravenţional, potrivit căruia o femeie care are în întreţinere un copil minor nu poate fi privată de libertate”, susţine Tănase, cu privire la cazul Oxanei Radu. Potrivit ministrului, judecătorul a întreprins acţiuni care sunt incompatibile cu statutul său profesional. Menţionăm că, potrivit normei legale, judecătorul nu are dreptul să emită mandate de arest în sediile poliţiei.