Judecătorii, pasibili de ridicarea imunității // CEDO

 

Republica Moldova a pierdut la CEDO peste 14 milioane de euro drept urmare a deciziilor luate de judecători

Judecătorii suspectați de corupere pasivă și trafic de influență pot să-și piardă imunitatea. Pachetul de legi care vizează reforma justiţiei şi care a fost promulgat recent de către preşedintele Nicolae Timofti mai prevede că Procurorul General are dreptul să pornească o urmărire penală fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au depus deja o sesizare la Curtea Constituțională pentru a fi verificată constituționalitatea legii care prevede ridicarea imunităţii judecătorilor. Potrivit lor, obiectul sesizării îl constituie opoziţia CSM la pornirea urmăririi penale în privința magistraților suspectați de corupere pasivă și trafic de influență. CSJ s-a arătat nemulțumită și de faptul că judecătorii vor fi reținuți, arestați și percheziționați în legătură cu infracțiunile menționate mai sus.

Timofti, împotrivă

Legea a fost promulgată de președinte, chiar dacă acesta are o viziune opusă faţă de acest subiect. Potrivit serviciului de presă al președinției, Nicolae Timofti consideră că reducerea imunității judecătorilor ar putea duce la abuzuri și presiuni asupra judecătorilor din partea unor grupuri interesate.

De menţionat că, începând cu prima sentință a CEDO împotriva RM din 2001 și până astăzi, RM a pierdut peste 14 milioane de euro. Numărul hotărârilor CEDO împotriva RM este de peste 300.

Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” ne-a prezentat o listă cu judecători care au pronunțat cele mai multe soluții contrare Convenției europene a Drepturilor Omului. Astfel, primii cinci pe listă sunt judecătorul CSJ Nicolae Clima – 16 dosare care contravin Convenției, Moldovanu Natalia – 14 dosare, Macinskaia Vera – 14 dosare, Visternicean Dumitru – 13 dosare și Pascari Anastasia – 12 dosare. În listă figurează și actualul președinte Nicolae Timofti, fost judecător CSJ. Acesta se află pe locul 31 – 3 dosare.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)