Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie vor fi anchetaţi de Procuratura Generală

Pentru că au emis o încheiere judecătorească ilegală, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a dispus intentarea procedurii disciplinare pentru trei judecători ai Curţii Supreme de Justiţie. La sesizarea oficialului, judecătorii Ion Muruianu, Vasile Ignat şi Vasile Cherdivară ar putea fi anchetaţi de Procuratura Generală pentru a se verifica existenţa elementelor infracţiunii în faptele săvârşite de aceştia.

La baza dispoziţiei de intentare a procedurii disciplinare a stat admiterea abuzivă de către completul de judecată format din Ion Muruianu, Vasile Ignat şi Vasile Cherdivară a unei cereri de revizuire a unei decizii judecătoreşti care nu putea fi supusă niciunei căi de atac. Potrivit lui Tănase, cei trei judecătorii CSJ au admis exercitarea unei căi de atac neprevăzute de lege, fapt prin care au încălcat vădit şi grav norme procesuale imperative.

„Admiterea unor astfel de mecanisme subminează autoritatea puterii judecătoreşti, deoarece au ca efect sustragerea cauzei de la judecarea de către o instanţă ce are în mod normal competenţa de a judeca pricina, care este reţinută în altă instanţă cu eludarea competenţei stabilite de lege”, a menţionat Tănase.

Mai mult, acesta a subliniat că asemenea practici lezează grav securitatea raporturilor civile, fapt pentru care, anterior, Republica Moldova a fost de nenumărate ori condamnată de CEDO. „Având în vedere prevederile exprese ale legislaţiei procesuale şi jurisprudenţa notorie a CEDO în cauze similare, această încălcare nu putea fi comisă decât cu bună ştiinţă. Astfel, prin conduita lor, judecătorii respectivi au prejudiciat prestigiul şi imaginea justiţiei, discreditând sistemul judecătoresc în ansamblu”, a conchis Alexandru Tănase.

Cât priveşte cazurile pierdute la CEDO, potrivit asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, unul din cei trei judecători, Ion Muruianu, se află pe locul patru în topul judecătorilor responsabili de condamnarea R. Moldova la CEDO. Cele opt dosare judecate de Muruianu în R. Moldova şi pierdute ulterior la CEDO sunt: „Străisteanu şi alţii vs R. Moldova”, „Roşca, Secăreanu ş.a. vs R. Moldova”, „Ţara şi Poiată vs R. Moldova”, „Eugenia şi Doina Duca vs R. Moldova”, „ Oferta Plus vs R. Moldova” şi trei dosare – „Flux vs R. Moldova ”.

De asemenea, la începutul lui martie, Ion Muruianu a fost destituit din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, ca urmare a declaraţiilor făcute de acesta la adresa jurnaliştilor, numindu-i „câini turbaţi”.

Vitalie Hadei