Judecătoria sectorului Centru urmează să examineze astăzi contestaţiile diasporei

avocatii2

Avocaţii Eduard Digore şi Veronica Mihailov Moraru

Judecătoria sectorului Centru a capitalei urmează să examineze astăzi contestaţiile depuse de un grup de cetăţeni din diasporă privind încălcarea dreptului la vot în secţiile de votare de peste hotare în cadrul scrutinului din 13 noiembrie curent. În total, 143 de cetăţeni moldoveni stabiliţi în Italia, Marea Britanie, Irlanda, Franţa cer, în premieră, în instanţa de judecată constatarea violării dreptului la vot. Aceştia vor fi reprezentaţi de avocaţii Eduard Digore şi Veronica Mihailov Moraru.

Avocaţii vor contesta  hotărârile Consiliului Electoral al circumscripţiei mun. Chişinău din 16 şi 17 noiembrie, structură care a avut obligaţia să examineze contestaţiile. Reprezentanţii acesteia însă, contrar legii, au adoptat două hotărâri prin care au decis să ia act de contestaţii, şi să le remită Curţii Constituţionale, pe când legea prevede că  încălcările electorale sunt soluţionate de instanţa de judecată, nu de CC. Avocaţii vor solicita constatarea încălcării dreptului la vot şi constatarea unei atitudini discriminatorii faţă de cetăţenii din diasporă. „Atât timp cât tuturor cetăţenilor din ţară le dai posibilitatea să poată vota, iar celor din afara ţării, ştiind că ei sunt mai mulţi, le oferi un număr limitat de buletine de voturi, acest fapt reprezintă o discriminare. Statul trebuie să răspundă şi n-am văzut până acum o informaţie în care statul să spună că nu cunoaşte câţi cetăţeni sunt în Italia ori în alte ţări unde au avut loc incidente. Practica Curţii Europene şi Codul bunelor practici în materie electorală emis de Comisia de la Veneţia arată clar că argumentul „nu am avut posibilitatea de a deschide mai multe secţii” nu este o justificare pentru autorităţi”, afirmă Eduard Digore.

Reclamanţii care s-au adresat în instanţa de judecată au făcut în unele cazuri sute şi chiar mii de km ca să poată vota, dar, după mai multe ore de aşteptare, au fost informaţi că nu mai sunt buletine de vot. Potrivit avocaţilor, în total peste 4000 de persoane din Franţa, Canada, Germania au fost lipsite de posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot.

Avocatul mai precizează că, chiar dacă vor avea câştig de cauză în instanţa de judecată, victoria acestora nu înseamnă anularea scrutinului. Curtea Constituţională va decide dacă încălcarea dreptului la vot este în măsură să influenţeze rezultatele turului II al alegerilor.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu