Judecători de lux

ACUZAŢII // Consiliul Superior al Magistraturii a iniţiat o procedură disciplinară împotriva lui Aureliu Colenco, preşedintele Curţii de Apel Economice

Preşedintele Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco, are slăbiciune pentru obiectele de lux. Potrivit politicianului Sergiu Mocanu, judecătorul este proprietarul unui iaht din portul Odesa. „Averile din Moldova Colenco le ține ascunse, dar avem informații că are afaceri în Ucraina, respectiv deține și cetățenia ucraineană. Din documentările pe care le-am făcut, am reușit să aflăm că are un iaht în portul Odesa. Cei din port știu că acest iaht aparține unui judecător bogat din Republica Moldova”, a precizat Mocanu în cadrul unei conferinţe de presă. Menţionăm că, potrivit Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, preşedintele Curţii de Apel Economice are salariul de bază de 6000 de lei, un venit mult prea mic pentru ca magistratul să-şi poată cumpăra un iaht.

Aureliu Colenco are vârsta de 40 de ani şi o experienţă profesională de 15 ani. Numele judecătorului s-a aflat anterior în centrul mai multor scandaluri de presă. Colenco a fost acuzat de promovarea intereselor anumitor oameni de afaceri. În primăvara anului curent, acesta a fost sancţionat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că nu a raportat instituţiei că unul dintre judecătorii Curţii a tergiversat redactarea hotărârii judecătoreşti.

În octombrie, CSM a mai iniţiat o procedură disciplinară împotriva lui Colenco pentru interpretarea şi aplicarea neuniformă a legii. În prezent, acţiunea se află la Colegiul disciplinar care va decide ce sancţiune să-i aplice magistratului. Membrul CSM, Alexandru Arseni (autorul sesizării – n.r.), susţine că în mod normal pentru astfel de încălcări judecătorul ar trebui eliberat din funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Economice. Potrivit lui Arseni, Colenco este unul dintre judecătorii care prejudiciază grav imaginea sistemului judecătoresc din R. Moldova.

Prea multe bănuieli

De aceeaşi părere sunt mai mulţi avocaţi şi oameni de afaceri care au avut procese la Curtea de Apel Economică. „Despre Colenco pot să vă spun că este un judecător care admite abuzuri în pronunţarea hotărârilor şi pronunţă hotărâri ilegale. Nu pot crede că o face din lipsă de profesionism pentru că a trecut toate atestările. Deci, face acest lucru cu bună ştiinţă”, susţine avocatul Vlad Roşca.
Fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru, în prezent avocat, crede că Aurel Colenco este o persoană întâmplătoare în justiţie. „Prea multe bănuieli planează asupra numelui acestuia. Este bănuit de corupţie şi că face interese ale anumitor oameni de afaceri. Ştiu că unor clienţi de-ai mei li s-a cerut mită la Curtea de Apel Economică. Nu pot spune însă dacă e vorba de Colenco sau de altcineva”, afirmă Păduraru.

Aureliu Colenco nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile. De aproape o lună, acesta se află în concediu medical peste hotare.
Potrivit lui Mocanu, alți judecători precum Sergiu Namașco, vicepreşedinte al Judecătoriei Economice de Circumscripţie, Sergiu Furdui, vicepreşedinte al Colegiului Penal al Curţii Supreme de Justiţie, Vlad Guzic de la Procuratura Chișinău dețin case de lux în municipiul Chișinău. Cei vizaţi nu au fost de găsit. Namaşco şi Furdui s-au aflat ieri toată ziua în şedinţă, iar Guzic nu a răspuns la telefon.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.