Jucătorii din spatele frontului

Pentru mine, romanul de debut al lui Petru Bogatu Funia împletită în trei (Chişinău, Tipografia Centrală, 2012) n-a constituit o noutate absolută.

Nina CORCINSCHI

Cunoscutul analist politic de la Chişinău face un jurnalism de investigaţie în care diagnosticul clar şi pertinent este străbătut de o viguroasă fibră scriitoricească. Subtil cunoscător şi comentator al realităţilor politice de la noi dar şi din afară, Petru Bogatu ne-a oferit, cum era de aşteptat, un thriller impresionant, în care backgroundul politic este încins de intrigi poliţiste.

Romanul debutează cu informaţii ce ţin de istoria recentă a Republicii Moldova şi de interesele marilor puteri în această zonă strategică. Protestele de la 7 aprilie 2009, asasinatele produse în zonele de conflict transnistrean şi alte nuclee epice de interes comun sunt antrenate de autor în scenarii extrem de complexe şi labirintice ale forţelor politice internaţionale. Faptul că acestea sunt reale sau doar un produs al imaginaţiei scriitorului contează mai puţin de vreme ce din ele derivă semnificaţii deosebite, posibile dezlegări de enigme politice la scară largă. Republica Moldova este implicată în politicile internaţionale secrete, care o proiectează într-un spaţiu al totului posibil. Dintr-o perspectivă proaspătă, documentată din abundenţă cu informaţii din culisele politicii, autorul pune pe tapet un posibil scenariu în care America îşi trimite aici spionii pentru a dejuca interesele abuzive ale Rusiei, surprinde rolul serviciilor secrete străine CIA, DEA, FSB, SVR etc. în regizarea politicii naţionale a R. Moldova şi în deciderea perspectivelor europene ale fostelor republici sovietice. Scriitorul cunoaşte bine nu doar regulile vieţii politice, dar  şi  pe cele ale romanului poliţist, întreţinând viteza şi spectaculozitatea naraţiunii cu scene demenţiale, curse contracronometru, înlănţuiri neverosimile de întâmplări şi mult suspans. Palpitul şi forţa senzaţională a tramei narative sunt asigurate şi de personaje excepţionale: Mircea Hanganu (locotinent-colonel de poliţie), Marin Diaconu (procuror), Victor Rusanovschi, Radu Basarab (ziarist), Sorin Stroiescu (jurist), care răstoarnă planuri de nimicire a forţelor proeuropene din R. Moldova şi dejoacă uneltiri secrete de rezonanţă mondială.

În roman R. Moldova e transpusă pe un imens platou hollywoodian, în care se întâmplă cele mai neverosimile fapte. Spre exemplu, un agent moldovean CIA, Victor Rusanovschi, fură pentru americani informaţii ultrasecrete ruseşti. Stickul cu planul codificat al operaţiunilor speciale ale FSB-ului ajunge la Chişinău, dar la o altă destinaţie decât cea prevăzută, întrucât ofiţerul Rusanovschi este omorât pe drum. În ultima clipă, acesta aruncă stickul într-o cutie poştală, care se dovedeşte a fi a unei tinere, Ilinca. De aici surprizele nu mai contenesc. Femeia este vânată  de o structură a SIS-ului moldovenesc vasală Rusiei. O verişoară, aflată în acel moment în casă, este imediat omorâtă din cauza asemănării fizice cu Ilinca. În acelaşi concurs de împrejurări, este omorâtă şi o bătrână de care Ilinca îngrijea. Îngrozită, fata îl sună pe Stroiescu, prietenul ei avocat, şi într-o cursă contracronometru aceştia încearcă să se salveze de asasinii care le calcă pe urme. Vânătoarea celor doi tineri implică acte teroriste, demersuri dubioase de anvergură internaţională, killeri gata să ucidă cu sânge rece. În sfârşit, tinerii scapă cu viaţă, aproape în mod miraculos, iar stickul ajunge la Maximilian, directorul SIS-ului moldovenesc, deconspirându-se astfel planurile secrete ale Moscovei în legătură cu Moldova.

Romanul satisface setea de concret şi verosimil, oferind posibile piste de elucidare a evenimentelor care ne-au marcat istoria, dar şi setea de ficţiune a cetăţeanului dezamăgit de anemia politică din R. Moldova. Acestuia îi face bine să afle că printre sus-puşii de la noi ar putea fi personaje curajoase şi superinteligente, de talia lui James Bond, capabile de sacrificiul personal pentru binele societăţii moldoveneşti. Dincolo de ficţiune, din roman transpare însă un adevăr indubitabil, şi anume că sforile decizionale din Republica Moldova sunt trase din culise nevăzute şi nebănuite uneori nici măcar de diriguitorii acestui stat. Destinul nostru e modelat de forţe terţe, de jucătorii din spatele frontului, cu bani şi sprijin din exterior. O discuţie a persoanelor din aripa infracţionistă a SIS-ului moldovenesc confirmă această teorie: „–  La vedere se vor bate doi – opoziţia şi guvernarea – , iar va câştiga de pe urma acestui fapt cel de-al treilea. Adică noi.”

Deşi enigmele se dezleagă în final, autorul nu îndeamnă la acţiuni civice, nu propune soluţii şi nu operează cu patetisme şi retorică patriotardă. Poate doar titlul şi mottoul preluate din Ecleziastul sugerează o soluţie, răsucind perspectiva romanului într-o interpretare creştină a solidarităţii şi credinţei: Funia împletită în trei nu se rupe uşor…

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)