Jucăriile care ucid

Un copil de doar 2 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghiţit 14 magneţi dintr-o jucărie

Părinţii nu conştientizează cât de periculoase pot fi jucăriile. Abia când micuţii ajung în stare gravă la spital, suportă intervenţii chirurgicale complicate, trec o perioadă îndelungată de reabilitare, rămân invalizi pe viaţă, mămicile şi tăticii înţeleg ce greşeală au făcut atunci când i-au cumpărat jucăria ucigaşă.

Nicoleta, o fetiţă de doi ani din Soroca, a găsit în grădină o jucărie cu magneţi şi i-a înghiţit. Chirurgii au fost nevoiţi să ia bisturiul în mână pentru a extrage magneţii care s-au blocat în intestinul fetei. Acesta este unul din multiplele cazuri de traumatizare a copiilor mici cu jucăriile care le pun viaţa în pericol.

Intoxicarea, sufocarea, trauma fizică şi psihologică sunt pericolele la care este expus un copil în cazul în care părinţii îi cumpără o jucărie de proastă calitate sau care nu corespunde vârstei acestuia. Deşi are doar doi ani, Nicoleta a fost lăsată în grija bunicilor. Părinţii au revenit din străinătate când au aflat că fata lor este pe masa de operaţie. Pentru a compensa atenţia şi dragostea părintească, mama şi tatăl i-au cumpărat numeroase jucării printre care şi acea jucărie care era cât pe ce să o omoare. „Doi iepuraşi de pluş puşi faţă în faţă, care, dacă tragi de ei,  îngână „I love you” („Te iubesc!”) şi se apropie unul de altul parcă s-ar săruta. Jucăria s-a stricat şi am aruncat-o. Nu ştim cum a ajuns în grădină şi nici cum Nicoleta a găsit-o”, povesteşte bunicul micuţei.

 

Bătrânii îşi amintesc cu groază de ziua în care au văzut că nepoata lor dragă, la un moment dat, a început să se înălbească la faţă. Abia când au ajuns la spital, au aflat că fetiţa a înghiţit magneţii din jucărie.

„Fiind lăsată fără supraveghere, copila a înghiţit 14 magneţi mici, care s-au unit în intestin. Magneţii au perforat organul şi masele fecale pătrundeau în cavitatea abdominală. Drept rezultat, fetiţa a suportat o intervenţie chirurgicală. Altfel nu puteau fi scoşi magneţii. Cu regret, avem foarte multe cazuri de acest gen. Aş atenţiona părinţii că trebuie să fie foarte atenţi ce jucării le dau copiilor. În Europa, sunt interzise jucăriile care conţin magneţi, în Republica Moldova, această problemă rămâne încă pe seama părinţilor”, a menţionat Eva Gudumac, director coordonator al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” din Chişinău.

Printre obiectele mici inhalate sau înghiţite de copii se numără şi jucăriile din ouăle de ciocolată, ouăle cu „surpriză”, care, pe cât sunt de atractive pentru micuţi, pe atât de periculoase.

Jucăriile trebuie alese în funcţie de vârstă

Cum să aleg pentru copil o jucărie ce nu i-ar pune în pericol sănătatea? – se întreabă părinţii. Primul sfat al specialiştilor: alegeţi jucăriile în conformitate cu vârsta copilului. În cazul în care aveţi copii de vârste diferite, regula de aur este supravegherea lor. Natalia are doi băieţi, de patru şi, respectiv, de un an. Îi lăsa adesea să se joace împreună. „I-am lăsat pentru câteva clipe singuri în cameră. Andrei, fiul meu mai mare, are un constructor cu multe detalii mici şi colorate”, povesteşte mămica.

Părinţii au fost foarte alarmaţi atunci când şi-au găsit băiatul mai mic întins pe podea. Micuţul se sufoca după ce a pus în gură o roată roşie de plastic pe care a confundat-o cu o bomboană. Medicii au reuşit să salveze copilul, însă s-au revoltat că micuţul, pentru a doua oară, a ajuns în stare gravă la spital.

Spuneţi „NU” jucăriilor cu baterii!

Printre jucăriile pe care medicii le recomandă părinţilor să le includă în lista neagră sunt cele cu baterii. Numărul cazurilor de sufocare şi intoxicaţie cu aceste obiecte este alarmant. Olga i-a cumpărat fiului său de patru ani o jucărie – un telefon mobil. Curios din fire, micuţul a spart cutia jucăriei şi a descoperit acolo două baterii. A încercat să le guste. „A început să se înăbuşe. A avut noroc că educatoarea l-a observat şi i-a acordat primul ajutor. În caz contrar, o astfel de jucărie ar fi putut provoca moartea micuţului”, ne relatează Valentina Dembiţchi, directoarea grădiniţei frecventate de fiul Olgăi.

„Pe lângă faptul că provoacă asfixiere, bateriile conţin o substanţă alcalină. Fiind înghiţite de copiii, acestea provoacă ulceraţii mari în stomac”, a atenţionat Valentina Raşcov, şefa secţiei Endoscopie din cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului.

Părinţii, cea mai bună jucărie

Deosebit de periculoase s-au dovedit a fi jucăriile „made in China”, interzise în mai multe ţări pentru nocivitatea lor. Acestea însă inundă pieţele din Republica Moldova. Medicii atenţionează că jucăriile moi din fibre sintetice pot provoca alergii, iar cele colorate – intoxicaţii acute.

Părinţii observă deseori cum copiii lor pun jucăriile în guriţă şi toată vopseaua de pe ele rămâne pe mâinile şi buzele micuţilor. Pare un fleac, însă imaginaţi-vă că acest conţinut – diverse substanţe chimice, coloranţi şi, bineînţeles, plumb – ajunge în tractul digestiv al copilului. „Voma, diareea, dereglările vegetative, care pot provoca uneori pancreatite acute, insomnie, diverse fobii şi boli psihice, evoluând pană la anorexie. Acestea sunt doar câteva urmări nocive pentru sănătatea copilului provocate de asemenea intoxicaţii”, atenţionează Ion Mihu, şeful secţiei Gastroenterologie pentru copii.

Specialiştii spun că cea mai bună jucărie pentru un copil sunt părinţii. Copiii au nevoie de comunicare. Atunci când copilul stă izolat, iar părinţii îşi caută de treburile lor, jucăria din mâinile copilului, oricât de scumpă ar fi, devine inutilă şi chiar periculoasă.

Jucăriile improvizate, la fel de periculoase

Tamara Ţurcanu, coordonator al proiectului „Care jucării sunt destinate copiilor?”: „Părinţii au astăzi o opinie greşită despre jucăriile improvizate. În loc să-i dea copilului o păpuşă din stofă, făcută de mâna părintelui, îi întind primul obiect care le nimereşte în faţă. De obicei, acestea sunt brichete, ţigări, chibrituri, scrumiere, sticle, toate deosebit de periculoase pentru copii, uneori chiar fatale”. O jucărie improvizată, deosebit de des utilizată, este chiar ambalajul jucăriei. Pelicula are un foşnet atractiv pentru copil. Pentru a nu mai auzi plânsul micuţului, părinţii îi dau obiectul mult dorit, fără a se gândi la urmări. „Am fost martora unei asemenea scene: o mamă, pentru a-şi calma copilul de opt luni, i-a dat o sacoşă de polietilenă. Acesta a boţit-o în mâini, apoi şi-a îndreptat-o spre faţă. Pelicula i-a acoperit ochii, nasul, gura. În scurt timp, micuţul a început să se înăbuşe, iar mama copilului nu putea termina vorba cu o prietenă. Regretabil, dar asemenea cazuri de neglijenţă din partea părinţilor au loc sistematic”, a adăugat Tamara Ţurcanu.

Test pentru mămici şi tătici:

Copilul tău are jucării cu baterii?

Medicii atenţionează că, în ultimul timp, este înregistrat un număr alarmant al copiilor care s-au intoxicat sau sufocat cu bateriile pe care le scot din cutia jucăriei.

Obişnuieşti să laşi copilul în grija fratelui sau surorii care este puţin mai mare? Copiii au jucării comune?

Fiţi atenţi, jucăriile care sunt destinate copiilor mai mari pot fi deosebit de periculoase pentru micuţii care nu ştiu cum să se joace cu ele şi se pot trauma.

Copilul tău are jucării constructor compuse din detalii foarte mici?

Sunt jucării care le pot pune viaţa în pericol. Un detaliu (roată, volan, cubuleţ) de dimensiuni mici poate fi înghiţit cu uşurinţă de copil şi, pentru a-l scoate, medicii vor trebui să aplice endoscopia sau chiar micuţul va trebui să suporte o intervenţie chirurgicală.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.